”Luonnon monimuotoisuudella eli biodiversiteetillä tarkoitetaan ekosysteemien, lajien ja geenien kirjoa. Mitä enemmän on erilaisuutta, sitä enemmän on monimuotoisuutta. Monipuolinen ja monilajinen ympäristö takaa elämän perusedellytykset”, Senaatin ympäristöasiantuntija Reetta Leivo sanoo.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen eli luontokato on ilmastonmuutoksen ohella vakava ympäristöuhka.
”Jokaisella meillä on oivalliset mahdollisuudet lisätä ja edistää luonnon monimuotoisuutta ja näin hillitä luontokatoa. Pienetkin toimet ovat tärkeitä – jos jokainen tekee muutaman luonnon monimuotoisuutta edistävän teon pihallaan, puutarhassaan tai vaikkapa parvekkeellaan, vaikutukset kertaantuvat ja monimuotoisuus lisääntyy vuosi vuodelta”, Leivo toteaa ja listaa viisi vinkkiä, miten jokainen voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen.
1. Vieraslajeista voi olla monenlaista haittaa
Harmittomilta tuntuvat puutarhakasvit voivat levitessään olla merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle, jos ne luokitellaan haitallisiksi vieraslajeiksi. Vieraslajit eivät alun perin ole kuuluneet Suomen luontoon, vaan ne ovat siirtyneet ihmisen myötävaikutuksella alueille, joissa ne eivät luonnollisesti kasva. Haitallinen vieraslaji leviää uudella kasvualueellaan erittäin hyvin ja aiheuttaa nimensä mukaisesti merkittävää haittaa.
Haitallisten vieraslajien ja niiden alkuperäislajistolle aiheuttaman haitan torjunnan vuoksi on säädetty vieraslajilaki. Haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja ei siis saa kasvattaa edes omassa puutarhassa. Ne on poistettava ja hävitettävä siten, etteivät ne pääse lisääntymään ja leviämään. Tyypillisiä haitallisia vieraslajeja ovat kurtturuusu, lupiini, jättipalsami, tattaret ja jättiputket.
2. Nurmikko saa kasvaa
Viime vuosien kuivat kesät ovat olleet riesana monille kotipuutarhureille, joilla on laajoja nurmialueita. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras teko on antaa nurmikon kasvaa tai jopa jättää se leikkaamatta kokonaan. Jos ajatus niitystä takapihalla tuntuu kaukaiselta, voi hyvin jättää vain osan alueesta leikkaamatta ja antaa nurmikon kasvaa siinä luontaisesti pidemmäksi. Kulkureitit voi ajaa lyhyemmälle ruoholle, jolloin muodostuu kauniita ruohopolkuja.
Pitkä ruoho sitoo kosteutta lyhyttä paremmin ja ehkäisee nurmikon palamista auringossa. Ötökät, pörriäiset ja pölyttäjät, kuten mehiläiset, kimalaiset ja perhoset, viihtyvät pitkässä ruohossa. Nurmikon sekaan voi myös kylvää matalakasvuisia kukkasia, kuten apilaa ja kaunokaista.
3. Puut ja pensaat tarjoavat pesä-, ruoka- ja lymyilypaikkoja
Pihasta tai puutarhasta osan voi jättää luonnontilaan. Pihan perälle kerääntyneen risukasan voi huoletta jättää raivaamatta, sillä se tarjoaa kodin, suojaa ja ravintoa monille eri pölyttäjille. Myös lahopuista on hyötyä pörriäisille, ja puunrunko lahopuupökkelönä onkin arvokas luonnon monimuotoisuuden lisääjä. Lahottajat ja parhaassa tapauksessa myös linnut voivat käyttää pökkelöä pesäpuunaan.
4. Monipuolinen ja monivuotinen lajisto kestitsee pörriäisiä koko kasvukauden
Ilmastonmuutos koettelee yksilajisia istutuksia. Luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi kannattaakin panostaa lajiston monipuolistamiseen sekä suosia monivuotisia kasveja ja maatiaislajeja, jotka ovat luonnostaan sopeutuneet kasvualueensa olosuhteisiin, ja välttää torjunta-aineiden käyttöä.
Monipuolinen lajisto on hyvä tapa taata esimerkiksi ruoantuotantomme kannalta tärkeiden pörriäisten ravinnonsaanti. Yhdistelemällä eri kasveja voidaan pidentää kasvukautta, jolloin eri aikaan kukkivat kasvit varmistavat sen, että pörriäisille on tarjolla mettä ja siitepölyä koko kasvukauden ajan.
5. Kerroksellisuus vaikuttaa sekä maan päällä että alla
Monilajisuus tarkoittaa myös kerroksellisuutta, joka paitsi edistää luonnon monimuotoisuutta myös auttaa torjumaan tuulta ja melua. Monilajisessa ja kerroksellisessa piha- ja puutarhaympäristössä puut, pensaat ja kasvit lomittuvat keskenään. Ylimpään kerrokseen yltävät puut, keskikerrokseen pensaat ja alimpaan nurmi sekä niitty. Kerrokset eivät kasva ainoastaan ylöspäin, vaan niitä on myös maan alla kasvien erilaisten juuristojen ansiosta.
Monipuolisessa ympäristössä on usein myös vesialtaita. Kuivat ja kuumat kesät ovat rankkoja eläimille ja hyönteisille. Kerroksellisen pihan ja puutarhan varjopaikat tarjoavat niille suojaa paahteen keskellä, ja mahdollisuuksien varjoisaan paikkaan kannattaakin sijoittaa matalassa astiassa vettä. Näin pihapiirissä kulkevat eläimet, kuten siilit, oravat ja jänikset, pääsevät sammuttamaan janonsa ja linnut kylpemään. Puihin voi myös kiinnittää linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja.