Vi främjar systematiskt statens mål om koldioxidneutralitet i byggandet
3 min
Senatfastigheter har som mål att minska koldioxidavtrycket med minst 25 % vid nybyggnation som är värd över 2 miljoner och minst 15 % vid renovering under strategiperioden 2022–2025.
I Senatfastigheters strategi har inskrivits ett mål om att minska utsläppen från byggandet. År 2021 satte vi som första stora fastighetsägare upp siffror för målet att minska koldioxidutsläpp vid byggande: vid nybyggnation som är värd över 2 miljoner euro en minskning av projektens koldioxidavtryck med minst 25 % och vid renoveringar en minskning med minst 15 % under strategiperioden 2022–2025.
I enlighet med detta mål har Senatfastigheter också förbundit sig till s.k. green deal -avtal gällande utsläppsfria byggplatser, hållbar rivning och användning av plast vid byggande.
Redan i projektplaneringsskedet ställer vi upp mål för hög energieffektivitet, produktion av förnybar energi, lösningar för cirkulär energi, hög materialeffektivitet och cirkulär ekonomi på byggarbetsplatsen. Materialet för koncernens planeringsstyrning och anbudsförfrågningar om entreprenader har uppdaterats så att det motsvarar dessa mål. Den inhemska RTS-miljöklassificeringen används som styrmedel för projekten.
Koldioxidsnåla eller koldioxidnegativa material spelar också en viktig roll
Inom byggproduktionen i industriell skala har trä spelat en klart mindre roll än betong eller stål.
Vårt mål är att vid sidan av dem höja trä till ett lika betydelsefullt byggmaterial, vilket bör beaktas redan vid granskningen av materialalternativen i projektplaneringsfasen.
Koncernens nybyggnadsprojekt, som utgör drygt 30 procent av byggnadsprojekten, är i huvudsak byggande av en hög säkerhetsklass för polisen, Brottspåföljdsmyndigheten och Försvarsmakten, vilket starkt styr valet av byggnadsmaterial. Trots detta har Senatfastigheter på 2000-talet byggt Finlands första flervånings kontorshus iträi Joensuu, Pelso fängelses flyttbara cellavdelning och senast Helsingfors finsk-ryska skola som färdigställdes i fjol och som är en av Finlands största skolor som byggts i trä. Av trä byggs också skolhem och som följande projekt påbörjas Lagmansgårdens skolhem i Pedersöre.
Ökning av kolhandavtrycket
Koncernen kommer därefter att fokusera på kolhandavtrycket, dvs. på att öka koldioxidbindningsförmågan inom de områden som Senatfastigheter förvaltar. Detta främjas till en början genom att den biologiska mångfalden utvecklas genom enkla praktiska åtgärder. Metoder är bland annat avlägsnande av invasiva främmande arter, låta gräsmattor växa till ängsmarker, beskogning, genomtänkt användning av bekämpningsmedel och rätt tajmning av vårdande åtgärder.
Åtgärderna för att minska kolfotavtrycket och öka kolhandavtrycket utvecklas kontinuerligt utifrån erfarenheterna. Senatfastigheter strävar efter att inom ansvarstagande vara en totalekonomisk vägvisare inom branschen och dela med sig av sina erfarenheter på området för en bredare användning och utvärdering.