Markku Inkeroinen, rakennuttajapäällikkö

Kädet savessa -joukkuepelaaja
Rakennuttajapäällikkö Markku Inkeroinen johtaa ja vie läpi Senaatin kärkihankkeita. Vaikka aikatauluissa ja budjeteissa on pysyttävä, tärkeintä hänelle ei ole itse prosessi vaan lopputulos: tyytyväinen tilojen käyttäjä.
Mitä työsi pitää sisällään?
Rakennuttajapäällikkönä johdan ja vien läpi Senaatin kärkihankkeita. Rakennuttamisessa pitää aina ottaa huomioon aikataulu, raha ja laatu, mutta prosessi sinänsä on vain ”välttämätön paha”. Hanke on onnistunut, kun tilojen käyttäjä on tyytyväinen – ja on tyytyväinen pitkään.
Rakennushankkeet kestävät vuosia, ja teen niissä tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme ja oman väkemme, kuten kiinteistöpäälliköiden kanssa niin Helsingissä kuin alueillakin. Esimerkiksi Joensuun uutta oikeus- ja poliisitaloa rakennettaessa opin tuntemaan todella hyvin Itä-Suomen alueen porukkamme. Oma osallistumiseni vaihtelee projekteittain, mutta alkupään hoitaa usein asiakaspäällikkö. Rakennuttajapäällikkönä liityn joukkoon viimeistään valmisteluvaiheessa ja olen mukana takuuajan loppuun asti.
Osallistun myös rakennuttajakonsulttien, urakoitsijoiden ja palveluntuottajien kilpailutukseen ja valintaan. Nykyisin kärkihankkeissa ei ratkaise yksin hinta, vaan myös yhteistyökyky ja osaaminen. Järjestämme esimerkiksi rekrytointiin verrattavia puolen päivän tilaisuuksia, joissa käymme läpi mahdollisten yhteistyökumppaneiden substanssiosaamista. Samalla katsomme, miten kemiat pelaavat ja kuinka tulemme kaikkinensa toimeen – yhteistyössähän on pitkälti kyse myös luottamuksesta.
Senaatilla on koko ajan menossa 10–15 kärkihanketta. Itse olen kolmen Senaatti-vuoteni aikana vastannut Joensuun oikeus- ja poliisitalon lisäksi Hanasaaren kulttuurikeskuksesta, ja Merikasarmi on nyt 2018 valmisteluvaiheessa.
Mitkä ovat työsi tavoitteet?
Yleinen tavoite on käyttää valtion varoja järkevästi. Budjeteissa täytyy pysyä, siinä suhteessa olen tiukka.
Ennen kaikkea on olennaista, että tiloilla on tyytyväiset käyttäjät. Tuohon pääseminen on haasteellinen tehtävä, koska esimerkiksi laatuvaatimukset ovat eri ihmisillä erilaiset, mutta hyvään asiakaskokemukseen täytyy aina pyrkiä. Asiakastyö on kohtaamista, kuuntelemista ja kuulemista. Diplomaattinen pitää olla ja ylipäätään osata käyttäytyä. Olen lähtöisin Savosta, joten perusluonteelleni sopii hyvin olla ihmisten kanssa tekemisissä.
Mikä on alasi tulevaisuuden trendi?
Toimintaympäristö muuttuu koko ajan ja yhä nopeammin. Siksi rakennusprosessejakin täytyy pystyä jatkossa nopeuttamaan. Betonin kuivumisajasta ei voi tinkiä, mutta etenkin hankesuunnittelua pitää voida jouhevoittaa.
Nyt tehdään valtion toimitilastrategian mukaisia monitilaratkaisuja, mutta yhä asiakkailla saattaa olla tilojen käytöstä usein aika lyhyen tähtäimen näkökulma. Meidän täytyy osata katsoa heidän kanssaan yhdessä, kuinka tilat palvelevat pidemmällä ajanjaksolla – miten tilat tehdään, jotta niitä voidaan joustavasti muuntaa jatkotarpeiden mukaan.
Puurakentamista on toimistopuolella vähemmän kuin asuntotuotannossa, enkä usko yksinomaan puunkäytön laajasti yleistyvän. Sen sijaan voi tulla paljon niin kutsuttuja hybridejä, joissa rakennuksen runko on jotain muuta materiaalia, kuten betonia, ja puuta käytetään vaikkapa julkisivuissa.
Kolme periaatetta, jotka ohjaavat työtäsi?
- Käyttäjien tyytyväisyys. Tämä on tärkein mittari. Ajatellaanpa vaikka 15 vuoden vuokrasopimusta: jos arkea ei saada toimimaan, ei ihmisten ole mukava tehdä töitä. Yhteistyössä asiakkaan kanssa luommekin yhteiset tavoitteet, päämäärät ja onnistumisen mittarit.
- Joukkuepelaaminen. Johtaminen ei ole sitä, että erkanee itse tekemisestä. Tykkään ottaa vastuuta, mutta hankkeiden johtajana olen joukkuepelaaja. Yhdessä me näitä töitä teemme, ja jokaisella on hyvä olla kädet savessa.
- Avoimuus ja suoranuottisuus. Minulle voi sanoa suoraan kaikesta, myös siitä, jos homma ei toimi. Yritän viljellä rakentavaa palautetta, ja tärkeää on jakaa kiitosta tuoreeltaan pitkin matkaa, ei vain yhdessä keskustelussa kerran vuodessa. Myös tasapuolisuus on olennaista: senaattilaisissa on paljon esimerkiksi niitä, jotka tekevät taustatyötä, ja heidänkin merkitys on muistettava.
CV
Koulutus: Diplomi-insinööri. Lisäksi pitkiä täydennyskoulutuskursseja. Vanhemman rakennuttajan RAPS-pätevyys, sertifioitu kiinteistöjohtaja KJS sekä työympäristön kehittämisen Workplace manager.
Aiempia työpaikkoja: Senaattia ennen neljä vuotta johtavana asiantuntijana Sitrassa vastuualueena kiinteistösijoittaminen ja -vuokraus sekä rakennuttaminen. 14 vuoden ajan rakennuttajakonsulttina Pöyryllä ja sitä ennen insinööritoimisto Juvassa noin 15 vuotta.
Työryhmiä: Hankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtäväluettelon päivittäminen HJR18 sekä FISEn Pääsuunnittelijan pätevyyden toteamisen lautakunta. Senaatissa Asiakaskokemuslähettilästoiminta.