Så här minskar Senatfastigheter utsläppen fram till 2035
4 min
Senatfastigheter siktar på att statens lokaler ska vara koldioxidneutrala senast 2035. Det är också ett av huvudmålen med Senatfastigheters nya strategi. Koldioxidneutralitet eftersträvas i två faser: koldioxidneutral användning av fastigheter och koldioxidneutralitet vid byggande och reparationer.
För två år sedan offentliggjorde regeringen ett ambitiöst mål: Finland är det första fossilfria välfärdssamhället 2035. Senatfastigheter går mot detta mål genom konkreta åtgärder.
”Statens lokaler kan vara koldioxidneutrala 2035. På så sätt kan vi bidra till att bekämpa klimatförändringen. Vi strävar efter att vara en kostnadseffektiv föregångare”, säger Juha Lemström, direktör för samhällsansvar och kvalitet på Senatfastigheter och chef för Senatfastigheters program för koldioxidneutralitet.
”Vi har arbetat länge med att minska utsläppen. Resultaten talar för sig själva: utsläppen från användningen av statens lokaler har minskat med 80 procent under åren 2012–2020.”
Hos staten uppstår utsläpp från oräkneliga olika källor: mest utsläpp orsakar lokaler, resor, upphandlingar och tjänster. Senatfastigheter eftersträvar koldioxidneutralitet i två faser: koldioxidneutral användning av fastigheter och koldioxidneutralitet vid byggande och reparationer.
Utsläpp från byggnader under deras användning ska vara noll senast 2035
Juha Lemström säger att hos Senatfastigheter kommer utsläppen från användningen av statens lokaler att vara noll senast 2035. Vi kommer att närma oss noll redan under detta årtionde.
”Utsläppen från fastigheter minskas konkret genom förbättrad lokal- och energieffektivitet, minskad energiförbrukning och övergång till utsläppsfri energi. Vi kommer att öka användningen av solenergi: fram till 2025 kommer vi att bygga omkring 60 solkraftverk i statsägda fastigheter. Dessutom slopar vi oljeuppvärmningen och övergår till utsläppsfri fjärrvärme och fjärrkyla”, säger Lemström.
Det finns redan goda exempel på förbättringar av byggnaders energieffektivitet. Bland annat till det tio år gamla Musikhuset i Helsingfors skaffades värmepumpar som utnyttjar den senaste tekniken.
”Värmepumpar ger upphov till hälften av den energi som behövs för kylning, vid uppvärmning sparar man 25 procent. Pumparna betalar sig inom två eller tre år. Det är en win-win-situation där miljön och ekonomin vinner”, säger Lemström.
Senatfastigheters viktigaste metoder för att uppnå målet:
Förbättrad lokaleffektivitet och minskad energiförbrukning
Övergång till utsläppsfri energi
Förbättrad energieffektivitet genom underhållsåtgärder
Eventuell kompensation för återstående utsläpp
Utsläppen från byggande halveras fram till 2035
Lemströmin mukaan rakentamisen, korjaamisen ja kunnossapidon päästöjen nollaamiseen vuosi 2035 tulee kuitenkin liian nopeasti. Senaatin tavoite on kyseisten päästöjen puolittaminen.
”Rakennusteollisuus on globaali teollisuudenala. Suomalaisiin taloihin tulee osia esimeriksi Kiinasta. Menee aikaa, ennen kuin kaikki rakennusosat, tuotanto- ja kuljetusketjut ovat hiilineutraaleja”, Lemström selventää.
Lemström anser dock att 2035 kommer för snabbt för att nollställa utsläppen från byggande, reparationer och underhåll. Senatfastigheter har som mål att halvera dessa utsläpp.
”Byggnadsindustrin är en global industri. Till finländska hus importeras delar till exempel från Kina. Det tar tid innan alla byggkomponenter, produktions- och transportkedjor är koldioxidneutrala”, förtydligar Lemström.
Minskning av byggandet: omvandlingsbara fastigheter och gemensam användning
Principer för cirkulär ekonomi och utsläppsfria byggmaterial, till exempel betong och stål med låga utsläpp
Utsläppsfria byggarbetsplatser
Eventuell kompensation för återstående utsläpp
Fastighetssektorn spelar en viktig roll i kampen mot klimatförändringen
Fastighets- och byggbranschen är en globalt sett betydande utsläppskälla och har därför en stor roll också i bekämpningen av klimatförändringen. Forskningsprofessorn Hannele Korhonen vid Meteorologiska institutet tog upp frågan i sitt anförande vid Senatfastigheters och WWF Green Offices kundseminarium.
”Fastighets- och byggsektorn är mycket viktig med tanke på klimatmålen. Den förbrukar globalt cirka en tredjedel av den totala slutenergin och svarar för över hälften av efterfrågan på slutenergi. Fastighets- och byggsektorns åtgärder har verkligen betydelse för att vi ska kunna bekämpa klimatförändringen.”
Med tanke på byggnadernas långa livslängd bör man enligt Korhonen snabbt göra sig av med energi- och koldioxidintensiva sätt att bygga och använda byggnader. De tre viktigaste sätten att minska utsläppen från fastigheter är att minska efterfrågan på energi, förbättra energieffektiviteten och öka elektrifieringen. Korhonen anser till exempel att oljeuppvärmningen i Finland bör ersättas med mer utsläppssnåla metoder så snart som möjligt.
”Det är den snabba klimatförändringen som utmanar samhällen och ekosystem och deras förmåga att anpassa sig till förändringen. Varje tiondedels grad som vi kan bromsa upp klimatförändringen har betydelse.”