Att börja från ett rent bord!
I den här artikeln berättar vi om vitt byggnadsdamm, grått rumsdamm och de medel som används vid städning, så att solljuset inte avslöjar tjocka dammoln.
I den här artikeln berättar vi om vitt byggnadsdamm, grått rumsdamm och de medel som används vid städning, så att solljuset inte avslöjar tjocka dammoln.
Det synliga dammet och den synliga smutsen irriterar de flesta av oss. En uppriktig rapport avslöjar följande: utan regelbunden städning kan lokalerna inte hållas i gott skick och en sund inomhusluft kan inte upprätthållas. Städning innebär ju att damm och smuts avlägsnas från ytorna. Mängden rumsdamm kan påverkas av hur ofta och med vilka redskap och metoder städningen utförs. Även om ren inomhusluft betraktas som en grundläggande förutsättning i arbetslokaler, uppskattas själva städningen förvånansvärt lågt. Förhoppningsvis kommer den av Senatfastigheter lanserade verksamhetsmodellen för användning av städare som inomhusagenter och coronapandemin att bidra till att städarbetet äntligen uppskattas mer.
I den här artikeln berättar vi om vitt byggnadsdamm, grått rumsdamm och de medel som används vid städning, så att solljuset inte avslöjar tjocka dammoln.
Av mjäll, hår, pollen, matsmulor och finmalda delar av växter och insekter, sotpartiklar och sand – av dessa bildas små dammtussar. Och av mikrober, deras ämnesomsättningsprodukter, rester av använda kemikalier, byggnads- och inredningsmaterial samt av fibrer och partiklar som lossnar från kläder och till och med av gaser – av dessa bildas små dammtussar!
De största, så kallade grova dammpartiklarna svävar inte länge i luften, utan de faller ner på ytorna, där de åter strömmar upp i luften när någon flyttar papper och varor eller rör sig på golvet. Genom städning ser man till att grova dammpartiklar regelbundet avlägsnas från plana ytor. Fina dammpartiklar svävar i luften längre. De kan fästa sig vid andra partiklar, vilket gör att de inte lägger sig enbart på plana ytor utan också på vägg- och takytor. Rengöring av väggar och innertak är därför viktigt för att avlägsna fint damm. Ventilationen avlägsnar också fint damm som svävar i luften.
Det finns referensvärden för mängden damm och fibrer i inomhusluften och för dammanhopningar på ytor. Forskarsamfundet överväger för närvarande om det bör fastställas gränsvärden för kemikalier i damm. Å andra sidan kan man också genom att mäta mikrobhalter på ytor, av proteinhalten eller halten av ett visst enzym med mikrobiellt ursprung dra en slutsats om hur bra städningen har utförts.
Om man inte har sörjt för dammhanteringen under rivningsarbetet och byggandet, orsakar damm som uppstår på byggarbetsplatsen och stannar kvar i byggnaden olägenheter för hälsan och trivseln både för byggarbetarna och för dem som använder den färdiga byggnaden. Damm under byggnadstiden sjunker ner på plana ytor långt efter det att byggnaden har färdigställts, vilket kan ge upphov till irritationssymtom hos lokalanvändarna.
Senatfastigheter har en anvisning för renhetshantering som styr dammhanteringen på byggarbetsplatsen under rivningsfasen, byggandet och mottagningsfasen. På byggarbetsplatsen ska man använda dammfria arbetsmetoder och regelbundet utföra städning som en del av byggprocessen samt på byggarbetsplatsen sköta slutstädningen i två faser. Den första fasen av slutstädningen inleds när ytorna och de fasta inventarierna har installerats och arbetsprocesser som skapar damm har slutförts. Syftet är att förhindra att byggdammet förs in i luftkonditioneringskanaler under ventilationssystemets driftstester. Under den andra fasen av den slutstädningen rengörs golven före driftstagningen och behandlas eventuellt. Lös smuts och fläckar avlägsnas också från tak-, vägg- och golvytor. Om man försummar dessa städningar, kommer tiotals kilo byggdamm att på nytt sväva upp i luften, och visst kommer dammet med tiden att filtreras bort – genom lokalanvändarnas näsor och lungor.
Stora förväntningar på renheten ställs alltså på städarna. Situationen blir besvärlig om slutstädningen på grund av tidtabellsproblem som inte beror på städaren måste göras under veckoslutet och natten före inflyttningen.
Senatfastigheter har som mål att låta den färdiga byggnaden ventileras en tillräckligt lång tid innan de nya lokalanvändarna flyttar in. Dessutom ska ventilationen i de nya/renoverade lokalerna köras på heltid med den avsedda effekten i 12 månader. Ibland när renhetshanteringen har misslyckats under byggfasen är det nödvändigt att städa upp i de lokaler som tagits i bruk oftare än normalt, i flera månader.
Även om damm, bristande renhet och bristande städning ökar otrivseln och till och med kan förorsaka hälsoskador, måste man i ärlighetens namn komma ihåg att städningen också kan orsaka problem för städaren eller byggnaden: Felaktiga rengöringsmetoder (till exempel att med en dammvippa röra upp damm) och en dammsugare med låg filtreringsförmåga försämrar tillfälligt inomhusluftens kvalitet. Överdriven användning av vatten för rengöring av torra lokaler kan leda till skador på ytmaterial (till exempel linoleum), luktskador eller till och med fuktskador i konstruktioner. Parfymer och flyktiga ämnen i rengöringsmedel belastar också inomhusluften och kan orsaka de känsligaste irritationssymtom.
Enligt Senatfastigheters städavtal ska luktfria eller svagt parfymerade tvättmedel användas. Rätta arbetsmetoder och verktyg samt skyddsutrustning ingår i en städares yrkesskicklighet.
I arbetslokaler som är avsedda att vara normala kontorslokaler kan ibland golv och plana ytor vara överhopade med papper, pärmar och kartonglådor på grund av att man envist vill spara saker eller på grund av bristfälliga förvaringsutrymmen. Arbetsbord och anslagstavlor kan också vara täckta med ett tjockt lager över gångna års prestationer. På golven kan också finnas skohögar eller tilltrasslade elledningar. Det är omöjligt att städa lokalen på ett normalt sätt. Då kan det vara orsak att konsultera Marie Kondo eller ännu hellre storstäda lokalen. En ostädad lokal utgör en hälsorisk: pappers- och rumsdamm försämrar kvaliteten på inomhusluften och kan orsaka irritationssymtom i ögon och luftvägar. Dessutom innebär en sådan lokal risker för brandsäkerheten, arbetarskyddet och informationssäkerheten.
Senatfastigheter tar frågan om inomhusluften på allvar – och vi har nolltolerans med problem med inomhusluften. Vi förutsätter att de kvalitetskriterier för städning som överenskommits med våra städpartner uppfylls. Även om städaren har svårt för att röra sig i lokalen på grund av alla saker som där finns, får städaren inte flytta föremål eller papper på plana ytor när städaren utför städningen. Därför är det viktigt att lokalanvändaren själv ser till att lokalen kan städas. Det är också fråga om att uppskatta städarens arbete när man vill göra det möjligt för städaren att arbeta hinderfritt. Om anställda i en sådan ostädad lokal upplever brister i inomhusluftens kvalitet, kan man inte inleda närmare utredningar om inomhusluften förrän det har konstaterats att städförhållandena och renheten i lokalen bidrar till en god inomhusluftskvalitet.
Att en kontorslokal kan städas innebär att det på fönsterbräden, bordsytor och ovanpå skåp inte finns arkiv- och pappersvaror, inte heller personliga föremål eller föremål som saknar bättre förvaringsplats. På golven får inte finnas saker som hindrar städning, till exempel extra möbler som inte hör till lokalen eller användarens egna mattor. Målet är alltså att befria ytor och övre ytor som ska städas från onödiga varor och varor som försvårar städningen. Därigenom är den yta som kan torkas av så stor som möjligt och städningen ger största möjliga nytta.
Senatfastigheter hjälper till med att ordna en städkampanj, till exempel genom att leverera avfallskärl. Det första steget är dock att användaren av arbetsrummet och chefen funderar igenom om rummet kan städas och vad som måste sparas och i vilken form. Därefter kan vi tillsammans fundera över vilka ytterligare förvaringslösningar kunden behöver och vilka kostnadseffekter de har.
Årligen promenerar tiotusentals beväringar med ytterskor in i sin stuga, dvs. ända in till sitt sovrum! För att avlägsna sand och lera och annan smuts som kommer in stugan får beväringarna genom sin mobil en kurs i städning. Försvarsfastigheter har för Försvarsmaktens egen miljö för e-lärande producerat innehåll om städning. Beväringarnas dagliga städansvar består i att med hjälp av mikrofiberdukar rengöra plana golvytor och golv i sina egna stugor och i de allmänna lokalerna i kasernen. Det är dock städarnas uppgift att dagligen underhålla och tvätta rengöringsutrustningen.
Försvarsfastigheter ordnar städtjänster för Försvarsmakten enligt samma standard i hela landet. En kvalitetsnivåbeskrivning har gjorts för varje byggnad. I beskrivningen definieras den renhetsgrad som eftersträvas, städfrekvensen, underhålls- och reningsarbeten som utförs mer sällan samt eventuella tilläggstjänster. I Försvarsfastigheter har kvaliteten på städningen fastställts enligt INSTA 800-standarden på skalan 1 (vindsförråd) – 5 (åtgärdsrum inom hälso- och sjukvården).
Också i Senatfastigheter definieras servicebeskrivningarna för städning detaljerat separat för varje lokal. Detta innebär att innehållet i och kvalitetskraven på regelbunden underhållsrengöring definieras enligt renhetskategori. Likaså har innehållet i städning som utförs periodvis (till exempel avlägsnande av damm från övre ytor) och en gång om året (till exempel vaxning av golv) fastställts. De allmänna kvalitetskraven för fastighetstjänster beskrivs i Bygginformationsstiftelsens publikation KiinteistöRYL.
Det är därför viktigt att inse att städavtalet inte kan ha samma innehåll i ett aktivitetsbaserat kontor och i en välbesökt kundservicecentral på gatuplan. Lokalanvändarna har fått samma beskrivningar av städtjänsterna i sina lokaler som de som levererar städtjänsterna.
Man hör ofta att kunderna oroar sig för att städföretagen av sparskäl ger städaren allt för korta städtider och att städaren inte har tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete på ett ordentligt sätt. Senatfastigheter har i regel låtit yrkesverksamma inom städbranschen fastställa hur många timmar som ska användas på en viss plats. Vi kontrollerar, utvärderar och ingriper omedelbart om städningen inte fungerar i enlighet med avtalade tjänste- och kvalitetsbeskrivningar. Det system med premier eller sanktioner inom städtjänster som Senatfastigheter tillämpar sporrar också städleverantören att rikta resurserna på rätt sätt i våra fastigheter.
Städresultatet granskas utöver av städaren själv och av lokalanvändaren också av flera andra anställda på Senatfastigheter och av experter okulärt och med mätinstrument. Städarnas chefer utför som egenkontroll stickprov och rapporterar regelbundet om dem. Försvarsfastigheters städ- eller servicechefer och Senatfastigheters servicechefer genomför rundor med kvalitetsbedömningar. Konsulter inom städbranschen bedömer städkvaliteten regelbundet minst 2 gånger om året i enlighet med Senatfastigheters blankett för kvalitetsbedömning av städtjänster.
Om kunderna så önskar har de möjlighet att delta på kvalitetskontroller som Senatfastigheter ordnar och de får alltid kvalitetsrapporter. Kunderna har också möjlighet att årligen lämna respons via en kundnöjdhetsenkät om städtjänsternas kvalitet, arbetets resultat och städpersonalens servicevilja. Dessa resultat gås igenom med fastighets-, städ- och servicecheferna och diskuteras med tjänsteleverantören. Kundrespons om städningen tas naturligtvis emot också vid gemensamma möten mellan Senatfastigheter och kunder, via systemet för servicebegäran och via e-post.
För att lösa problemen med inomhusluften måste man ingripa vid larmsignaler som förutspår problem innan lokalanvändarna hinner förorsakas skada av situationen. Hur kan man då med organoleptisk bedömning på ett effektivt sätt upptäcka förändringar i förhållandena inomhus eller i lokaler, till exempel genom att jämföra förhållandena i angränsande lokaler? Vi på Senatfastigheter konstaterade att städarna dagligen går runt i nästan alla lokaler i byggnaden, och vi utsåg dem till inomhusluftsagenter. Sedan 2019 har vi tillämpat en modell där städare får en belöning om de observerar problem med inomhusluften på platser där Senatfastigheter ordnar städtjänster. För en observation som har särskild betydelse för att förebygga inomhusluftsproblem betalas ett arvode till den städare som gjorde observationen. Våra experter på inomhusluft behandlar städarnas observationer av inomhusförhållanden och vidtar de åtgärder som behövs.
Vid Senatkoncernens två affärsverk har städarbetet organiserats på olika sätt:
I Försvarsfastigheter produceras städtjänster på säkerhetsklassificerade platser hos kunden, dvs. Försvarsmakten, med egen städpersonal, och utomstående tjänsteleverantörer anlitas på objekt där Försvarsmakten tillåter detta. Försvarsfastigheterna har cirka 140 egna städare, av vilka största delen har trivts i sitt arbete i flera årtionden – tack vare intressanta arbetsobjekt och hyggliga kunder. Av städarna hos Försvarsfastigheter har cirka 85 % avlagt yrkesexamen för anstaltsstädare, och därför behärskar de grundläggande städuppgifter, användningen av olika städmaskiner och olika tilläggsuppgifter.
För Senatfastigheters kunder upphandlas städtjänster från utomstående partner genom konkurrensutsättning. Vi samarbetar nära med Hansel Ab och skaffar tjänsterna på ett samhällsansvarigt sätt.
Inom Senatkoncernen har städtjänsterna fått särskild bra kundrespons i den årliga kundnöjdhetsenkäten. Kunderna anser att städarna utför sitt arbete väl och deras flexibilitet får beröm.
Senatfastigheter förutsätter att utomstående producenter av städtjänster har tillräcklig yrkesskicklighet och utbildning, vilket också uppfylls i fråga om leverantörens chefer. Det är numera däremot mycket svårt att rekrytera utbildade, erfarna och kvalificerade städare. Senatfastigheter ger därför städarna möjlighet att avlägga en yrkesexamen på arbetstid, och många har också fått sin kompetens på detta sätt. Dessutom har Senatfastigheters inlärningsplattform en webbutbildning om städning och inomhusluft, som städarna ska genomgå inom två månader från det att de har börjat jobba som städare på Senatfastigheters objekt. Vi har också ordnat utbildning i städning och inomhusluft för dem som producerar städtjänster. I början av 2020 utbildade vi till exempel över 700 städare och deras chefer. Städarna måste naturligtvis, precis som andra utomstående som arbetar i statens fastigheter, genomgå Senatfastigheters säkerhetsutbildning.
Ett gemensamt aktuellt tema för Senatfastigheter och Försvarsfastigheter är att en kampanj inleds under 2023 för göra lokaler mer lättstädade. Där går vi tillsammans med kunderna igenom städförhållandena och planerar en kampanj där lokalanvändarna förbinder sig att delta i att underlätta städningen kring sin egen arbetsplats och i de gemensamma lokalerna.
Skribenter
Anne Korpi, specialist hos Senatfastigheter på inomhusförhållanden, och hon blir upprörd över allt som försämrar inomhusluften.
Kirsti Liljeroos, produktchef hos Senatfastigheter och hon utvecklar städtjänsterna tillsammans med servicecheferna.
Riitta Häyrinen, produktchef hos Försvarsfastigheter, som blir glad när städtjänsternas betydelse för inomhusluften har beaktats.
Receptionstjänsten är en väsentlig del av många fastigheters dagliga verksamhet. Den som kommer till en fastighet möter receptionstjänsten först när hen går in och sist när hen går ut. En…
”På våren publicerade Sitra rapporten Megatrender 2023 med ett mycket allvarligt budskap. Den viktigaste megatrenden i dag är att naturens bärkraft håller på att falla sönder och de miljömässiga, ekonomiska…
”Förberedelser inför exceptionella omständigheter blev ett centralt mål från och med februari 2022. Vi stöder starkt våra kunder i den förändrade situationen", säger Tuomas Pusa, operativ direktör på Senatfastigheter.
Även om Finland som medlem i Nato fortfarande i första hand ansvarar för sitt eget försvar, är vårt framtida försvar mycket mer än vår tidigare nationella lösning och därtill kommer…
”På hösten inledde vi snabbt ett energisparprogram som gav goda resultat redan under vintern. Tillsammans med våra kunder uppnådde vi stora besparingar", säger Sanna Jääskeläinen, chef för Senatfastigheters energisparprogram.
På initiativ av Försvarsfastigheters städchef Päivi Seppänen togs städlektioner på nytt upp i utbildningsprogrammet för rekryterna i Kajanalands brigad efter en flera års paus. De beväringar som började sin tjänstgöring…
Försvarsfastigheter har inlett intensifierade säkerhets- och beredskapsåtgärder.
Försvarsfastigheter satsar alltmer på att säkerställa goda inomhusförhållanden för beväringarna samt för personalen vid Försvarsmakten och deras strategiska partner. Senatkoncernens dotteraffärsverks egna nya experter på inomhusluft fokuserar på att förebygga…
Försvarsfastigheterna satsar kraftigt på att förebygga problem med inneluften: Försvarsmaktens hela byggnadsbestånd renoveras under det innevarande årtiondet och för att lösa problemen har man anställt egna inneluftexperter. ”När nationen ger…