tt allierat lands möjligheter är mångsidiga, till exempel när det gäller att lagra material eller förlita sig på sjö- eller luftfarkoster. Försvarsfastigheter samarbetar aktivt med sina systerorganisationer i de övriga nordiska länderna och de baltiska länderna och jag vågar lova att vi kan stödja våra kunder i lokallösningar också i en alltmer internationell omvärld.
Vi kan snabbt genomföra nya inkvarteringslösningar för internationella trupper.
Redan under ansökningstiden kunde vi testa vår förmåga att snabbt genomföra inkvarteringslösningar för de dåvarande partnerländerna som kommit till Finland. Efter en halvpermanent lösning som genomfördes med expresstidtabell i Nylands brigad i Dragsvik har vi redan kommit långt när det gäller att bygga en till inkvarteringslösning i Sodankylä som stöd för de internationella trupperna.
Natos gemensamma försvarsplanering innebär också en möjlighet att utnyttja Natos finansieringsinstrument. Den 13 april anordnade vi en workshop för medlemmarna i samarbetsnätverket Nordic Baltic Defence Estates, där vi gick igenom erfarenheter och lärdomar av utnyttjandet av NSIP, ett finansieringsinstrument för Natos gemensamma infrastruktur.
Om infrastrukturen genomförs för att tillgodose Natos behov av gemensam försvarsplanering och byggandet rimligen går utöver vad som förutsätts av en medlemsstat, kan projekt få tillgång till Natos finansiering. I de nordiska länderna och Baltikum har man under de senaste åren genomfört helheter på flera tiotals miljoner euro, till och med hundratals miljoner euro, med betydande Nato-satsningar. Som ny medlemsstat och på grund av vårt särskilda geopolitiska läge anser jag att Finland har möjligheter att i betydande grad också få Natos investeringar till stöd för vårt omfattande nationella program.
Matias Warsta, verkställande direktör, Försvarsfastigheter