I Joensuu vid Kauppakatu 40 byggs flera statliga ämbetsverks gemensamma lokaler och kundservice. I samband med reparationen förbättras fastighetens inomhusförhållanden genom att hustekniken förnyas genomgående. Utöver fungerande ventilation och uppvärmning skapas bra inomhusluft också genom materialval och daglig städning av byggarbetsplatsen. I Senatfastigheters byggnads- och reparationsprojekt säkerställs inomhusluftens kvalitet genom en noggrant genomtänkt process och ett multiprofessionellt team.
Processen för att säkra inomhusluftens kvalitet stöds av en verktygslåda som utvecklats av Senatfastigheter och som säkerställer att kraven på inomhusluftens kvalitet uppfylls.
– I verktygslådan har vi samlat in verksamhetsmodeller, anvisningar och föreskrifter som konstaterats vara bra vid tidigare projekt. Till alla projekt väljs också en konsult för att säkerställa inomhusluftens kvalitet, som för egen del övervakar att anvisningarna och föreskrifterna följs och att ett förstklassigt resultat nås, säger Jenni Kotilainen, Senatfastigheters inomhusluftsexpert i östra Finland.
Innan ett byggprojekt inleds har för byggnaden valts en klassificering av inomhusklimatet. Dess mål och krav beaktas i varje skede av projektet. Klassificeringen av inomhusklimatet styr byggplatsen och till exempel tekniska val och materialval. Sirpa Kolari från WSP är den konsult som säkerställer inomhusluftens kvalitet vid Joensuu ämbetshus.
– De olika faserna och teman i faserna i kvalitetssäkringsprocessen har delats upp från planeringsstadiet ända till idrifttagningen. På så sätt säkerställs att allt som påverkar inomhusluften från konstruktioner till fuktkontroll och städbarhet beaktas, säger Kolari.
Utöver arkitekter, planerare, inneluftskonsulter och Senatfastigheters inomhusluftsexpert ingår i teamet också en expert på installationsteknik samt en byggplatsövervakare, som var och en har sitt eget ansvarsområde. Inom ramen för detta projekt är konsulten för kvalitetssäkring av inomhusluft också konsult för fuktkontroll och renhetskontroll. Eftersom Joensuu ämbetshus till största delen byggs på existerande konstruktioner och man inte gör stora betonggjutningar, är väderskyddet det mest väsentliga med tanke på fukthanteringen i byggnaden. Även i fråga om mindre beläggningsarbeten följer man noggrant anvisningarna om att ytorna måste ha torkat tillräckligt innan de till exempel målas eller får golvbeläggningar.
– I utredningen av fuktsäkerhetshanteringen beskrivs de särskilda fuktsäkerhetsrisker som ska beaktas vid planeringen och byggandet av projektet samt de förhållanden och arbetsmoment som orsakar dem, för att planerare och entreprenörer ska kunna förbereda sig på dem på behörigt sätt, konstaterar Kolari.
Genom städning under byggfasen skapas bra inomhusluft
I början av projektet fastställs en renhetsklass för byggnadsarbeten och ventilationsinstallationer som ska iakttas under hela projektet. Renhetsmålen och uppnåendet av dem följs också upp under hela projektet.
– Det här projektet har varit mycket glädjande när vi har besökt byggarbetsplatsen. Den här arbetsplatsen har varit mycket välstädad hela tiden, berömmer Jenni Kotilainen.
På byggarbetsplatsen har det utarbetats en plan för hantering av renheten och noggranna städningsanvisningar, där både objektet och arbetsredskapen och städintervallen beskrivs.
– Veckostädning är ett okänt begrepp på byggarbetsplatsen, för här städas dagligen. Och ju närmare man närmar sig dagen för att överlåta fastigheten, desto effektivare blir städningen. Lokalerna ska i överlåtelseskedet vara så rena att de omedelbart kan tas i bruk.
Materialen har betydelse
Senatfastigheter förutsätter att man vid byggnads- och renoveringsobjekten i första hand använder produkter som fått materialklassificering M1. M1-klassificerade produkter är utsläppssnåla och säkra. Om det föreslagna materialet inte har någon officiell M1-klassificering ska det finnas starka skäl att välja det och bevis för att materialet uppfyller säkerhetskraven. Valet av material har sina egna processer: först görs en lista på bra och dåliga egenskaper hos alla materialalternativ. Därefter undersöks alternativ i ett team där förutom inomhusluftsexperter och inredningsarkitekter även städning och fastighetsunderhåll är representerade. Materialvalen har också gåtts igenom tillsammans med företrädare för användarna.
– Material, sätt att montera material och fästmedel kan testas upp till fyra till fem gånger innan man hittar den bästa lösningen för objektet i fråga. Rengöringstekniska aspekter är mycket viktiga: städning av produkter bidrar också till en bra inomhusluft, säger Jenni Kotilainen.
Vid planeringen av lokalerna beaktas också olika smuts- och dammkällor. Kopieringsmaskiner placeras inte i hörnet av kontorslokaler utan i separata rum för att förhindra att pappersdamm eller ozon från vissa kopieringsmaskiner sprids i miljön. Om de som använder lokalerna har varit ute i terrängen, ordnas separata rum för att rengöra smutsiga gummistövlar och regnkläder. Man fäster också uppmärksamhet vid användningen av doftämnen: rengöringsmedlen är luktfria och lokalanvändarna påminns om att beakta dem som är känsliga för parfymer.
– Under de senaste åren har känslighet för olika dofter ökat avsevärt. Dofter kan till exempel orsaka irritationssymtom hos sensibiliserade personer. Luktlöshet är omtänksamhet mot arbetskamrater, säger Jenni Kotilainen.
Städarna arbetar för god inomhusluft
Senatfastigheter satsar på inomhusluftens kvalitet i sina fastigheter också efter det att lokalerna har överlåtits till ämbetsverken. Senatfastigheter reagerar snabbt på lokalanvändarnas respons om inomhusluften och i enlighet med en på förhand fastställd process. Inom ett dygn från det att vi fått respons om inomhusluften är fastighetsunderhållet på plats för att utreda orsaken till responsen. Om vi inte hittar någon uppenbar orsak, vidarebefordrar vi servicebegäran till en inomhusluftsexpert som inom fem dygn ska reagera på saken.
– Vi kan inom fem dygn berätta för kunderna vad vi kommer att göra åt saken. Ofta har frågan redan lösts vid den tidpunkten, säger Jenni Kotilainen, Senatfastigheters inomhusluftsexpert i östra Finland.
Senatfastigheter har också utbildat sina städare till inomhusluftsagenter som i samband med städning samlar in observationer om inomhusluften. Om de gör kritiska observationer av inomhusluften får de en ekonomisk belöning. Målet är att eventuella problem åtgärdas så tidigt som möjligt.
– Städarnas anmälningar om observationer är etablerad praxis. Med hjälp av dem har man lyckats åtgärda sådana begynnande fel eller skador som med tiden kunde ha orsakat stora skador och kostnader, säger Jenni Kotilainen.