Hyvät sisäolosuhteet kuten ilmanlaatu, lämpötila ja sopiva valaistus parantavat viihtyvyyttä ja hyvinvointia paitsi työpaikalla myös etätyössä. Erona kuitenkin on se, että kotikonttorilla olosuhteista pitää huolehtia itse. Siinä apuna kannattaa käyttää asiantuntijoiden neuvoja.
”Työpisteen valaistuksella on aina tärkeä merkitys. Huonosti toimiva valaistus rasittaa silmiä ja häiritsee työn tekemistä, kun taas hyvin valaistu työpiste puolestaan auttaa työhön keskittymisessä”, Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Antti Kuronen kertoo.
Hän korostaa, että valaistuksen tarve on yksilöllistä.
”Valo on hyvin paljon muutakin kuin pelkkää pintaan kohdistuvaa valaistusvoimakkuutta. Omat aistihavainnot ovat paljon tärkeämpiä kuin pelkät luksit – toisten silmät tarvitsevat enemmän valoa, ja toiset taas kärsivät liiallisesta kirkkaudesta. Tärkeitä aistihavaintoja ovat myös häikäisy, värien toistuminen ja valon lämpötila. Oman työpisteen valaistuksessa kannattaakin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja valita juuri itselleen sopivin.”
Tutkimusten mukaan myös ikä vaikuttaa valon tarpeeseen: 60-vuotiaat tarvitsevat keskimäärin kymmenkertaisesti voimakkaamman valaistuksen saadakseen saman näkövaikutelman kuin samassa tilassa työskentelevät 20-vuotiaat.
Antti Kurosen mukaan ainakin nämä kolme asiaa kannattaa laittaa kuntoon oman etätyöpisteen valaistuksessa:
1. Käytä suoraa ja epäsuoraa valoa
”Etätyötilan hyvä valaistus on tasainen, riittävän voimakas ja säädettävissä sekä oikein suunnattua. Tietokoneen näytön ja sen takana olevan alueen valoissa ei saisi olla suuria voimakkuuseroja. Epäsuora valaistus toimii paremmin, eli omaa työpistettä ei kannata sijoittaa esimerkiksi suoraan valaisimen alle. Tietokoneen paikkaa ja ruudun asentoa kannattaa vaihtaa, jos esimerkiksi kattolampun valo heijastuu ruutuun häiritsevästi. Mitä vähemmän heijastuksia tietokoneen ruudulla tai työtilan pinnoilla on, sen parempi.
Huomioi myös, mitä muuta valoa työpisteeseen tulee. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Kesällä sitä voi tulla joskus liikaakin tai väärästä suunnasta – talviaikaan haaste on sitten päinvastainen.
Tietokone on myös tavallaan valaisin, sillä siitäkin tulee valoa tilaan. Näytön kirkkauden säädöt kannattaa asettaa juuri omaan työskentelyyn sopiviksi.”
2. Hyödynnä säädettäviä valaisimia
”Kotiinkin tarvitaan muuntojoustavuutta, kun se toimii samalla etätyötilana. Valon säätömahdollisuus on avainasemassa hyvässä valaistuksessa. Edullinen ja nopea konsti hyvään työvalaistukseen on hankkia kattovalaisin, jossa on säätömahdollisuus. Tarvittaessa työpöydälle voi hankkia lisäksi erillisen kohdevalon.
Markkinoilla on jo paljon suhteellisen edullisia led-kattovalaisimia, joita voi säätää omalla kaukosäätimellä tai mobiilisovellusten avulla. Älyvalaisimen säätimessä on yleensä valittavissa valaistusvoima ja valon väri omien tarpeiden mukaan. Tärkeintä on huomioida, että valaisin ja säädin ovat yhteensopivia – led-valaisinta voi säätää vain sille suunnitellulla säätimellä ja hehkulamppua omallaan. Helpointa onkin ostaa valaisin ja säädin yhtenä pakettina.
Etätyöpisteen valaisussa on syytä kiinnittää huomiota myös paloturvallisuuteen. Jos huoneessa on vähän pistorasioita, tarvitaan jatkojohtoja. Kannattaa muistaa, että niitä ei saa yhdistää montaa peräkkäin vaan turvallisinta on ottaa käyttöön vain yksi riittävän pitkä johto.”
3. Led-valaisimet säästävät energiaa
”Etätyöaikana kodin sähkölaitteiden käyttö kasvaa, mikä näkyy pitkässä juoksussa energian kulutuksessa ja siten myös lompakossa. Jos vaihtaa koko valaistuksensa ledeihin, se säästää valaistukseen käytettyä energiaa jopa 90 prosenttia. Led-valaisimet syrjäyttävät jo kovaa vauhtia hehkulamppuja ja muita vaihtoehtoja, sillä energiansäästön lisäksi ne myös kestävät huomattavasti kauemmin. Valmistajat lupaavat parhaimmille ledeille jopa 100 000 käyttötuntia, kun nykyiset lamput huonoimmillaan kestävät vain noin 1 000 tuntia. Rakentamisessa puhutaan nykyään paljon elinkaaresta ja jos valonlähteelle ilmoitetaan käyttöiäksi esimerkiksi 15 vuotta, se kestää käytössä jopa 30 vuotta, kun valaisinta käytetään manuaalisesti oikein tai ohjataan automaattisesti.
Kannattaa huomata, että led-valaisimessa valonlähde on yleensä kiinteä eli siihen ei voi enää vaihtaa perinteisesti lamppua. Tämä mullistaa koko idean valaisimesta – se onkin muuttumassa yhä enemmän valaisevaksi sisustuselementiksi. Valaisin voi olla perinteisesti katossa, mutta se voi olla myös jokin valaiseva esine – esimerkiksi kukkaruukku, peili tai vaikkapa pipo.”
Lue myös:
Huolehdi sisäilmasta myös kotikonttorissa – lue Senaatin vinkit
Miksi sisäilma kuivuu talvella?
Mitkä sisäolosuhteet? Tästä on kyse