1. Skruva ner värmeelementen
Känslan av kvalmig inomhusluft och otillräcklig ventilation beror ofta på att temperaturen i lokalen är för hög.
2. Vädra möbler
Nya möbler bör vädras väl innan de tas in i lokalen så att deras utsläpp avdunstar. Även smutsiga stoppade möbler kan också orsaka kvalmig luft.
3. Rent kontor, bättre humör
Städning påverkar inomhusluftens kvalitet och därigenom människors hälsa. På en ren arbetsplats trivs de anställda och de är också produktiva. Slarvig städning kan bidra till en uppfattning och känsla av dålig inomhusluft, därför har städarens arbetskvalitet stor betydelse.
4. Sätt elledningarna i ordning
Oordning gör det svårt eller till och med omöjligt att städa. Inomhusluftens kvalitet försämras av varor som inte borde finnas i arbetslokalen, till exempel våta ytterkläder och tillbehör. Högar av papper och tidningar, böcker, prydnadsföremål samt trassliga ledningar på bord, öppna hyllor eller fönsterbrädor samlar damm.
5. Lukter stör
Användningen av olika parfymerade produkter, såsom luftfräschare och parfymer, belastar inomhusluften. I värsta fall kan de också orsaka allergiska reaktioner. En rökare kan bära med sig lukter in i kontoret som dröjer kvar i flera minuter.
6. Maten ska förvaras på rätt plats
Det är bra att äta och förvara maten endast i köket. Luktolägenheter inomhus kan också bero på att man glömmer mat i skåp eller till exempel på att bananskal slängs i papperskorgen.
7. Rätt antal personer i lokalen
Kvalmig inomhusluft kan också bero på att för många personer arbetar i samma lokal med beaktande av lokalens storlek. Det är viktigt att beakta att ventilationen är tillräcklig om ett kontorsrum omvandlas till ett mötesrum.
8. Experter kan hjälpa
Det lönar sig att i tid anmäla problem med inomhusluften. Arbetsgivaren, fastighetsägaren och företagshälsovården ska utreda orsakerna till och omfattningen av inomhusluftssymtom.
Symtom som uppfattas som en följd av inomhusluften på arbetsplatsen kan också bero på problem med inomhusluften i arbetstagarens hem. I frågor som gäller inomhusluften i hemmet är det bra att kontakta husbolagets disponent eller hyresvärd. Också kommunens hälsoinspektör kan man kontakta för att reda ut problem med inomhusluften i hemmet.
Tipsen baserar sig på en artikel om lokalanvändare och inomhusluft som Anne Korpi på Senatfastigheter skrivit. Läs hela artikeln här (på finska)
Artikeln har uppdaterats 28.10.2021