Den nolltolerans mot inneluftproblem som Senatfastigheter har förklarat gäller nu också de byggnader som Försvarsmakten använder, och av dem är de viktigaste kasernerna. För genomförandet av det ambitiösa målet svarar Senatkoncernens dotteraffärsverk Försvarsfastigheter som äger både Försvarsmaktens byggnader och svarar för deras skick och tjänster.
”Nolltolerans innebär att problem med inneluften i första hand förhindras på förhand. Vi arbetar systematiskt och mycket för att det inte ska uppstå problem”, säger Matias Warsta, verkställande direktör för Försvarsfastigheter.
Försvarsfastigheter har långsiktsplaner för underhåll, utför byggnadsbesiktningar och investerar i stor omfattning i renoveringar.
”Under de senaste två årtiondena har mer än en miljard euro investerats i arméns byggnader. Nu har vi höjt utgifterna för underhåll från 19 miljoner euro för två år sedan till 35 miljoner euro i år”, säger Warsta.
Försvarsfastigheter har anställt egna inneluftexperter som också kan utnyttja kompetensen hos Senatkoncernens stora inneluftsteam. Om vi misstänker eller det framkommer problem med inneluften, reagerar vi snabbt på saken.
”Detta är frågor som man får och bör ta upp. Personalens och beväringarnas hälsa och säkerhet har högsta prioritet i Försvarsmakten. På Försvarsfastigheter tar vi varje misstanke om inneluftens kvalitet på allvar. Vi lovar kunden att ärendet inte fastnar i byråkratins långsamma kvarnar.”
Alla byggnader renoveras under detta årtionde
Under åren har garnisonernas misstänkta problem med inneluften fått stor uppmärksamhet. Både problem med inneluften, fuktskador, huvudvärk och upprepade förkylningar har diskuterats.
Warsta säger att det redan nu har gjorts reparationer i nästan alla garnisoner. En del har renoverats helt. Under detta årtionde renoveras alla Försvarsmaktens inkvarterings-, arbets- och studiebyggnader.
Samtidigt har Försvarsmakten som mål att minska kostnaderna genom att minska lokalbeståndet. Både Försvarsfastigheter och Försvarsmakten effektiviserar sin verksamhet. Samtidigt minskar reparationskostnaderna.
”Det lönar sig inte att reparera byggnader om de inte kommer att användas. Liksom i statens kontorslokaler finns det en betydande potential att effektivare utnyttja Försvarsmaktens lokaler. Detta gäller inte bara kaserner utan Försvarsmaktens lokalbestånd över lag.”
Också inom Försvarsmakten ändras sätten att arbeta och man söker till exempel effektivitet genom flexibla lokallösningar.
Början av beväringstjänsten är svår tid
När Matias Warsta tidigare arbetade vid försvarsministeriet, fick han ibland brev från mödrar som berättade om sina söners symtom och där man misstänkte att det var inneluften som orsakade dem.
”Jag tar all respons på allvar. För unga män och kvinnor är det en svår tid när de inleder sin beväringstjänst. För dem är det en ny, utmanande livssituation. Många bor för första gången utanför sitt barndomshem och i en främmande miljö. När de värnpliktiga blir förkylda och hostar, börjar rykten om problem med inneluften att cirkulera och situationen eskaleras lätt”, säger Warsta.
Beväringarna inleder sin tjänstgöring två gånger om året, och Försvarsfastigheter informerar alla rekryter också om inneluftsärenden.
”Vi berättar att det har satsats på hälsosam inneluft i tjänstgöringsmiljön och förklarar hur var och en kan bidra till goda inomhusförhållanden. En nation lånar ut sin så kallade bästa åldersklass till försvarsverksamhet. Då är det vår uppgift att se till att ungdomarna vistas i sunda och trygga förhållanden.”