Inomhusluftsexperter förenar sina krafter i nolltoleransarbetet
6 min
Som ett resultat av samarbetet mellan inomhusluftsexperten Jenni Kotilainen och fastighetschef Mikko Rissanen kommer Senatfastigheters mål att uppnå god inomhusluft allt närmare. Liknande effektiva arbetspar finns i statens lokaler på olika håll i Finland.
På Senatfastigheters kontor i Kuopio finns ett verkligt effektivt par inom inneluftsärenden: inomhusluftsexperten Jenni Kotilainen och fastighetschefen Mikko Rissanen. I enlighet med den nolltolerans som Senatfastigheter har uppgett för problem med inomhusförhållandena ser de tillsammans till att de problem med inomhusluften som upptäckts i de fastigheter som Rissanen ansvarar för omedelbart tas upp och blir snabbt lösta.
I praktiken innebär samarbetet mellan fastighetschefen och inomhusluftsexperten att om fastighetsunderhållet ensam inte kan lösa ett ärende som observerats, kallar de in en inomhusluftsexpert för att reda ut det.
”Vi har en tydlig arbetsfördelning: Jenni deltar i undersökningar av inomhusluften, informerar vid behov dem som använder lokalerna och ger dem tydlig information om vad inneluftsärendet gäller. För min del skaffar jag besluten och pengarna till behövliga reparationer “, sammanfattar Mikko Rissanen arbetsfördelningen.
Parets verksamhetsområde är omfattande: Mikko Rissanen sköter projekt i Kuopio-trakten och Jenni Kotilainen norra delen av området Östra Finland samt fastigheter i Kajana och på andra håll i Kajanaland.
Jenni Kotilainen ingår i Senatfastigheters interna inomhusmiljöteam Siti som består av inneluftsexperter som arbetar på olika håll i Finland. En av teamets uppgifter är att stödja fastighets- och byggcheferna i utredningen och prognostiseringen av problem i inomhusförhållanden.
”Jag samarbetar med alla 11 fastighetschefer i området, och jag håller kontakt med dem nästan varje vecka. Mest håller jag kontakt förstås med dem i vilkas fastigheter det pågår utredningar om inomhusluften. Naturligtvis pågår det inte alltid sådana utredningar i alla fastigheter där jag borde delta”, säger Kotilainen.
Jenni Kotilainen betonar betydelsen av en modell med tidiga ingripanden också i frågor som gäller inomhusluften.
”Jag uppmuntrar lokalanvändarna att de kontaktar oss redan innan det är uppenbart att det finns ett problem. Ju tidigare en inneluftsexpert involveras, desto bättre och lättare är det att reda ut saker och ting.”
Inomhusluften ska omfatta all verksamhet
Siti har som mål att göra inneluftsaspekten till en naturlig del av all verksamhet i Senatfastigheter, ända från planeringen och byggandet till underhållet och användningen av fastigheter. Jenni Kotilainen och Mikko Rissanen är nöjda med att inneluftsfrågor är viktiga i Senatfastigheter och att nolltoleransen mot problem med inomhusluften har införts också i strategin.
”Det kommer att underlätta vårt arbete: det blir lätt att omsätta planerna i praktiken när strategin förpliktar oss att agera snabbt. Vi kan också uppmana våra partner att agera snabbt. Senatfastigheter uppmuntrar till nytänkande och djärvhet, och strategin ger oss arbetstagare ett bra stöd”, säger Mikko Rissanen.
Viktigast av allt är att förutse
I Senatfastigheter är det viktigaste verktyget för god hantering av inomhusförhållandena förutseende arbete, som är en väsentlig del av fastighetschefernas och inneluftsexperternas arbete. Tack vare förutseende arbete och samarbete kan problem med inomhusluften inte överraska oss. Exempelvis städarna iakttar lokalerna kontinuerligt och berättar om eventuella observationer för fastighetsunderhållet. Städarna får också en belöning om de observerar problem med inomhusluften.
”I det förutseende arbetet är konstruktions- och ventilationsbesiktningar som utförs vart tredje år i en del byggnaderna viktiga. Jag är med och handleder och beställer besiktningar, och om man vid besiktningen upptäcker något att reparera börjar fastighetschefen genast vidta åtgärder”, berättar Jenni Kotilainen.
Mikko Rissanen betonar att i teamarbete är det särskilt viktigt att hjälpa till.
”Vi frågar båda aktivt om något är oklart. Det viktigaste i teamarbete är att hjälpa till. Om något arbete inte framskrider lönar det sig att genast fråga om någon eventuellt behöver hjälp”, säger han.
”Jag anser att det är en bra verksamhetsmodell att vi inneluftsexperter arbetar områdesvis. Därigenom arbetar vi tillsammans med samma fastighets- och byggchefer, och fastigheterna i området blir så småningom bekanta”, säger Jenni Kotilainen.
Öppen växelverkan kräver förtroende
Ett av Jenni Kotilainens och Mikko Rissanens gemensamma objekt är Försvarsmaktens lokaler vid Karelens flygflottilj i Siilinjärvi Rissala, i närheten av Kuopio flygplats.
Karelens flygflottilj har tiotals byggnader och hallar av olika åldrar i Rissala: lokaler som byggdes av tyskarna under kriget, senare schaktade bergsgrottor och även nyare byggnader. Vid flygflottiljen arbetar eller gör sin värnplikt hundratals yrkesmän och beväringar.
Tre partner ansvarar i samarbete för underhållet och utvecklingen av Försvarsmaktens byggnader i Rissala. Senatfastigheter äger byggnaderna och Försvarsförvaltningens byggverk handhar skötseln och underhållet av dem. Karelens flygflottilj som användare sköter för sin del om anvisningar och rådgivning.
”Flygflottiljens lokaler är besvärliga med tanke på inomhusluften, eftersom man i grottorna arbetar i fönsterlösa lokaler och till exempel hanterar kemikalier. Beväringarna och personalen har också mycket utrustning som bör förvaras någon annanstans än i arbetslokalerna. Utrustning som kommer direkt från skogen kan till exempel sprida lukten av mossa i omgivningen”, berättar Mikko Rissanen.
Inneluftsgruppen i Rissala sammanträder cirka fyra gånger om året. På mötena deltar representanter för Senatfastigheter, Försvarsmakten och Försvarsförvaltningens byggverk.
”Inneluftsgruppen är viktig för informationsutbytet. Användarna kunde till exempel berätta att ljudisoleringsullen på grottväggarna på många ställen hade gått sönder, vilket orsakade irritationssymtom hos en del personer. Vi gjorde en utredning i saken och lade fram ett investeringsförslag, och snart hade ullen ersatts med ny”, säger Mikko Rissanen som ett exempel.
Samarbete är viktigt eftersom frågor som rör inomhusluft är känsliga. Rissanen anser att det är viktigt att skapa förtroende på arbetsplatsen så att dialogen blir öppen och personalen vågar berätta om sådant som kräver reparationer.
”Vi har också lyckats skapat förtroende genom detta samarbete. Jag tror att man nu inser att vi vill hjälpa och att Senatfastigheter vill arbeta för allas bästa som tjänstgör i lokalerna. Det märks i växelverkan: det är nu en mycket mer avspänd stämning när människorna är nöjda.”