Byggande och underhåll av Försvarsmaktens internationella baser för Försvarsfastigheter
3 min
Byggandet och underhållet av Försvarsmaktens internationella baser överfördes från Försvarsmakten till Försvarsfastigheter genom ett avtal som undertecknades i december 2021.
– Vi ska bygga baser där Försvarsmakten ger oss ett uppdrag och vår verkställande direktör så beslutar, säger specialsakkunnig Kai Kaltiainen, som ansvarar för Försvarsfastigheters internationella verksamhet.
– Vårt mål är att från och med ingången av 2023 som pilotprojekt genomföra en process för att upprätthålla en bas i Försvarsmaktens krishanteringsoperation i Mellanöstern. Under detta år planeras ett skalbart koncept för baser, bereds egna processer, personer väljs till den internationella personalpoolen och utbildas för våra internationella uppgifter. Till poolen rekryteras sammanlagt tiotals personer för planerings-, byggnations- och underhållsuppgifter.
Försvarsförvaltningens byggverk har redan tidigare byggt baser för krishanteringsobjekt, bland annat i Irak. Verksamheten har dock varit fallspecifik.
– I fortsättningen är verksamheten mer systematisk och långsiktig. Vi planerar ett baskoncept som kan anpassas till kraven och skalas utifrån gruppens storlek och uppgift.
– Utöver byggandet av säkra och sunda baser är avsikten att åstadkomma besparingar och minska utsläppen till exempel genom att ersätta en del av den energi som kraftmaskiner producerar med dieselolja med solenergi, säger Kaltiainen.
Basen består av skyddskonstruktioner, inkvarterings- och tvättrum, kontor, fritidsrum samt nödvändiga nät för el, vatten, avlopp och datakommunikation.
Arbetsledningen från Finland – byggarna lokala
Under byggandet arbetar 1–5 personer från Försvarsfastigheter som arbetsledare på objektet och byggarna är från säkerhetsgodkända företag i närområdet.
Det är mest kostnadseffektivt att bygga med lokala krafter. Avsikten är också att inkvarteringscontainrar ska skaffas så nära målet som möjligt för att minimera transportkostnaderna.
I byggnadsskedet övervakar den finländska arbetsledningen att byggandet sker enligt planerna. Arbetsledarnas utstationering varar ett par månader. Försvarsfastigheter ansvarar i fortsättningen också för upprätthållandet av de baser som företaget har byggt. I underhållsuppgifterna arbetar 1–2 personer från Försvarsfastigheter åt gången. Utstationeringen varar 6–12 månader.
– Försvarsfastigheters personal har mycket kunnande och erfarenhet av att bygga krishanteringsobjekt. Enligt en enkät är intresset för att delta i internationella uppdrag stort.
En personlig diskussion om anslutning till personalpoolen förs i fortsättningen i samband med utvecklingssamtalen. Att utse lämpliga personer för internationella uppdrag diskuteras alltid med personens egen organisation och man försöker hitta en lämplig tidpunkt bland annat med tanke på vikarier, säger Kai Kaltiainen.