Samhällsansvaret är en del av vårt dagliga arbete
Samhällsansvaret är en oskiljaktig del av all vår verksamhet. Som ansvarig fastighetsägare och försvarsförvaltningens partner ser vi till att vår verksamhet i Försvarsfastigheter är hållbar både ur social, ekonomisk och miljömässig synvinkel.
Principer för samhällsansvar
Försvarsfastigheter följer Senatkoncernens program för samhällsansvar. I prioriteringarna för ansvarstagande beaktas på ett övergripande sätt miljöansvarets samt det sociala och ekonomiska ansvarets aspekter. Inom fastighets- och byggbranschen betonas särskilt miljöaspekterna.
Senatkoncernens samhällsansvarspolitik styr hur Försvarsfastigheters verksamhet grundar sig på samhällsansvar.
Beredskap och förberedelse
Beredskap och förberedelse är grunden för all vår verksamhet. Vår uppgift är att trygga försörjningsberedskapen för försvarsförvaltningens fastigheter och kontinuiteten i de vitala funktionerna under alla förhållanden och säkerhetssituationer och på så sätt erbjuda bästa möjliga förutsättningar för arbete som gör landet funktionellt och tryggt. I beredskapen betonas också åtgärder mot cyber- och hybridpåverkan samt Finlands Natomedlemskap.
Koldioxidneutralitet
Vid underhållet av våra fastigheter strävar vi efter en betydande minskning av utsläppen och en minskning av de totala utsläppen trots att byggvolymen har ökat. På så sätt stöder vi Senatkoncernens mål att uppnå koldioxidneutralitet i statsägda fastigheter före 2035. Vi går mot koldioxidneutralitet i två faser: koldioxidneutral fastighetsanvändning samt koldioxidneutralt byggande och reparation. Vi satsar på att förbättra lokal- och energieffektiviteten samt på att övergå till utsläppsfri energi, såsom värmepumps- och träpelletslösningar. Inom byggandet satsar vi på utsläppsfria byggnadsmaterial och byggarbetsplatser samt på cirkulär ekonomi.
Inomhusförhållanden
Goda inomhusförhållanden är ett av våra strategiska mål. Vi satsar på förebyggande åtgärder i alla faser av byggnadens livscykel, från planeringsfasen till byggandet och underhållet, för att upptäcka brister i inomhusluften innan de ger upphov till problem. På så sätt strävar vi efter nolltolerans. Vår verksamhet baserar sig på kännedom om byggnadernas skick och reparationsbehov samt på att genomföra behövliga reparationsåtgärder. Vi gör regelbundna byggnadsbesiktningar samt proaktiva undersökningar och förbättringar av inomhusluften och uppmuntrar också dem som använder lokalerna och dem som arbetar där att iaktta inomhusluften.
Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden har blivit en viktig prioritering i vår verksamhet. Vårt mål är att bevara den biologiska mångfalden och förhindra förlusten av biologisk mångfald i våra lokaler. Vi har startat projekt runt om i Finland som främjar den biologiska mångfalden, såsom att låta gräsmattor bli ängar för att berika växtligheten i områdena och binda koldioxid. Vi utarbetar naturutredningar om våra lokaler. Resultaten av utredningarna utnyttjas i byggnads- och renoveringsprojekt samt vid utveckling och underhåll av fastigheter. Vi förebygger förlusten av biologisk mångfald också genom att avlägsna invasiva främmande arter, genom vårdåtgärder vid rätt tidpunkt och genom att på ett övergripande sätt beakta den biologiska mångfalden som en del av fastighetsvårdens vardag.
Energieffektivitet
Vi har effektiviserat energianvändningen i våra lokaler med beaktande av egenskaper och särdrag hos lokalerna, och 2023 uppnådde vi årliga besparingar på cirka 30 GWh i värme och el. Vid våra lokaler genomförs regelbundet underhållsåtgärder som förbättrar energieffektiviteten, och det pågår också investeringsprojekt som syftar till bestående besparingar i lokalkostnaderna genom minskad energiförbrukning eller minskade kostnader för anskaffning av energi.
Cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi är ett av våra verktyg för att säkerställa en hållbar användning av naturresurser även i framtiden. Det handlar inte bara om återvinning av avfall, utan också om att vi så länge som möjligt återvinner de material, råvaror och produkter som tagits i bruk och bevarar dem som högkvalitativa och användbara. Genom underhåll, återanvändning, renovering och återvinning kan vi förlänga materialens, råvarornas och produkternas livscykel och förhindra att de blir avfall.
Miljötjänster
Vi är statsförvaltningens kompetenscentrum i miljöfrågor som gäller fastigheter och användningen av dem samt i miljöbyggande. Vårt mål är att säkerställa att verksamheten är miljömässigt ansvarsfull och hållbar. Till de miljötekniska expert- och byggherretjänster som vi producerar för försvarsförvaltningen hör miljöutredningar, undersökning och iståndsättning av förorenad miljö, miljötekniskt byggande, lösningar inom cirkulär ekonomi, uppföljning av miljökonsekvenser samt miljörättsliga myndighetsförfaranden.
Relaterat till ämnet
Jonni Laitto blir operativ direktör för Senatfastigheter
Från och med 1.9.2024 har Jonni Laitto utsetts till operativ direktör för Senatfastigheter som ansvarar…
Senatkoncernen inledde ett utvecklingsprogram för upphandling: redan besparingar på 23 miljoner euro
Senatkoncernen, som ansvarar för statens fastigheter, inledde sommaren 2023 ett utvecklingsprogram för upphandlingsverksamheten. Programmet…
Senatkoncernens år 2023 – betydande utsläppsminskningar och besparingar
Senatkoncernen, som ansvarar för statens lokaler, har publicerat sin ansvarsrapport för 2023. Rapporten är en…
Senatkoncernen fick pris för åtagande om hållbar utveckling
Sekretariatet för kommissionen för hållbar utveckling, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och statens näringsdelegation belönade de…
Utbyggnaden av Försvarsmaktens bas i Irak och ett nytt solkraftverk färdigställdes
Försvarsfastigheter har slutfört ett projekt där Försvarsmakten genomförde en utbyggnad av basen i Erbil i…
Ansvarstagande är en del av byggandet
”På våren publicerade Sitra rapporten Megatrender 2023 med ett mycket allvarligt budskap. Den viktigaste megatrenden i dag är att naturens bärkraft håller på att falla sönder och de miljömässiga, ekonomiska…
Alla insåg genast behovet av energibesparingar
”På hösten inledde vi snabbt ett energisparprogram som gav goda resultat redan under vintern. Tillsammans med våra kunder uppnådde vi stora besparingar", säger Sanna Jääskeläinen, chef för Senatfastigheters energisparprogram.
Vi främjar systematiskt statens mål om koldioxidneutralitet i byggandet
Senatfastigheter har som mål att minska koldioxidavtrycket med minst 25 % vid nybyggnation som är värd över 2 miljoner och minst 15 % vid renovering under strategiperioden 2022–2025.
Koldioxidneutrala lokaler 2035: energi från marken
Senatkoncernen kommer att förnya sina värmesystem och sluta använda olja senast 2024. De mest kostnadseffektiva energiformerna har visat sig vara träpelletslösningar, i mindre objekt tekniker med jordvärme eller luft/vattenvärmepumpar. Alla…