Det fina Akademihuset i Åbo tog ett steg in i den digitala tiden
Akademihuset är en av de vackraste byggnaderna i Finland. Senatfastigheter renoverade huset samvetsgrant till en modern arbetsplats för hovrätten.
Akademihuset är en av de vackraste byggnaderna i Finland. Senatfastigheter renoverade huset samvetsgrant till en modern arbetsplats för hovrätten.
De polerade 32 kristallkronorna skiner nu i de historiska salarna i Akademihuset i Åbo. På väggarna hänger porträtten av presidenterna för Åbo hovrätt i förgyllda ramar. Det äldsta porträttet är från 1623 då hovrätten grundades.
Den värdefulla byggnaden, som skyddats av Museiverket, genomgick en omfattande totalrenovering. Målet för den närmare tre år långa renoveringen var att göra Akademihusets lokaler mer funktionella och moderna – med respekt för den historiska byggnaden. Samtidigt förnyades Åbo hovrätts arbetsmiljö så att den motsvarar dagens digitala krav.
Akademihuset är ett av de mest lysande exemplen på gustaviansk nyklassicism i Finland. Senatfastigheters byggherrechef Tarja Hietamäki berättar att totalrenoveringen av den värdefulla byggnaden medförde många utmaningar. Varje fas dokumenterades noggrant. Om man borrade i en gammal vägg dokumenterades alla observationer och åtgärder.
”Hela huset inklusive inredningen är skyddat. Museiverket deltog aktivt i projektet. Vi måste göra många val om vilka vi diskuterade tillsammans – från konstruktionslösningar till valet av färger på väggarna. Vi valde jordnära och lugna nyanser från 1970-talet. Även kunden, dvs. Åbo hovrätt, involverades i exceptionellt hög grad i planeringen av lokalerna.”
Enligt Hietamäki var en av de viktigaste utgångspunkterna att Åbo hovrätt, som tidigare haft lokaler på tre adresser, skulle kunna arbeta under samma tak.
”De största ändringarna gjordes på tredje våningen där kontorslokalerna förnyades helt: Vi rev spånskivsväggar från 1970-talet och byggde nya arbetsrum. Nu har Akademihuset arbetsbord för alla drygt 100 anställda.”
Den föregående totalrenoveringen av Akademihuset gjordes på 1970-talet, och därför var det nu på tiden att uppdatera alla tekniska system: vatten- och avloppsrör, ventilation och el. Även lokalernas tillgänglighet förbättrades.
Ett centralt mål för totalrenoveringen var att digitalisera hovrättens rättegångssalar. Hovrätten har sju rättegångssalar, och inredningen och de tekniska systemen förnyades.
I rättegångssalarna installerades ICT-teknik som stöder moderna arbetsmetoder. Sammanträden kan spelas in och vittnen höras med videoförbindelse. På väggarna i varje sal finns två stora skärmar och domarna har mindre skärmar. Alla bord har mikrofon och övrig utrustning som behövs. Ljudåtergivningssystemen förnyades och akustiken förbättrades.
”Det enda där vi prutade på en aning var salarnas storlek. Rättegångssalarna är relativt små, och eftersom första och andra våningen i byggnaden är historiska, ändrade vi inte rumsindelningen. På grund av säkerhetskraven gjordes nödutrymningsöppningar i väggarna i några rättegångssalar. På andra våningen byggdes några nya väggar för att möjliggöra fler arbetsrum, men ingenting revs.”
Enligt Hietamäki beslöt man redan i början av renoveringen att de ursprungliga taken skulle förbli intakta. Därför placerades all el- och ventilationsrelaterad utrustning främst under golven. Alla golv öppnades, och sanden och mossan som använts som isolering avlägsnades, och rummen fick nytt parkettgolv.
Akademihusets alla skyddade rum och salar är imponerande på sitt specifika sätt. Utöver kristallkronor finns det antika möbler och olika slags kakelugnar i rummen.
Enligt Hietamäki var det ett överraskande stort projekt att flytta ut möblerna före renoveringen.
”En del bord, stolar och annat lösöre fördes till lager. Varje takkrona lösgjordes, placerades i ställningar och rengjordes noggrant. I salarna och korridorerna fanns många tunga skåp. De största möblerna flyttades till entrén vid Akademihusets festsal. Vi vågade inte transportera dem längre än så. Lyckligtvis skadades ingenting.”
En pärla i byggnaden är den eleganta plenisalen och den nyklassiska festsalen, Solennitetssalen, där man ordnar olika evenemang, såsom konserter, möten, promotioner och bröllop.
”Festsalen och de två festlokalerna, Konsistorsalen och Alexanderssalen, på andra våningen används inte av hovrätten utan hyrs ut som festlokaler. De hyrs ut till företag och privatpersoner”, berättar Hietamäki.
Festsalen anses av många vara den vackraste salen i Finland. Dess huvuddrag härstammar från 1800-talet, och den är fullspäckad med arkitektoniska detaljer. Snart kan man låta sig imponeras av salens prakt i Timo Vuorensolas science fiction-film Iron Sky: The Ark.
En central scen i filmen där huvudrollen spelas av Hollywoodstjärnan Andy Garcia filmades nämligen i festsalen i Akademihuset i Åbo i januari 2018. I övrigt inspelades filmen i Kina.
Akademihuset som är beläget mitt emot Åbo domkyrka invigdes 1817. Byggnaden ritades av Carl Christoffer Gjörwell.
Byggnaden fungerade som universitetsbyggnad fram till branden i Åbo 1827. Efter branden flyttades Akademin till Helsingfors, och därefter har byggnaden disponerats av en statlig aktör, som i dag representeras av Senatfastigheter.
År 1830 övertogs lokalerna av Åbo hovrätt, Åbo domkapitel och länsstyrelsen. I dag används största delen av huset, närmare 5 000 kvadratmeter, av Åbo hovrätt. Festsalen samt Konsistorsalen och Alexanderssalen på andra våningen hyrs ut till företag och privatpersoner.
Planeringen av totalrenoveringen av Akademihuset började 2011. ”Först laserskannades lokalerna för att ta fram exakta digitala mått som utgångspunkt för planeringen. Gamla byggnader har sina utmaningar. När en modell av lokalerna togs fram måste vi bland annat beakta att husets höjdskillnad från den ena ändan till den andra är 90 centimeter. I vissa salar ser man lätt att golvet lutar”, berättar Senatfastigheters byggherrechef Tarja Hietamäki.
Renoveringsarbetena påbörjades i slutet av 2014. Fyra av rättegångssalarna användes hela tiden. ”Vi kunde indela huset i två delar: medan rättegångar hölls i den ena ändan pågick renoveringen i den andra. På detta sätt blev störningarna så små som möjligt. En flexibel kommunikation hade högsta prioritet.”
Akademihuset invigdes på nytt i december 2017. ”Stämningen var festlig men för min del även lite vemodig: ett långt projekt var äntligen klart. Jag är nöjd med slutresultatet, men det viktigaste är att även kunden är det. Det känns bra att se att hovrätten får arbeta i en modern miljö”, berättar Hietamäki.
Receptionstjänsten är en väsentlig del av många fastigheters dagliga verksamhet. Den som kommer till en fastighet möter receptionstjänsten först när hen går in och sist när hen går ut. En…
”På våren publicerade Sitra rapporten Megatrender 2023 med ett mycket allvarligt budskap. Den viktigaste megatrenden i dag är att naturens bärkraft håller på att falla sönder och de miljömässiga, ekonomiska…
”Förberedelser inför exceptionella omständigheter blev ett centralt mål från och med februari 2022. Vi stöder starkt våra kunder i den förändrade situationen", säger Tuomas Pusa, operativ direktör på Senatfastigheter.
”På hösten inledde vi snabbt ett energisparprogram som gav goda resultat redan under vintern. Tillsammans med våra kunder uppnådde vi stora besparingar", säger Sanna Jääskeläinen, chef för Senatfastigheters energisparprogram.
Senatfastigheter har som mål att minska koldioxidavtrycket med minst 25 % vid nybyggnation som är värd över 2 miljoner och minst 15 % vid renovering under strategiperioden 2022–2025.
I den här artikeln berättar vi om vitt byggnadsdamm, grått rumsdamm och de medel som används vid städning, så att solljuset inte avslöjar tjocka dammoln.
Senatkoncernen kommer att förnya sina värmesystem och sluta använda olja senast 2024. De mest kostnadseffektiva energiformerna har visat sig vara träpelletslösningar, i mindre objekt tekniker med jordvärme eller luft/vattenvärmepumpar. Alla…
I Joensuu vid Kauppakatu 40 byggs flera statliga ämbetsverks gemensamma lokaler och kundservice. I samband med reparationen förbättras fastighetens inomhusförhållanden genom att hustekniken förnyas genomgående. Utöver fungerande ventilation och uppvärmning…
Senatfastigheter siktar på att statens lokaler ska vara koldioxidneutrala senast 2035. Det är också ett av huvudmålen med Senatfastigheters nya strategi. Koldioxidneutralitet eftersträvas i två faser: koldioxidneutral användning av fastigheter…