Julkisen taiteen kartoitusta korkeakouluharjoittelussa — näin kuluivat Lindan kesäpäivät
Monipuolisia kesätyötehtäviä Senaatilla riittää — niin myös kaikenikäisiä ja taustaisia osaajia. Linda Liljeström on yksi heistä.
Monipuolisia kesätyötehtäviä Senaatilla riittää — niin myös kaikenikäisiä ja taustaisia osaajia. Linda Liljeström on yksi heistä.
Linda Liljeström työskenteli kesän ajan harjoittelijana Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisyksikössä Helsingin toimipisteellä. Lindan työtehtävänä oli kartoittaa kiinteitä taideteoksia Senaatin eri kohteissa pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, mutta tarpeen mukaan myös muualla päin Suomea.
Linda on opiskellut aiemmin rakennusrestaurointia ja syventää tällä hetkellä osaamistaan konservoinnin opintojen parissa Metropolian ammattikorkeakoulussa. ”Nimenomaan kiinteä taide kiinnostaa minua, koska sen ajatellaan olevan olennainen osa rakennusta. Ne eivät ole siis siirrettävissä. Senaatin harjoittelupaikka keskittyi juuri kiinteään taiteeseen, joka teki paikasta erityisen ja sai minut innostumaan”, Linda kertoo.
Kiinteillä taideteoksilla tarkoitetaan esimerkiksi freskoja, seinämaalauksia tai veistoksia, mutta Linda kartoittaa myös kohteissa olevia erilaisia koristeellisia pintoja, jotka vaativat samantapaista erityishuoltoa kuin taideteokset. Jotta taideteoksia ja pintoja pystytään huoltamaan ja käsittelemään mahdollisimman sopivalla, niiden vaatimalla tavalla, täytyy ensin tietää niiden arvo.
Linda kävi läpi kohdelistaa, johon on merkattu kohteita, joissa olisi mahdollisesti sopivia kiinteitä taideteoksia kartoitettavaksi. Ennen varsinaista kartoituskäyntiä, Linda perehtyi kohteen historiaan sekä rakennushistoriaselvityksiin, joiden perusteella pystyi jo arvioimaan, onko kohteessa ensinnäkään kiinteää taidetta ja onko sinne tarpeellista vierailla.
Kohteessa Linda dokumentoi paikkaa valokuvin sekä tarkistaa kohteen kunnon tutkimalla mahdollisia halkeamia, likapaikkoja tai havaintoja valonaroista pinnoista. Havaintojen ja dokumentoinnin pohjalta Linda kirjoitti kohteesta raportin, jonka perusteella kohteeseen mahdollisesti tilataan tarvittavia huoltotoimenpiteitä.
Toisinaan ei ole täysin selvää, kenen tekemiä taideteokset ovat. Tällöin Linda pääsi tekemään etsivän töitä. ”Sellaisissa tilanteissa selvittelin, löytyisikö jostain teokseen liittyvää tietoa, jonka pohjalta pystyttäisiin arvioimaan, kenen kädenjälkeä teos mahdollisesti voisi olla. Välillä epäselvyyttä voi ilmetä myös rajauksessa sen suhteen, voidaanko teosta ylipäätään määritellä taiteeksi.”
Harjoittelusta Lindalle on jäänyt paljon tietoa, taitoa ja kokemuksia käteen. ”Työnkuvani harjoittelussa on ollut tutkimuspainotteisempaa aiempaan työkokemukseeni verrattuna ja se on ollut hyvin kiinnostavaa. Näkisin, että tällä alalla monelle olisi hyötyä siitä, että tottuisi tekemään enemmän perehtymistyötä taustoihin. Taustatyön tekeminen helpottaa havaintojen kytkemistä tiettyyn aikakauteen tai rakennuksen käyttötarkoitukseen. Sellaiset tiedonhippuset ovat arvokkaita.”
Harjoittelu on tarjonnut Lindalle katsahduksen kolikon toiselle kääntöpuolelle. ”Kun on ollut aiemmin tekijäroolissa ja nyt onkin vastavuoroisesti kartoittamassa ja tekemässä raportteja, ymmärtää paremmin, miksi toimitaan tietyllä tavalla. Ja myös sen, millainen vastuu Senaatilla on näistä kohteista, se on suuri.”
Linda nostaa harjoittelusta esiin myös työn itsenäisen luonteen. ”Aiemmasta työkokemuksesta on ehdottomasti ollut harjoittelussa hyötyä. Ratkaisuja täytyy pystyä tekemään myös itsenäisesti.” Kaikista hienoin juttu kesän harjoittelussa on ollut työyhteisö. ”Parhainta on ollut päästä kuuntelemaan kollegojen vuosien kokemusta sekä verkostoitua mahtaviin, asiantunteviin ihmisiin.”
Teksti ja kuvat:
Venla Aalto
markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä
Haluatko viettää kesäsi jossakin Senaatti-kiinteistöjen tai Puolustuskiinteistöjen monipuolisista kesätyöpaikoista? Tarjoamme ympäri Suomen kesätyöpaikkoja, joissa pääsee hyödyntämään omia opintoja ja ottamaan työuraan kunnon alkuharppauksen. Hakuaikaa on 31.1.2024 asti.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
Senaatti-areenassa keskusteltiin hallitusohjelman mukaisesta julkisen sektorin tilaohjelmasta, jonka tavoitteena on tehostaa tilakustannuksia ja hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien tilakysymyksiin. Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa valotti puheenvuorossaan valtion toimitilakustannuksista saatuja…
Aulapalvelu on olennainen osa monen kiinteistön jokapäiväistä toimintaa. Kiinteistöön tulija kohtaa aulapalvelun ensimmäisenä sisään astuessaan ja viimeisenä ulos lähtiessään. Hyvä aulapalvelu paitsi sujuvoittaa kiinteistön arkea myös auttaa rakentamaan ja pitämään…
Joensuun virastotalo osoitteessa Kauppakatu 40 saneerattiin kiireestä kantapäähän syksyn 2020 ja tammikuun 2023 välillä. Peruskorjauksen valmistuttua toiminta virastotalon yhteisessä palvelupisteessä ja yhteiskäyttöisissä toimistotiloissa otti ensi askeleensa 20. helmikuuta.
”Poikkeusoloihin varautuminen nousi keskeiseksi tavoitteeksi helmikuusta 2022 lähtien. Tuemme vahvasti asiakkaitamme muuttuneessa tilanteessa”, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoo.
Jasmin Johansson oli yksi Puolustuskiinteistöjen kesätyöntekijöistä ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Homma hoidossa! Tikkakosken paikallisyksikössä kesätyöntekijä Silja Ukskoski huolehti rakennusten kunnossapitotoimenpiteiden kartoittamisesta kesän ajan. Silja kertoo nyt, millaisissa merkeissä hänen työntäyteinen kesänsä meni.
Kesäaikaan merellisessä Helsingissä veneilijöitä riittää. Merenkulun helpottamiseksi Puolustuskiinteistöillä kesän ajan työskennellyt Aleksi Pohjola on ollut varmistamassa, että alitus Hevossalmen sillalla sujuisi veneillä ongelmitta.
Saara Rönkä vietti kesän kesätyöntekijänä Puolustuskiinteistöjen Rissalan paikallisyksikössä.
Kiinnostaako harjoittelu lakiasiat-yksikössä? Ella Kainulainen ja Jimi Paavola kertovat kesästään lakimiesharjoittelijoina Senaatilla.