1. Monipaikkainen työ tuo vapautta ja autonomiaa
Elisassa on tehty hybridi- ja mobiilityötä vuodesta 2008. Tarjoamme myös kansainvälisille organisaatioille videoneuvotteluratkaisuja ja sen kautta olemme oppineet paljon siitä, miten isot yritykset tekevät etätöitä ja valmistautuvat hybridityöhön.
Hybridityöhön siirtyminen on jatkuvaa kehittymistä. Siinä on tärkeää huomioida eri tulokulmat.
Yksilöiden toiveet ja tarpeet vaihtelevat elämäntilanteesta ja mieltymyksistä riippuen. Samoin organisaatioilla on omien tavoitteiden pohjalta tarpeet ja reunaehdot hybridityölle. On myös tärkeää, että suomalainen työelämä kehittyy suotuisasti hybridityöhön siirryttäessä.
Kun ollaan monipaikkatyössä, luottamus tuo vapautta yksilöille ja autonomiaa tiimeille. Kaikki perustuu luottamukseen.
Etätyö säästää aikaa, mutta siihen liittyy myös huonoja puolia. Kaikilla ei ole aina mahdollisuutta työrauhaan kotona, eikä ergonomia ole välttämättä ihan sitä tasoa mitä työpaikalla.
Kollegojen ja työyhteisöjen tuki on myös monille tärkeää. Elisalaisista 67 prosenttia kokee, että tärkein syy tulla takaisin toimistolle on, että he tapaisivat omaa tiimiä ja muita elisalaisia. Lähityön sosiaalisuus korostuu.
Esimiehen velvollisuuksiin kuuluu hybridityössäkin tietää, millaisissa energiavaroissa ja mielentiloissa tiimiläinen on. Pidämme huolta työntekijöiden hyvinvoinnista, jaksamisesta sekä ajanhallinnasta ja tuemme heitä siinä.
2. Yksin tekeminen jää helposti päälle
Kun hybridityön malleja kehitetään, on tärkeää huomioida myös yrityksen tai organisaation tarpeet. Vapauden lisäksi täytyy muistaa vastuu.
Olemme Elisassa huomanneet, että etätyön tekeminen orientoi toimimaan yksin. Yhteisistä videopalavereista ja muista digitaalisista työkaluista huolimatta ihmiset saattavat alkaa nähdä työn suoritteina. Yksin tekeminen jää helposti päälle.
Esihenkilöiden tulee johtamalla varmistaa, että asioita tehdään sujuvasti yhdessä, sillä yhdessä opimme ja luomme enemmän. Pitää huolehtia siitä, että tiimit voivat parhaalla mahdollisella tavalla tehdä yhteistyötä ja saada asioita aikaan. Tuottavuuden ja innovatiivisuuden jatkuminen tulee varmistaa.
Käymme Elisassa parhaillaan keskustelua siitä, onko tiimi lähtökohtaisesti lähi- vai digitiimi. Vaikka molemmissa varmasti tehdään etä- ja lähityötä, painopiste valitaan tiimilähtöisesti. Uskomme, että tiimit löytävät työskentelytavat yhdessä.
Olemme kuitenkin asettaneet muutamia reunaehtoja. Esimerkiksi saman johdon alla olevien, samankaltaista työtä tekevien tiimien tulisi tehdä samanlaisia valintoja. Se on tärkeää paitsi yhdenvertaisuuden myös tehtäväkiertojen kannalta.
3. Etätyö laajentaa työmarkkinoita
Olemme missiomme mukaisesti rakentamassa kestävää tulevaisuutta digitalisaation avulla. On erityisen tärkeää panostaa digitaaliseen osaamiseen ja resursseihin. Suomi, jos joku, on edelläkävijä digitaalisten työvälineiden ja digitalisaation hyödyntämisessä. Digitaaliseen osaamiseen panostaminen on meille tärkeää myös, kun suunnittelemme ja kehitämme hybridityötä.
Digitaaliset työkalut on saatu toimimaan organisaatioiden sisällä aika hyvin. Haastavampaa on, miten hybridi- ja etätyön työkalut saadaan toimimaan yritysten välillä. Digitaalisten työkalujen ja yhteyksien pitää olla laadukkaita, jotta työn tekeminen on sujuvaa.
Rekrytoimme koko ajan uusia osaajia. Erityisesti it-ammattilaiset toivovat työn tekemiseen joustomahdollisuuksia, ei vain paikan vaan myös ajan suhteen. Tämä 18 kuukauden etätyökokeilu on opettanut meille, että voimme tehdä rekrytointeja myös Suomen rajojen ulkopuolelta.
Etätyö mahdollistaa suomalaisille myös laajemmat työmarkkinat kuin aikaisemmin. Mitä paremmin suomalaiset osaavat ja hyödyntävät digitaalisia työkaluja, sitä paremmin he löytävät globaaleilla työmarkkinoilla tehtäviä. He voivat jopa tehdä niitä pääsääntöisesti Suomesta.
Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoi yrityksensä työkulttuurista ja etätyön tulevaisuudesta Senaatti-areenassa syyskuussa 2021.