Senatfastigheter har över 9 000 byggnader och i dem arbetar över 70 000 anställda. Enligt Anne Korpi, specialist på inomhusförhållanden, har Senatfastigheter en stor möjlighet och ett stort ansvar att påverka inomhusluftens kvalitet på statens arbetsplatser.
”När antalet lokaler och användare är så stort är det uppenbart att vi arbetar hårt för en god inomhusmiljö. Vi strävar efter att harmonisera de förebyggande åtgärderna och reaktionerna på avvikelser i inomhusluften.”
Anne Korpi har utarbetat informationsinslaget ”Hyvän sisäilman asialla” (sv. För god inomhusluft) i vilket man har samlat åtgärder genom vilka Senatfastigheter säkerställer god inomhusluft. De sex huvudpunkterna är följande:
1. Beakta inomhusluften redan i byggnadsskedet
Senatfastigheter fastställer för varje projekt målen för energieffektivitet och underhåll, behovet av Sensi-lokaler som planeras för specialkänsliga samt behoven av sensorer för övervakning av inomhusförhållanden.
Experterna utreder eventuella skadliga ämnen i konstruktionerna i tid och tillräckligt omfattande. I planeringsskedet utnyttjas expertis inom fastighetsskötsel och städning. Att minimera risker med fukt och damm är en självklarhet. När projektet har färdigställts utbildas fastighetsskötseln och städningen i lokalerna för att upprätthålla goda inomhusförhållanden.
2. Förhållandemodell effektiviserar uppföljningen
Senatfastigheter tog som första i Finland i sina pilotobjekt i bruk en förhållandemodell vid fastighetsunderhåll som kombinerar byggnadens datamodell, förhållandemätningar, servicebegäranden och användarrespons. Det här gör det möjligt att mer effektivt upptäcka eventuella avvikelser i inomhusförhållandena som kräver åtgärder. Dessutom kan man på fastighetschefernas begäran utföra mätningar av de vanligaste inomhusförhållandena också med kort varsel i alla Senatfastigheters objekt.
3. Kvalitetsrevision och resultatpremier sporrar
Vid den årliga kvalitetsrevisionen av fastighetsskötseln granskas hur fastighetsskötseln lyckats beakta frågor som är viktiga för lokalanvändarna, hur väl den känner till objektets inomhusförhållanden och energieffektivitet. Vid revisionen fäster man också uppmärksamhet vid föregripande vård och underhåll av objektet. Dessutom ingår både ett smidigt samarbete med intressentgrupperna och rapportering om verksamheten i bedömningen.
På motsvarande sätt bedöms vid kvalitetsrevisionen av städningen slutresultatet av städningen på alla ytor i förhållande till kraven på renhetsgrad – hur ytorna ska se ut efter städningen och hur mycket smuts som får synas. Resultaten av kvalitetsrevisionen påverkar premiens eller sanktionens storlek.
4. Regelbundna kontroller avslöjar problem i tid
Syftet med regelbundna besiktningar av konstruktioner och ventilation vart tredje år är att hitta tidiga varningssignaler som har eller kan ha negativa effekter på inomhusförhållandena om de inte åtgärdas. Utifrån resultaten av besiktningarna riktas och prioriteras noggrannare konditionsundersökningar, service, underhåll och investeringar.
5. Lokalanvändarna får information
Under användningen av lokalerna ska man se till att användaren vet med vilka egna val han eller hon kan förbättra eller försämra inomhusluftens kvalitet. Man bör till exempel inse hur antalet personer i lokalen och förvaring av fältutrustning påverkar inomhusförhållandena samt att prydnadsföremål, växter och virrvarr av ledningar försvårar städningen. För detta ändamål har det utarbetats informationsinslag om inomhusluft och det har ordnats inomhusluftskliniker. I informationsinslagen berättas det praktiskt om inomhusluften samt betonas de handlingssätt som Senatfastigheter tillämpar och om framtida trender och därtill hörande åtgärder. Teman för informationsinslagen har valts för att svara på de vanligaste frågor som Senatfastigheters kunder ställer om inomhusluften.
6. Hundar som sniffar på inomhusluft och experter gör inspektionsrundor
I början av 2019 började på Senatfastigheter en hundgrupp bestående av fem specialister och 12 mögelhundar. Utbildade hundar visade var lukt av mikrober kommer in i rumsluften. På inspektionsrundorna utnyttjas också avancerad mätteknik som gör det möjligt att undersöka olika faktorer som påverkar inomhusluftens kvalitet, såsom kemiska utsläpp och mängden små partiklar eller koldioxid i luften.
Ladda ned och läs Anne Korpis informationsinslag ”Hyvän sisäilman asialla” (på finska).