Pertti Siekkinen, specialist, ändringsledning
Sparrning för ledningen
Specialist på ändringsledning Pertti Siekkinen vill utveckla allt bättre arbetsmiljöer för staten. Han anser att det är viktigt att utveckla växelverkan mellan människor och respektive medarbetares kompetens när ändringar genomförs.
Vad går ditt arbete ut på?
Jag stöder kundernas ändringsledning. Jag betonar att man då bör fästa uppmärksamhet vid väsentliga aspekter. Varje medarbetare går igenom ändringar uttryckligen med hjälp av samtal, som man också bör kunna leda.
Senatfastigheters projekt går ut på att ändra lokaler men också på att utveckla digitala lösningar och arbetsrutiner. En insikt är att dessa aspekter påverkar varandra i hög grad. Redan nu har diskussionen gått från debatten om aktivitetsbaserade kontor respektive rumskontor till frågan om hurdana lokaler som betjänar respektive organisation bäst – dvs. varför organisationen finns till. Framöver kommer diskussionen inte heller att fokusera så mycket på aktivitetsbaserade kontor, eftersom detta endast är ett arbetsredskap.
Vilka mål har ditt team?
En bra arbetsmiljö är trivsam och ökar prestationsförmågan – och detta är vårt mål.
Den största förändringen börjar ofta först när man flyttar till nya lokaler. Därför gäller det att fästa särskild vikt vid ledningen efter flytten. Det är viktigt att utveckla växelverkan mellan människor och respektive medarbetares kompetens när ändringar genomförs.
Vilka möjligheter medför framtiden med tanke på ditt arbete?
Även inom staten luckras gränserna mellan organisationer upp i allt högre grad. Ur medborgarnas perspektiv innebär detta allt smidigare service. Kunderna behöver inte ens veta vilken myndighet det är som sköter deras ärenden – pass eller äktenskapsskillnad – när tjänsterna bildar en helhet.
När det gäller lokalerna innebär detta att statens tjänster i allt större omfattning tillhandahålls i gemensamma lokaler runt om i landet. Då har staten färre lokaler än i dag, vilket resulterar i besparingar. Genom att slå ihop lokaler kan man å andra sidan bevara serviceställen.
Samtidigt kan statens anställda arbeta i gemensamma lokaler vid behov. I huvudstadsregionen innebär detta att till exempel en person som bor i Tusby inte alltid behöver åka till arbetsplatsen i Helsingfors utan kan välja ett verksamhetsställe som ligger närmare.
Tre principer som styr ditt arbete?
- Öppenhet. När arbetsmiljöer ändras räcker det inte med att sprida information och hålla föreläsningar, utan det krävs deltagande och dialog. Man måste planera och genomföra ändringar tillsammans, vilket också innebär att man lyssnar på, överväger och förstår avvikande synpunkter.
- Utveckling. Blicken måste riktas mot framtiden men utan att glömma de vardagliga realiteterna. Utveckling innebär förändring och nya arbetsrutiner. Om man till exempel bygger en fastighet gäller det att se till att den också fungerar efter tjugo år.
- Uppskattning. Arbetsgemenskapens eller teamets framgång beror inte endast på medlemmarnas IQ eller kompetens utan också på att varje medlem känner sig vara godkänd sådan som den är. Tänkandet förändras inte med order uppifrån eller färdiga modeller och perspektiv utan genom att bemöta, lyssna och diskutera.
CV
Utbildning: Pedagogie magister
Tidigare arbetsplatser: Vd för Humap Software. Forskat i bland annat nätinlärning på IT-forskningsinstitutet vid Jyväskylä universitet.