Anne Korpi, specialist, inomhusförhållanden
Ambassadör för en bra inomhusluft
Specialist Anne Korpi utvecklar inomhusförhållandena i statens arbetslokaler och gör sitt bästa för att minska problemen med inomhusluften och förbättra arbetsförhållandena.
Vad går ditt arbete ut på?
En viktig uppgift är att analysera om våra anvisningar och rutiner relaterade till inomhusförhållanden är ändamålsenliga och effektiva. De borde minska problemen med inomhusluften och förbättra anställdas nöjdhet och trivsel.
Jag leder och organiserar Senatfastigheters inomhusteam Siti som för närvarande har 17 medarbetare. I den gruppen växer klokheten när det gäller inomhusluft!
I mitt arbete håller fokus på att förflyttas från att förbättra dålig inomhusluft till att värna om fastigheters hälsa och hälsosamhet. Enligt det proaktiva åtgärdsprogrammet för inomhusförhållanden förutsätter detta att byggnader planeras och byggs omsorgsfullt, att lokaler används på ett vettigt sätt och att underhåll och reparationer utförs i tid.
I paketet ingår också analys av data som insamlats genom fortlöpande mätningar av förhållandena, att omvandla ris från användarna till ros och att se till att fastigheterna underhålls och städas omsorgsfullt.
Vilka mål har Siti?
Vårt mål är att frågor om inomhusluften ska vara en naturlig och integrerad del av hela vår verksamhet – från lokallösningar till byggande och fastighetsunderhåll.
Vårt viktigaste mål är att stödja fastighets- och byggherrechefernas arbete. Därför sammanställer Sitis expertteam synpunkter och anvisningar relaterade till inomhusluften och tar fram modeller, riktlinjer och anvisningar både i förebyggande syfte och för att lösa problem.
Jag tror att vi tack vare vårt proaktiva program kan minska på problemen med inomhusluften och i stället ägna oss åt byggnadsplanering som fokuserar på hälsa och välbefinnande – även med hjälp av digitalisering.
Tre principer som styr ditt arbete?
- Vår uppgift är att eliminera problem med inomhusluften som beror på byggandet eller byggnaden. Hälsovården bistår oss när symptomen relaterade till inomhusluften beror till exempel på människors individuella känslighet. I och med forskningen på området lär vi oss att i högre grad identifiera de metoder genom vilka vi kan hjälpa personer som är känsliga för och får symptom av inomhusluften.
- Vi bygger lokaler för människor. Deras nöjdhet avgör hur vi lyckats i vårt arbete. Det är helt omöjligt att precis alla skulle vara nöjda med lokalerna, men när det gäller inomhusluften strävar vi efter nolltolerans.
- En hög kvalitet på inomhusluften är en väsentlig del av den dagliga verksamheten i vårt servicenätverk. Det räcker inte med anvisningar och kvalitetshandböcker, utan innehållet i dem bör bli en del av allt byggande och fastighetsunderhåll.
Hur ser de framtida trenderna ut på ditt område?
Ansvar och därför också allt större satsningar på allas bästa. Jag hoppas att detta också kommer att återspeglas i mitt arbete: det blir allt mer ansvarsfullt att bygga, underhålla och använda lokaler – till exempel allt arbete relaterat till byggande sköts lika omsorgsfullt som om man gjorde det för en själv eller ens barn.
I dag är hälsa en lika viktig princip i utvecklingen och tillverkningen av byggmaterial som till exempel energieffektivitet och användningssäkerhet.
Klimatförändringens negativa konsekvenser omfattar också byggandet och användningen och underhållet av byggnader. För att förebygga fuktskador och problem med inomhusluften måste man förbereda sig på extrema väderfenomen.
CV
Utbildning: Filosofie doktor, docent i riskbedömning av inomhusluftagenser.
Tidigare arbetsplatser: Suomen Yliopistokiinteistöt Oy och Östra Finlands universitet.