Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan rakentaminen alkaa Oulun Ruskonselässä
Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uuden noin 32 000 bruttoneliömetrin kokoisen pääpoliisiaseman ja vankilan Oulun Ruskonselkään. Oulun pääpoliisiaseman varsinaiset rakennustyöt käynnistetään syksyllä 2022, ja ne valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä. Vankilan rakentaminen käynnistyy huhtikuussa 2023 ja se valmistuu syksyllä 2025. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke.
Rakentaminen käynnistyi raivaustöillä elokuussa ja jatkuu maansiirtotöillä syyskuun aikana. Pääpoliisiaseman rakennustyöt alkavat syyskuussa 2022 ja rakennus valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä. Vankilan rakentaminen käynnistyy keväällä 2023 ja se valmistuu lokakuussa 2025. Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla ja päätoteuttajaksi on valittu SRV Rakennus Oy. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 130 miljoonaa euroa. Rakennuslupa kohteelle on myönnetty 14.9.2022.
”Hienoa, että nyt päästään toden teolla toteuttamaan Pohjois-Suomen mittakaavassa isoa poliisin, vankilan ja istuntosalin muodostavaa yhteishanketta. Rakentamisen valmistelu on edennyt tavoitteiden mukaisesti tehokkaassa yhteistyössä Oulun kaupungin kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa.”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula sanoo.
Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö. Oulun vankilaan toteutetaan satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille, naisille ja erityistä tukea tarvitseville alaikäisille ja nuorille. Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan sisäyhteydellä toimijoiden yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös käräjäoikeuden istuntosali, jossa käsitellään vangittuja koskevia rikosasioita.
Poliisin ja vankilan yhteinen tilaratkaisu tuo merkittäviä toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä, jotka saavat aikaan huomattavia aika- ja kustannussäästöjä henkilöstön fyysisten siirtymisen tarpeen vähenemisen vuoksi. Tavoitteena on toteuttaa toimitilakonseptien mukaiset terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat tilat. Ruskonselän uusissa tiloissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.
”Poliisilaitoksen näkökulmasta rakentamisen aloitus on odotettu askel kohti yhteisiä, juuri meitä varten suunniteltuja tiloja. Työtiloilla on suuri merkitys henkilöstön työhyvinvointiin ja yhteisöllisyyden muodostumiseen, puhumattakaan operatiiviseen toimintaan liittyvistä hyödyistä. Uusien tilojen myötä saamme esimerkiksi poliisivankilan lähemmäksi muita toimitilojamme eikä meidän tarvitse enää kuljettaa kiinniotettuja Haukiputaalle, jossa meillä on tällä hetkellä rajalliset väliaikaistilat”, kertoo poliisipäällikkö Mika Heinilä.
”Uuden rakennuksen myötä saamme vankilan vangeille ja henkilöstölle nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat. Poliisin ja vankilan yhteiset toimitilat tuovat meille merkittäviä etuja erityisesti vankien kuljetusten vähentyessä, mikä helpottaa sekä henkilökunnan että vankien arkea. Uusi vankilaympäristö tarjoaa myös asianmukaiset puitteet verkostoyhteistyössä tehtävälle esitutkinnan turvaamiselle ja uusintarikollisuuden vähentämiselle”, kertoo Oulun vankilan apulaisjohtaja Mikko Heikkilä.
”Oulun pääpoliisiasemahake on yksi viidestä vireillä olevasta pääpoliisihankkeesta. Lajissaan ensimmäinen yhteishake Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on pilotti, jota tullaan seuraamaan tarkoin ja jollaisia maahan on tarkoitus tuottaa lisää. Ratkaisut noudattelevat valtion toimitilastrategiassa annettuja linjauksia tilojen yhteiskäyttöisyydeltä. Pääpoliisiasemahanke on toinen rakenteilla oleva, uuden poliisitalokonseptin mukainen iso pääpoliisiasema. Olemme hankkeesta hyvin innoissamme ja tyytyväisiä, että rakentaminen on nyt saatu käyntiin pitkällisen odotuksen jälkeen”, toteaa Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna, jonka johtama yksikkö vastaa hankkeen toteutuksesta poliisihallinnon puolesta.
Rakentamisen mahdollistava asemakaavamuutos on tullut lainvoimaiseksi 6.7.2022. Valtioneuvoston raha-asiain valiokunta puolsi hanketta 16.6.2022 ja vuokrasopimukset on allekirjoitettu kesä-heinäkuun vaihteessa 2022.
Poliisin lupapalvelut, palvelupäivystys ja osa tutkintahenkilöstöä ovat sijoittuneet osoitteeseen Kirkkokatu 13. Lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua.
Senaatti-kiinteistöt vastaa valtion kiinteistöistä ja työympäristöistä, niiden rakennuttamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Senaatti noudattaa toiminnassaan valtion omakustannusperusteista vuokrajärjestelmää, jossa vuokrilla katetaan kiinteistöjen investoinnit, ylläpito ja muut kiinteistöstä aiheutuvat kulut.
Lisätiedot:
Senaatti-kiinteistöt: Harri Karjula, rakennuttamisryhmän päällikkö, harri.karjula@senaatti.fi
Poliisihallitus: Jarmo Partanen, ylitarkastaja, jarmo.partanen@poliisi.fi
Oulun poliisilaitos: Urpo Kössö, ylikomisario, urpo.kosso@poliisi.fi
Rikosseuraamuslaitos: Asko Miettinen, erityisasiantuntija, asko.miettinen@om.fi
Oulun vankila: Mikko Heikkilä, apulaisjohtaja, mikko.a.heikkila@om.fi
Keskusrikospoliisi: Reine Inkeroinen, hallintojohtaja, reine.inkeroinen@poliisi.fi
Tiedotteen liitteenä oleva kuva: UKI Arkkitehdit & Lukkaroinen Arkkitehdit Oy
Aiempia tiedotteita