Försvarsfastigheters experter på inomhusluft: ”Vi reagerar på varje begäran om kontroll av inomhusluften”
5 min
Försvarsfastigheter satsar alltmer på att säkerställa goda inomhusförhållanden för beväringarna samt för personalen vid Försvarsmakten och deras strategiska partner. Senatkoncernens dotteraffärsverks egna nya experter på inomhusluft fokuserar på att förebygga problem. Byggnadsbesiktningar och belöningar vid tips är en bra hjälp.
Vid Försvarsfastigheters enhet för underhåll har under sommaren 2021 tre experter på inomhusluft inlett sin verksamhet. De är alla experter på hälsoriktigt byggande och har omfattande erfarenhet av att undersöka och lösa problem med inomhusluften.
Mauri Sakko, Hanna Tuovinen och Jouni Vuohijoki har till uppgift att stärka särskilt den förebyggande inneluftsverksamheten. De utvecklar kompetensen hos Försvarsfastigheternas egen personal i frågor som gäller inomhusluften genom att stödja personalen i projekt och genom utbildning. Till uppgifterna hör dessutom kundsamarbete, utveckling av verksamheten, koordinering av undersökningar av inomhusluft och skadliga ämnen samt upprätthållande och rapportering av lägesbilden i byggnaderna.
Trots att experternas verksamhetsställen finns på olika håll i Finland har de alla hela Finland som ansvarsområde. Mauri Sakkos verksamhetsställe är i Uleåborg, Hanna Tuovinen i Obbnäs och Jouni Vuohijoki i Åbo.
I år besiktas cirka 180 byggnader
I Försvarsfastigheters byggnader görs regelbundet besiktningar av konstruktioner och ventilation. Besiktningarna fokuserar särskilt på faktorer som påverkar inomhusförhållandena.
Besiktningarna ger bra information om byggnadernas skick och behovet av fortsatta undersökningar. När byggnadens skick och reparationsbehov har fastställts kan eventuella reparationsåtgärder riktas och tidsplaneras på rätt sätt så att byggnadernas inomhusförhållanden kan förbättras effektivt.
I Försvarsfastigheter har besiktningar av konstruktioner och ventilation utförts sedan 2019. Mellan 2019 och 2022 har sammanlagt cirka 150 byggnader besiktats. Vid utgången av 2023 har 400 byggnader besiktats minst en gång.
”I år besiktar vi så många som 180 byggnader. I siffran ingår byggnader som redan besiktats en gång, eftersom vi besiktar byggnaderna med 3–5 års mellanrum beroende på deras användningsändamål”, säger inomhusluftsexperten Mauri Sakko.
Besiktningar utförs av partner
Det stora antalet årliga besiktningar möjliggörs av Försvarsfastigheternas avtalspartner, som för närvarande i regel sköter besiktningarna.
Vid besiktningarna undersöks konstruktionerna och ventilationen. Besiktningarna inleds genom att man sätter sig in i det ursprungliga källdatamaterialet och byggnadens historiska uppgifter. Under besiktningens fältarbete går man igenom lokalerna på ett organoleptiskt sätt eller direkt med utrustning som mäter ytfuktighet och med hjälp av värmekameror.
”Eventuella problem som uppdagas vid besiktningarna leder till korrigerande åtgärder. Vid behov genomför vi en noggrannare konditionsundersökning där vi öppnar konstruktioner och vid behov tar prover. Konditionsundersökningar utförs också i byggnader som en förebyggande åtgärd. I princip genomför vi omfattande konditionsundersökningar som gäller hela byggnaden, även om problem har uppstått endast i en del av byggnaden”, säger Sakko.
Inomhusluftsexperterna lär också beväringar
Inomhusluftsexperten Hanna Tuovinen betonar att den som använder byggnaden genom sin egen verksamhet kan bidra till en god kvalitet på inomhusluften bland annat genom att hålla lokalerna rena och lätta att städa samt genom att anmäla de olägenheter de observerat med inomhusluften.
Inomhusluftsexperterna producerar riktade utbildningar för Försvarsfastigheternas egen personal samt också för dem som använder byggnaderna, såsom beväringarna och Försvarsmaktens personal.
”Beväringarna kommer snart att få en video om inomhusluften, och vi kommer också att ge dem skriftligt material. Cheferna på Försvarsfastigheter, våra tekniska experter och de personer som ansvarar för renoverings- och nybyggnadsprojekt vid byggherreenheten får material om inomhusluften som är riktat till dem. Vi skräddarsyr också egna utbildningsmaterial för städare och dem som ansvarar för underhållet av fastigheten”, säger Tuovinen.
Utbildningarna genomförs i form av webbutbildningar och vid behov besöker Inomhusluftsexperterna också regionerna och undervisar.
”Vid behov kommer vi gärna och berättar om vår inomhusluftsprocess och om vårt arbete för personalen, och vi kommer också att svara på frågor. I praktiken går det dock inte att utbilda hela personalen ansikte mot ansikte. Via webbutbildningar når vi alla lätt.”
Belöning för bra tips
Inomhusluftsexperterna är glatt överraskade över Försvarsmaktens och Försvarsfastigheters personals kompetens och positiva inställning.
”Inställningen till satsningar på inneluften har varit fin. Saken har upplevts vara viktig”, säger Jouni Vuohijoki.
I början av året införde Försvarsfastigheter ett system där personalen får en belöning om de tipsar om problem med inomhusluften. Om tipset är bra får personen en belöning.
”En belöning ges om tipset i betydande grad påverkar inneluftens kvalitet och leder till korrigerande åtgärder. Vi uppmuntrar vår personal att ge tips med låg tröskel “, säger Vuohijoki.
Snart har 65 % av kasernbyggnaderna renoverats
De kasernbyggnader som Försvarsmakten använder har byggts i genomsnitt på 1960- och 70-talen. De typiska problemen med fastigheter från den tiden finns till exempel i ytterväggskonstruktionerna, bottenbjälklaget och fundamentkonstruktionerna. I fastigheter som byggts av massivtegel i början av 1900-talet kan problem uppstå till exempel på grund av att de ursprungliga isoleringsmaterial som använts för isolering i mellanbjälklag och övre bjälklag har blivit fuktiga.
Undersökningar hjälper till att förutse behoven och kostnaderna för reparationer och sparar pengar på lång sikt. Besiktningar och konditionsundersökningar ger viktig information om byggnadens skick och man kan ingripa innan det uppstår problem.
När man talar om Försvarsmaktens fastigheter tänker de flesta först på garnisoner och deras kasernbyggnader. Av Försvarsfastigheters hela byggnadsbestånd är dock endast ca 15 procent kaserner. De övriga byggnaderna är olika kontor, underhålls- och lagerlokaler, sjukhus och hälsovårdscentraler samt personalens bostadsbyggnader.
Hälften av kasernerna har renoverats på 2000-talet och för närvarande pågår grundläggande renoveringar i 15 procent av kasernerna. De återstående kasernerna renoveras under de närmaste åren. Inneluftsläget i kasernerna har därför förbättrats avsevärt och man satsar hela tiden på inneluftens kvalitet.