Finlands försvarsupphandlingar planeras i aktivitetsbaserade kontor
5 min
Systemcentrets experter är Försvarsmaktens mest rörliga personal. I Tammerfors har de nu sin moderna hemmabas, där finns det lämpliga rum för att både träffa kolleger och sköta sekretessbelagda arbeten.
Det nya arbets- och inlärningsmiljökonceptet förändrar inte bara kaserner och utbildningslokaler utan också Försvarsmaktens kontorsobjekt. De första kontorslokalerna enligt den nya modellen, som är flexibla och kan omvandlas, togs i bruk i december 2019 vid Försvarsmaktens Systemcenters verksamhetsställe i Aitovuori i Tammerfors. Dess 300 anställda ansvarar bland annat för Finlands försvarsupphandling och den tekniska hanteringen av arméns material.
Systemcentrets personal besöker många olika samarbetspartner i sina arbetsuppgifter och kommer till sitt eget kontor för att utföra särskilt säkerhetsklassificerade arbeten samt för att träffa kolleger. Det nya aktivitetsbaserade kontoret är indelat efter uppgifter och den säkerhetsklassificering som krävs – alltså inte längre för enskilda arbetstagare. Var och en väljer det rum som han eller hon behöver i enlighet med sin aktuella uppgift.
”För de flesta finns ingen bestämd arbetsplats, eftersom målet är att arbeta på ett sätt som är oberoende av ett visst arbetsbord och på ett mångfacetterat sätt. Det kräver i början en ny attityd och nya rutiner, men man vänjer sig snabbt. Aktivitetsbaserade kontor förenar ett nytt tänkande och nya tillvägagångssätt”, sammanfattar Vesa Rakkola, investeringschef hos Senatfastigheter.
A-delen i byggnaden fungerar enligt den ”gamla stilen”, dvs. de traditionella kontorsrummen har bara ytligt renoverats. Arbetstagarna kan välja sin arbetsplats på den nya sidan eller stanna kvar i den gamla. Allt fler vill flytta till den nya sidan eller åtminstone prova på att arbeta där.
Fastigheten i Aitovuori var tidigare Finavias flygkontrollcentral, och Senatfastigheter köpte den 2017 uttryckligen för Systemcentret. Tidsplanen för renoveringsprojektet som pågick i ett par år var strikt, men Systemcentret kunde flytta till sina nya lokaler inom den planerade tiden.
”Vi har tillsammans med Försvarsmakten planerat hur man i arbetslokalerna kan kombinera personalens stora rörlighet med behovet av växelverkan. Resultatet syns som stora, gemensamma rum med glasväggar och effektiva små mötesrum”, säger Vesa Rakkola.
Reformen hade samma mål som i statens andra lösningar för miljöer med aktivitetsbaserade kontor: skapa en helhet som stöder just denna enhets arbete och göra det möjligt att vid behov omvandla lokaler.
”Detta är en betydande reform av Försvarsmaktens kontorslokaler. Erfarenheterna och resultaten av pilotprojektet följs upp på många olika ställen. Här har man inrättat ett aktivitetsbaserat kontor i full skala, vars särdrag är separata sekretessklassificerade lokaler. Ett annat särdrag är militärpersonalens behov av stora utrustningsskåp.”
Små mötesrum behövs
”Inom Försvarsmakten kan alla göra en del av sitt arbete på distans efter att på förhand ha avtalat om det med sin chef. Hos oss vid Systemcentret arbetar personalen ofta på distans. De träffar också sina samarbetspartner någon annanstans, eftersom utomstående inte får komma in i våra lokaler”, säger Reima Kuutsa.
I samband med att de nya lokalerna tagits i användning har Systemcentret fäst särskild uppmärksamhet vid kommunikation och insamling av respons. Kvalitetschef Harri Tilvis ansvarar för informationsgången och genomgången av responsen.
”När man far hem från arbetet kan man ge respons om dagens stämningar med en enkel smiley-automat. Dessutom samlar vi in mer detaljerad respons till exempel om möblernas funktion. Innan vi flyttade gjorde vi också en omfattande enkät med vår personal tillsammans med Senatfastigheter och Tammerfors universitet. Enkäten ska upprepas om ungefär ett år, så att vi vet hur förväntningar och praxis möts”, säger Tilvis.
Utifrån responsen utvecklas Systemcentrets aktivitetsbaserade kontor så att den fungerar ännu bättre inte bara för den egna personalen utan också för Försvarsmaktens följande lokalprojekt.
”Vi försöker tillsammans hitta bästa möjliga lösningar för varje behov. Vårt pilotprojekt producerar också information till andra enheter inom Försvarsmakten. Det blir då lättare för följande enheter att flytta till ett aktivitetsbaserat kontor”, säger Reima Kuutsa.
De nya lokalerna har redan fått beröm för att de är ljusa och mångsidiga. Överste Kuutsa betonar att lokalerna ännu inte är helt färdiga, utan att de vidareutvecklas och personifieras ytterligare. Personalen får till exempel genom namntävlingar hitta på namn åt rummen. Till de nya rena lokalerna förs inte gammal militärrekvisita eller andra saker som samlar damm, och vidare planerar man att tillsammans med en inredningsdesigner skapa temaanpassade illustrationer på väggarna.
Bra inomhusluft bör stödjas på många sätt
Bra inomhusluft spelade en stor roll när Systemcentrets lokaler renoverades i den tidigare flygkontrollcentralen.
”Vi tar inomhusluften på allvar. Vi siktar på bra inomhusluft med av alla tillbudsstående medel”, säger Harri Tilvis, kvalitetschef hos Försvarsmaktens Systemcenter.
Som byggmaterial valdes de ur inomhusluftens synvinkel bästa alternativen och de behandlades endast under torra förhållanden. Ventilationen i byggnaden förnyades helt och städningen efter renoveringen gjordes omsorgsfullt. Dofter efter renoveringen och de nya möblerna avlägsnas under fyra månader med separata luftrenare och städningen görs också i övrigt omsorgsfullt.
”Vi ville redan från första början betona att dessa arbetslokaler är säkra också med tanke på inomhusförhållandena”, säger överste Reima Kuutsa, chef för Systemcentret.
Kvaliteten på inomhusluften i de nya kontorslokalerna mäts kontinuerligt.
”Vårt mål är att försöka vara förutseende för att hålla inomhusluften i gott skick hela tiden. Tillsammans med Senatfastigheter genomförde vi en första rening i tre steg för att minska utsläppen av skadliga ämnen i inomhusluften med mer än 30 procent”, säger Tilvis.
Inomhusluften skyddas också genom arbetsrutiner. Systemcentret är ett pappersfritt kontor. I slutet av dagen lämnar alla sitt arbetsbord rent för nästa användare och för sina saker till sitt skåp.
Systemcentrets militära personal är ofta ute i terrängen för att testa till exempel stridsvagnar eller andra delar av försvarssystemet. Den militära personalen har lika mycket utrustning som beväringar, dvs. motsvarande ett stort skåp. Därför måste det finnas mycket förvaringsutrymme för dem – men utrustningsskåpen finns inte längre i anslutning till kontoret, som tidigare. Utrustningen byts ut mot kontorskläder och inneskor innan personalen kommer till kontoret.”
”Detta är nytt vid Försvarsmaktens förvaltningsenheter. Tidigare har det knappast funnits några föreskrifter om hur utrustningen ska förvaras med tanke på inomhusluften. Här utarbetade vi detaljerade anvisningar för att hålla våra nya arbetslokaler i gott skick “, säger Reima Kuutsa.
Försvarsmaktens Systemcenter
En förvaltningsenhet som hör till Försvarsmaktens logistikverk.
Logistikverket innehar och underhåller Försvarsmaktens hela vapenutrustning och annat material samt svarar för den tekniska hanteringen av den.
Staben för logistikverket svarar tillsammans med Systemcentret för upphandlingen av försvarsmateriel.
Systemcentret är systemansvarigt för materialet och producerar en lägesbild av de tekniska systemen och krigsmaterielen.
Arbetsplatserna finns i Tammerfors, Åbo och Jyväskylä.
Cirka 500 anställda, av vilka cirka 300 arbetar vid verksamhetsstället i Aitovuori i Tammerfors.