Energisparprogrammet i statens lokaler överskred förväntningarna – bästa spararen finns i Böle
Senatkoncernens energisparprogram i statens lokaler överskred de uppställda målen och inbesparingarna var till och med större än väntat. Tillsammans har statens ämbetsverk och inrättningar sparat cirka 78 000 MWh energi, vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 10 000 tvårummare i våningshus och i euro upp till 10 miljoner euro.
I oktober 2022 inledde Senatkoncernen ett energisparprogram i en situation där det fanns ett hot om att energin inte räcker till och energikostnaderna hade stigit kraftigt. Energisparåtgärder genomfördes med ett snabbt tidschema i cirka tusen statliga byggnader. Största delen av besparingarna gjordes genom justeringar inom hustekniken och inomhustemperaturen. Vid genomförandet av justeringarna beaktades objektens särdrag.
Utifrån de beräkningar som gjordes innan programmet inleddes uppskattades det att det skulle vara möjligt att spara cirka 50 000 MWh – 75 000 MWh energi. Fram till utgången av oktober 2023 hade det sparats cirka 78 000 megawattimmar (MWh), dvs. 78 000 000 kilowattimmar (kWh). Programmet pågår till slutet av året.
Statens största byggnad var den största spararen
Mest energi sparades vid ämbetshuset i Böle, som är statens största byggnad. Genom olika justeringsåtgärder sparades 2 400 000 kWh energi i den stora byggnaden, vilket motsvarar en årsförbrukning i ca 300 tvårummare i ett våningshus. Stora inbesparingar gjordes också i flera andra ämbetshus, bl.a. i Åbo och Jyväskylä.
Betydande förändringar i energiförbrukningen uppnåddes vid flera olika typer av fastigheter. Till exempel i Valteri-skolan Onerva i Jyväskylä minskade byggnadens energianvändning med 20 procent, när hela personalen och eleverna deltog genom att komma med idéer och delta i planeringen av åtgärderna.
Försvarsfastigheter, som ansvarar för försvarsförvaltningens lokaler, vidtog åtgärder för att reglera energiförbrukningen vid de av Försvarsmaktens fastigheter där det var möjligt med beaktande av kundens verksamhet. Energi sparades särskilt mycket bland annat i garnisonsområdena i Niinisalo, Obbnäs och Säkylä.
”Man kan säga att både säkerhetssituationen och förändringarna i arbetssätten syns i energianvändningen. Lokalerna hos säkerhetssektorns aktörer används också normalt dygnet runt och under det gångna året har användningen av lokalerna ökat på många ställen. I dessa lokaler kan energianvändningen till och med ha ökat, trots att effektiviseringsåtgärder har vidtagits. Däremot är användningsgraden i kontorslokaler låg, vilket har möjliggjort en effektivare energianvändning. I de stora ämbetshusen har det också varit möjligt att göra stora besparingar”, säger Sanna Jääskeläinen, som leder energisparprogrammet.
Som en del av Senatkoncernens energisparprogram har man utvecklat och infört nya verksamhetsmodeller och ny teknik för efterfrågeflexibilitet, i stor utsträckning sökt nya idéer som förbättrar energieffektiviteten och pilottestat Senatkoncernens egen energibesiktningsmodell, genom vilken målet är att förbättra byggnaders energieffektivitet också på längre sikt. Energisparprogrammet fortsätter till utgången av året, varefter verksamheten fortsätter som en del av de normala processerna för underhåll och utveckling av fastigheter.
Senatkoncernen består av moderaffärsverket Senatfastigheter och dotteraffärsverket Försvarsfastigheter, som ansvarar för försvarsförvaltningens lokaler.
Koncernen ansvarar för sammanlagt nästan 9 000 statliga byggnader. Byggnadernas areal är cirka 6 miljoner kvadratmeter, varav försvarsförvaltningens fastigheter som förvaltas av Försvarsfastigheter utgör cirka 3 miljoner kvadratmeter. Koncernens energikostnader uppgår till cirka 100 miljoner euro och utgör cirka en femtedel av alla kostnader.
Energisparprogrammet kan laddas ner från nätet: https://testi-e2c55b704894.senaatti.fi/sv/energisparprogram/