Siirry sisältöön

Esteettömyys

Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena on, että kiinteistömme ovat kaikille kävijöille ja työntekijöille mahdollisimman esteettömiä ja saavutettavia.

Senaatti-kiinteistöjen ohjelmallisella esteettömyystyöllä on jo kymmenen vuoden historia. Vuonna 2004 vahvistettiin ensimmäinen esteettömyysstrategia. Siitä lähtien on kehitetty kartoitustoimintaa ja toteutettu monenlaisia pienempiä ja suurempia toimenpiteitä.

Uudisrakennushankkeissa tavoitteet asetetaan jopa viranomaismääräyksiä korkeammalle tasolle. Esteettömyys on huomioitu myös vuonna 2016 valmistuneissa Senaatin monitilatyöympäristön suunnitteluohjeissa.

Korjausrakentamishankkeiden alussa teetetään olemassa olevasta kiinteistöstä esteettömyyskartoitus. Myös muissa suunnitteluvaiheissa Senaatti suosittelee käyttämään esteettömyyskonsulttia arvioimassa ratkaisuiden onnistuminen.

 

Esteettömyys kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa

Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on myös mahdollista tehdä esteettömäksi. Museot ovat julkisia tiloja ja on tärkeää, että niihin on mahdollisimman monella kansalaisella pääsy.

Luumäellä sijaitseva P.E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi peruskorjattiin vuosina 2016-2017. Peruskorjauksessa otettiin huomioon myös esteettömyysnäkökulmat. Esimerkiksi keittiökuisti varustettiin henkilönnostimella, mikä mahdollistaa pääsyn koko ensimmäiseen kerrokseen eli kahvilaan ja museoon. Henkilökunnan parkkipaikan yhteyteen, mahdollisimman lähelle taloa, varattiin kaksi liikuntaesiteisen pysäköintipaikkaa.

 

Esteettömyys kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa kuva

Turun linna on rakennettu linnojen tapaan alun perin niin saavuttamattomaksi kuin on pystytty. Museona toimivaan linnaan on tehty ratkaisuja, jotka helpottavat liikuntaesteisten kulkemista museon tiloissa.  Tavoitteenamme on, että kiinteistömme ovat kaikille kävijöille ja työntekijöille mahdollisimman esteettömiä ja saavutettavia.