Oulun keskusta rakennetaan uusiksi

Oulun keskustassa on alkamassa suurin uudistus sodan jälkeen, kun asemanseudun suunnittelukilpailu käynnistyy vuonna 2021. Senaatin kiinteistökehitysryhmän päällikkö Marjaana Berger ja Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertovat tarkemmin uudistuksesta.
Minkä tyyppiseen käyttöön alue suunnitellaan ja rakennetaan, Matti Matinheikki?
”Tarkoitus on saada alueesta osa kaupungin keskustaa niin, että siinä on monia elementtejä: tapahtuma- ja elämyskeskus, hotelli, ravintoloita sekä liike- ja asuinrakennuksia.
Yksi visio on rakentaa samaan yhteyteen uusi tapahtuma- ja elämyskeskus. Siihen sijoitettaisiin uusi jäähalli, jossa olisi mahdollisuus järjestää myös erilaisia tapahtumia.
Oulun kaupungin kasvaessa ja kehittyessä tarve kaupunkimaisille elinympäristöille kasvaa. Jatkamme yhdyskuntarakenteen tiivistämistä Oulun uuden yleiskaavan strategisten linjausten mukaisesti.
Olemme jo noin viisi vuotta pyrkineet siihen, että Ouluun nousee myös korkeampia rakennuksia. Haluamme kuitenkin, että ne muodostavat kokonaisuuksia. Tämä radanvarsi täyttyy korkeammista taloista, keskustan puolella niiden rakentaminen on jo alkanut. Olemme arvioineet, että 12–16-kerroksinen on hyvä maksimikorkeus tähän kaupunkiin. Se on samaa luokkaa kuin pari vuotta sitten rakennettu Valkean kauppakeskus, jossa on kolmen liikekerroksen päällä 10 asuinkerrosta.”
Keiden kanssa tätä isoa kokonaisuutta suunnitellaan, Marjaana Berger?
”Näin suuressa hankkeessa on monta yhteistyötahoa ja aikajanakin on pitkä. Seuraavaksi on tulossa varsinainen suunnittelu- ja toteutuskilpailu 2021 sekä sen pohjalta asemakaavan muutos. Kilpailulla haetaan hankkeelle toteuttaja. Ensimmäinen rakennusvaihe käynnistyisi mahdollisesti 2023-2025.
Alueen kehittämistä on visioitu jo aiemmin. Oulun kaupunki, Liikennevirasto (nyk. Väylävirasto), Senaatti-kiinteistöt sekä VR-Yhtymä Oy järjestivät vuonna 2016 Oulun Asemakeskuksen alueesta ideakilpailun, jolla haettiin näkemystä alueen kehittämisestä.
Kilpailijoiden tehtävänä oli ideoida asemakeskusalueelle korkeatasoinen kokonaissuunnitelma, joka yhdistää Raksilan kaupunginosan kaupungin keskustan ruutukaava-alueeseen.
Kilpailun voitti Tervatynnyrit-ehdotus. Siinä Oulun perinteistä ruutukaavaa noudatteleva suunnitelma muodosti radan itäpuolelle kompaktin nauhamaisen korttelialueen. Suunnitelman arkkitehtuuri viittasi Oulun menneisyyteen tervakaupunkina. Voittajasuunnitelman teki Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy Helsingistä sekä Arkkitehdit m3 Oulusta.”
Mikä täällä on ainutlaatuista, Matti Matinheikki?
”Näin suuressa kaupungissa tämä on poikkeuksellisen iso rakentamaton keskusta-alue. Alue on ollut vajaakäytöllä, lähinnä pysäköintitilana, mikä nyt helpottaa uuden kehittämistä. Jos jossain muussa isossa kaupungissa tehtäisiin näin isoja suunnitelmia laajalle keskusta-alueelle, se vaatisi pitkän prosessin, koska pitäisi purkaa paljon olemassa olevaa rakennuskantaa. Täällä siihen ei tarvitse ryhtyä. Erittäin hyvä puoli on myös se, että Senaatin Asema-alueet omistaa nyt kaikki maa-alueet. Näin meillä on yksi selkeä kumppani, jonka kanssa neuvotella asiasta. Tämä on siis monessa mielessä kiva ja kiinnostava kehittämiskohde!
Tämä alue yhdistyy luontevasti myös lähellä olevan Raksilan market-alueen uudistamiseen. Siellä rakennetaan asuintaloja nykyisten marketien paikalle. Uudet myymälätilat voidaan rakentaa nykyiselle pysäköintialueelle, koska pysäköinti siirretään maan alle.
Olen arvioinut, että nämä kaksi hanketta yhdessä ovat Oulun keskustan suurin uudistus sodan jälkeen. Niiden yhteisbudjetti on noin 500 miljoonaa euroa.
Asemanseudun uudistamisen tavoitteena on myös yhdistää luontevasti kaupungin nykyinen keskusta ja radan itäpuolella oleva Raksilan puutarhakaupunginosa. Tällä hetkellä radanvarsi on ikään kuin este näiden kahden alueen välillä. Haluamme, että siitä syntyy nyt yhdistävä tekijä.”
Minkälainen alue on kaupunkikokonaisuudessa, Matti Matinheikki?
”Oulun keskustaa uudistetaan määrätietoisesti. Haluamme rakentaa kaupungin keskustasta elävän ja monimuotoisen kohtaamispaikan. Maankäytön tehostamisen myötä keskustan asukasmäärä jatkaa kasvuaan sekä kaupan ja palveluiden toimintaedellytykset paranevat.
Tästä alueesta muodostuu tulevaisuudessa osa Oulun keskustaa, ja haluamme antaa erilaisille ihmisille mahdollisuuden asua keskustassa. Siksi sinne kuuluvat kaikki asumismuodot: omistus- ja asumisoikeusasunnot, vapaarahoitteiset vuokratalot, valtion tuella rakennetut vuokra-asuntokohteet sekä muut asumismuodot.
Asuminen on yksi Oulun tärkeistä vetovoimatekijöistä. Oulussa on edullista asua, vuokrat ovat vertailukaupunkeja selkeästi alhaisemmat. Hyvä maapolitiikka näkyy siis säästyneinä euroina kuntalaisen kukkarossa.
Oulussa on perinteisesti paljon kevyen liikenteen väyliä ja käyttäjiä. Kehitämme keskustaa edelleen niin, ettei autoa välttämättä tarvita, vaan käytännössä kaikki on saavutettavissa kävellen.
Oulun keskustaa kehitetään myös kohtaamispaikkana. Kaupungin väestömäärän kasvu, kansainvälisyys, matkailu, tapahtumat ja elämyksellisyys lisäävät elävää kaupunkikulttuuria keskustassa.”
Minkälainen on alueen historia, Matti Matinheikki?
”Asemanseutu on ollut pitkään eri liikennemuotojen risteyspaikka. Kaupungin puolella sijaitsee vanha puinen juna-asemarakennus vuodelta 1886. Se säilytetään toki jatkossakin, mutta pohdimme, voisiko juna-asemapalvelut sijoittaa modernimpaan rakennukseen.
Asemakeskuksen vieressä sijaitsee kaupunkilaisten hyvin tuntema oikeus- ja poliisitalo, jonka toiminnot siirretään uuteen paikkaan. Koska sen tontti on koko alueen levein, olemme ajatelleet tapahtuma- ja elämyskeskuksen sijoittamista siihen.”
Senaatin Asema-alueet Oy/Senaatti-kiinteistöt
Kiinteistökehityspäällikkö
Janne Marttinen
+358 40 867 4667
Oulun kaupunki
Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki
+ 358 44 703 1112