År 2022 medförde nytt liv för kulturobjekt och växande stadskärnor
7 min
Senatfastigheters fastighetsutveckling och -försäljning skapade igen nytt liv i tiotals fastigheter som tagits ur statligt bruk runt om i Finland. Stora fastighetsutvecklingsprojekt ger mer stimulerande och tätare stadsbild i bland annat Helsingfors och Uleåborg.
Trots att 2022 fortsatte som ett år med exceptionella omständigheter skapades ett nytt liv i år för de fastigheter och områden som tagits ur statligt bruk. Två kulturobjekt som är viktiga också på riksnivå – Kulturhuset och Alexandersteatern – fick nya ägare och stora regionala utvecklingsprojekt framskred runt om i Finland.
I år stod beredskapen och energieffektiviteten i allt högre grad i centrum för Senatfastigheters verksamhet. Samtidigt medförde inflationen och stigande räntor osäkerhet på fastighetsmarknaden. Även under dessa omständigheter fortsatte vårt samarbete med våra kunder och intressentgrupper målmedvetet och framgångsrikt. Tillsammans utvecklade vi framtidens Finland.
Statens lokalbehov minskar i takt med att ämbetsverken får allt fler gemensamma lokaler. Nya intressanta objekt frigörs också i framtiden. Därför har vi utvecklat en ny modell med snabbare försäljning som gör det möjligt för oss att reagera på plötsliga förändringar i lokalbehoven och sälja fastigheter till nya ägare utan onödiga dröjsmål, samtidigt som vi undviker att hålla byggnaderna tomma.
Kulturellt värdefulla fastigheter fick värdiga ägare
Helsingfors kulturhus är en känd och legendarisk konsert- och kongressplats och kommer även i fortsättningen att vara en viktig mötesplats. Senatfastigheter och Helsingin Kulttuurihub Oy undertecknade en aktieaffär om Kulturhuset och det tidigare institutet för hushållslärare i anslutning till det.
”Vi är mycket nöjda över att vi har hittat en köpare av Kulturhuset som har förmåga, entusiasm och resurser att äga och utveckla denna kulturhistoriskt värdefulla och evenemangsmässigt betydelsefulla fastighet. I och med den nya ägaren är Kulturhuset säkert fullt av liv och evenemang även i fortsättningen”, säger Otto Virenius, fastighetsutvecklingschef på Senatfastigheter.
År 2022 bytte också en annan kulturbyggnad med kulturhistoriskt värde ägare. Alexandersteatern är ett landmärke vid Bulevarden i Helsingfors och såldes till BME10 Property Oy, som ägs av inhemska BOA Group. Försäljningsprocessen var krävande och skiftesrik och förhandlingar fördes med flera köparkandidater.
”Vi blev entusiastiska över Alexandersteaterns historia och över fastighetens framtidsmöjligheter. Byggnaden är i Helsingfors på en mycket central plats och arkitektoniskt fantastisk. Alexandersteatern har stått i centrum för Helsingfors kultur på många sätt och vi strävar efter att respektera detta när vi nu utvecklar fastigheten. Våra planer för framtiden är att utöver teater- och annan kulturanvändning utveckla till exempel musei- och hotellverksamhet”, säger Arto Martonen, styrelsemedlem i BOA Group.
Stora regionala utvecklingsprojekt framskrider runt om i Finland
När stationsområdet i Uleåborg har blivit färdig blir den en arkitektoniskt snygg helhet som består av bostäder, kontorslokaler och en central för stationstjänster. Utvecklingen av området underlättar den dagliga mobiliteten för stadsbor och resenärer samt ökar resekomforten för dem som reser från och till Uleåborg.
”Detta är en av de viktigaste förändringsobjekten i Finland som genomförs så centralt i en stad”, säger Janne Marttinen, fastighetsutvecklingschef på Senatfastigheter.
År 2022 undertecknades ett samarbetsavtal för projektet och en tomtöverlåtelsetävling och planeringstävling inleddes.
”Målet är att som ett första steg bygga resecentralfunktionerna som består av en bussterminal, en stationscentral och en anslutningsparkering. På så sätt skapas ett hybridkvarter där man eventuellt också bygger ett hotell, boende, kontor och affärslokaler.”
Ett förslag som kallas Superpositio utsågs som vinnare i planeringstävlingen för kvarteren Biologen och Havstekniken i Otnäs i Esbo. L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy och Nomaji Maisema-arkitehdit Oy avslöjades som planerare av det tävlingsförslag som vann inbjudningstävlingen som ordnades av Senatfastigheter och Aalto Universitetsfastigheter Ab. För kvarteren Biologen och Havstekniken planeras nytt byggande för boende, arbetsplatser och Aalto-universitetet. Dessutom får området affärslokaler och ett daghem.
”Det är viktigt för universitetet att Superpositio uppfyller den högsta internationella kvaliteten inom stadsplanering. Förslaget baserades på en noggrann analys av Otnäs och dess pionjärskap samt den kombinerade effekten i stor skala, stadsrummen och boendeförhållandena är utmärkta”, säger prorektor Antti Ahlava, tävlingsjuryns ordförande, som bistår vid utvecklingen av Aalto-universitetets campus.
Senatfastigheter, HGR Property Partners Oy och Wihanto Oy undertecknade i september preliminära avtal om Nylands kaserns byggnader och gårdsområde vid Elisabetsgatan i Helsingfors. På kasernens gårdsområde byggs en stor skyddad gård för ett daghem och en bostadsbyggnad med gårdar på den gårdsplan som tillfälligt används för parkering.
”Vårt bolag ser en fantastisk utvecklingspotential med Nylands kasern och vi ser fram emot att föra våra planer framåt i samarbete med staden. Målet är att öppna kvarteret för stadsbor och etablera fler tjänster och arbetsplatser i Kronohagen”, säger Mika Alanko, verkställande direktör för HGR Property Partners Oy.
Senatfastigheter har tillsammans med Lahtis stad utvecklat garnisonsområdet Hennala som blivit ledig för annat bruk efter Försvarsmakten. Nästan alla gamla byggnader i området har sålts och till de flesta byggnaderna har det redan flyttat in nya invånare och användare.
Det första nya bostadsbyggnadsområdet sålde Senatfastigheter till TA-Yhtymä Oy och till TA-Asumisoikeus Oy.
”Området Hennala håller på att utvecklas till en verkligt mångsidig ny stadsdel. De nya ägarna har lyckats reparera nästan alla gamla kasernbyggnader i området för ny användning och nu är det dags att bygga nya bostadsvåningshus. TA-Yhtiöt är en bra köpare av det första stora kvarteret. De bygger högklassiga och mångsidiga bostäder för hushåll i olika storlekar och ålderskategorier”, säger fastighetsutvecklingschef Otto Virenius.
Kvartersområdet för centralfunktionerna som finns på Böle bangårdsområde bytte ägare för 22 miljoner euro. Köparen var Avain Yhtiöt och affären avgjordes på basis av ett anbudsförfarande under 2022.
”I och med det nu genomförda fastighetsköpet är Bangårdskvarteren till största delen sålda. Endast de två nordligaste kvarteren ska ännu konkurrensutsättas. Vi är glada över att ägandet av ytterligare ett kvarter har överförts till en kunnig genomförare. Vi tackar också Helsingfors stad för ett gott och nära samarbete för att främja genomförandet av området Bangårdskvarteren”, säger Leena Palokangas, försäljningschef på Senatfastigheter.
Statens fastigheter deltar i energitalkot
Senatfastigheter har inlett ett energisparprogram i alla statliga fastigheter. Målet är att minska energiförbrukningen med upp till 75 000 megawattimmar och spara tio miljoner euro i statliga medel. Besparingarna uppstår främst genom reglering av el- och värmeförbrukningen. Till exempel sänks temperaturen i kontoren. Flexibiliteten i efterfrågan på el utnyttjas också för att förbrukningen snabbt ska kunna styras bort från de timmar när risken för elbrist är störst och börspriset på el är högst.
”Vi vill för vår del bära vårt ansvar för att Finland ska klara den kommande besvärliga vintern. Som en stor aktör kan vi påverka och tillsammans med kunderna säkert också hitta på nya sparmetoder”, säger Sanna Jääskeläinen, chef för Senatfastigheters energiprogram.