1. Pattereita pienemmälle
Sisäilman tunkkaisuus ja tunne riittämättömästä ilmanvaihdosta johtuu usein tilan liian korkeasta lämpötilasta.
2. Huonekalut tuulettumaan
Uudet huonekalut on syytä tuulettaa hyvin ennen tilaan tuomista, jotta niiden päästöt haihtuvat. Myös likaiset pehmustetut huonekalut voivat aiheuttaa tunkkaisuutta.
3. Siisti toimisto, parempi mieli
Siivous vaikuttaa sisäilman laatuun ja sitä kautta ihmisen terveyteen. Siistillä työpaikalla myös viihdytään ja ollaan tuottavia. Huolimaton siivous voi osaltaan lisätä mielikuvaa ja aistimusta huonosta sisäilmasta, joten siivoojan työn laadulla on iso merkitys.
4. Johdot ojennukseen
Epäjärjestys vaikeuttaa siivousta tai jopa estää sen kokonaan. Sisäilman laatua heikentävät työtilaan kuulumattomat tavarat, vaikkapa märät päällysvaatteet ja varusteet. Paperi- ja lehtipinot, kirjat, koriste-esineet sekä johtosotkut pöydillä, avohyllyillä tai ikkunalaudoilla keräävät pölyä.
5. Hajut häiritsevät
Erilaisten hajustettujen tuotteiden kuten ilmanraikastimien ja hajuvesien käyttö kuormittaa sisäilmaa. Ne voivat pahimmillaan aiheuttaa myös allergisia reaktioita. Tupakoitsijan mukana puolestaan voi kantautua hajua toimistoon useiksi minuuteiksi.
6. Eväät oikeaan paikkaan
Eväät on hyvä nauttia ja säilyttää vain keittiössä. Hajuhaitat sisätiloissa voivat johtua myös siitä, että eväitä unohdetaan kaappeihin tai esimerkiksi banaaninkuoret heitetään paperiroskikseen.
7. Hallittu tilatehokkuus
Sisäilman tunkkaisuus voi johtua myös siitä, että samassa tilassa työskentelee liian monta ihmistä henkilömäärämitoitukseen nähden. Ilmanvaihdon riittävyys on tärkeä ottaa huomioon, kun toimistohuone muutetaan neuvottelutilaksi.
8. Asiantuntijat auttavat
Sisäilmaongelmista kannattaa ilmoittaa ajoissa. Sisäilmaoireilun syiden ja laajuuden selvittäminen kuuluu työnantajalle, kiinteistön omistajalle ja työterveyshuollolle.
Työpaikan sisäilmasta johtuvaksi mielletty oireilu voi aiheutua myös työntekijän kodin sisäilmaongelmasta. Omaan kotiin liittyvissä sisäilma-asioissa on hyvä ottaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai vuokranantajaan. Myös kunnan terveystarkastajalta voi kysyä neuvoja kodin sisäilmaongelmien selvittämiseen.
Vinkit perustuvat Senaatti-kiinteistöjen Anne Korven artikkeliin Tilankäyttäjä ja sisäilma. Lataa koko asiantuntija-artikkeli tästä.
Artikkeli on päivitetty 28.10.2021