För närvarande har försvarsmakten ca 5 500 byggnader med en total yta på 2,6 miljoner kvadratmeter. Arbets- och inlärningsmiljökonceptet, som blev klart våren 2018, bygger på försvarsmaktens bästa praxis, och det kommer framöver att utnyttjas på alla garnisoner och övriga verksamhetsställen. Konceptet fokuserar främst på försvarsmaktens operativa miljö under normala förhållanden och på beväringsutbildningen.
”Målet är att skapa en effektiv och enhetlig modell med vars hjälp försvarsmakten kommer att utveckla sina lokaler och deras funktioner så väl som möjligt”, säger branschchef, major Arjo Kaarre från Huvudstabens logistikavdelning.
Arbets- och inlärningsmiljökonceptet fokuserar på flexibla och aktivitetsbaserade lokallösningar, samanvändning av lokaler och utveckling av nya rutiner och arbetsmiljöledningssystem. Framöver kommer försvarsmaktens lokaler att i allt högre grad lämpa sig för olika uppgifter och vara trivsammare. Till exempel på garnisoner kommer vilo- och tjänstetiden att separeras tydligare från varandra.
”Vi strävar efter att få mer tid för vår kärnverksamhet och erbjuda personalen bättre arbetsmöjligheter. Konceptet stöder också vårt projekt Utbildning 2020”, berättar Kaarre.
En flexibel och omfattande modell
Den operativa modellen för arbetsmiljöledning säkerställer i sin tur att konceptets mål uppnås. Senatfastigheter, som äger arméns alla lokaler, har starkt deltagit i utvecklingen.
”Samarbetet med Senatfastigheter har varit mycket viktigt för att komma i gång med ändringarna. Vi har kommit med våra synpunkter, men Senatfastigheter har stått för lokalledningskompetensen”, säger Kaarre.
Enligt Senatfastigheters kundrelationschef Lasse Koponen blir de olika områdena i konceptet tillgängliga inom fem år, men det kommer att ta 20–50 år att ändra alla lokaler. Nu tas de första stegen i genomförandet. Försvarsmaktens logistikavdelning ansvarar för införandet av konceptet i praktiken.
”Målen för konceptet är bindande, men som verktyg är arbets- och inlärningsmiljökonceptet mycket flexibelt och omfattande när det gäller alternativen. Lösningen kan också vara en kombination av många modeller”, säger Kaarre.
Med hjälp av konceptet kan försvarsmakten analysera vilka lokaler som är flexibla och vilka som inte är det. Man strävar efter att hitta den bästa lösningen för respektive objekt.
Effektivare användning av de befintliga lokalerna
Lösningsmodeller diskuteras på tre nivåer. På garnisonsnivå granskas hur och i hurdana byggnader verksamheten kan placeras för att skapa en smidig och logistiskt fungerande vardag. Byggnadslösningarna fokuserar i sin tur på hur många och hurdana lokaler och zoner som behövs och hur de placeras i relation till varandra. När det gäller enskilda lokaler eller rum ser man över vilka funktioner som kan placeras i lokalerna och hur de vid behov kan ändras med hjälp av inredningslösningar.
Arjo Kaarre bedömer att de konceptbaserade modellerna kan medföra besparingar på hundratusentals euro jämfört med konventionella lösningar.
”Men vårt motto har varit att konceptualisering inte är ett sparprogram Jag vill att besparingarna ska basera sig på vår förmåga att använda de befintliga lokalerna på ett effektivare sätt. Vi söker efter utrymme för arbete genom att ordna arbetsförhållandena så att vi får mer för samma summa.”
Även konceptets lösningsmodeller har indelats i tre klasser. Enligt den decentraliserade modellen förbättras byggnadernas och verksamhetsställenas nuläge genom små ändringar. Den centraliserade modellen medför däremot de största ändringarna: på kaserner placeras till exempel inkvarterings- och fritidslokalerna nära varandra, medan utbildningen ordnas i separata utbildningscentraler eller -kaserner. Den tredje modellen är en kombination av de två ovan nämnda.
”Det finns inte så många objekt som omfattar stora helheter. Under de närmaste åren fokuserar vi främst på byggnadsspecifika och enskilda lokallösningar”, säger Kaarre.
Videor om försvarsmaktens arbets- och inlärningsmiljökoncept:
Konceptbaserade beväringsstuga
Konceptbaserade utbildningslokaler
Konceptbaserade kontor
Vad innebär det nya konceptet för beväringarna och försvarsmaktens personal? Läs mer om detta i följande del i artikelserien.