Aktivitetsbaserat kontor förutsätter ny verksamhetskultur
Ett aktivitetsbaserat kontor förutsätter att organisationen får en helt ny verksamhetskultur och ett nytt sätt att arbeta och leda arbetet. Vid utvecklingen av arbetsmiljön förenas de digitala och sociala dimensionerna med den fysiska lokalen. Senatfastigheter främjar smartare arbetsmetoder hos staten och som ett resultat av arbetet uppstår nya idéer och experiment om hur man kan arbeta på ett nytt smartare sätt.
Vad är ett aktivitetsbaserat kontor?
I dag är kontorsarbetet inte längre bundet till tid, plats och i synnerhet inte till egna arbetsrum. Arbetet utförs flexibelt också hemma och t.ex. på tåget eller i ett café – och även vid andra tider än traditionella åtta till fyra.
De gamla stela kontorslösningarna stöder inte längre det moderna sättet att arbeta och således inte heller målen med arbetet. Aktivitetsbaserade kontor är lösningen.
9 kärnpunkter om det aktivitetsbaserade kontoret:
En arbetsstation i ett öppet utrymme är ett bra val när arbetet förutsätter växelverkan med kollegerna. Det finns avskilda rum och rum för tyst arbete som kräver koncentration och sekretess. Telefonsamtal förs i ljudisolerade telefonbås eller i avskilda rum.
Utöver förhandlingsrum som kan bokas separat finns det också grupparbetsrum. I aktivitetsbaserade kontor kan man vid behov snabbt ordna ett möte.
Fritt utbyte av tankar, idéskapande och utbyte av nyheter främjas genom olika avspända mötesplatser, såsom trivsamma hörn med länstolar. Café- och måltidslokaler kan också användas gemensamt av olika enheter och organisationer i aktivitetsbaserade kontor.
Aktivitetsbaserade kontor förutsätter att alla arbetsstationer också har arbetsbord med elektrisk höjdjustering. Också arbetsstolarna ska ha goda justeringsmöjligheter.
Data sparas elektroniskt och därför behövs vid arbetsstationerna inte längre många hyllmeter förvaringsutrymme för papper och pärmar. Arbetsbordet töms efter varje arbetsskift och personliga föremål flyttas från en plats till en annan, t.ex. i korgar eller kassar.
Övergången till nya slags lokaler och nya arbetsrutiner kräver noggranna förberedelser samt kompetent och lyssnande ledarskap. Helst ska personalen delta redan i planeringsskedet till exempel via workshoppar.
Projektet med att skapa den nya arbetsmiljön tar i genomsnitt ett par år. Det är bra att utnyttja denna tid för att åstadkomma en förändring i organisationens verksamhetskultur och att lära sig nya arbetsrutiner, så att den nya arbetsmiljön kan tas i drift fullt ut redan från början.
I det aktivitetsbaserade kontoret försvinner den ålderdomliga ledningsmodellen med chefer som sitter i egna hörnrum: cheferna utför sitt arbete både psykiskt och fysiskt tillsammans med de andra.
För gemensamt arbete finns det i lokalerna också stora skärmar som rör sig på hjul eller fästs på väggen.
I det aktivitetsbaserade kontoret finns det vanligen inte längre egna arbetsbord. Likaså behövs det färre kvadratmeter i kontorslokalerna än tidigare. För närvarande finns det 23 kvadratmeter per person i statsförvaltningens kontorslokaler, men antalet minskar hela tiden. Målet för lokalstrategin är 18 kvadratmeter per person i renoverade objekt och 15 kvadratmeter i nybyggnader, vilket innebär en betydande effektivisering av lokalanvändningen och därigenom kostnadsbesparingar. Övergången till det aktivitetsbaserade kontoret kräver visserligen investeringar, men eftersom det ändå totalt behövs mindre utrymme, blir den totala hyran ofta mindre än tidigare.
Det aktivitetsbaserade kontoret kräver alltså inte helt nytt byggande, utan det kan också skapas i gamla fastigheter.