Senaatti-kiinteistöt tuottaa useille valtionhallinnon asiakkailleen aulapalvelua niin yhden kuin useankin kiinteistön käyttäjän kohteissa. Myös yhteisten työympäristöjen yhteydessä toimii aulapalvelu. Aulapalvelussa työskentelee aulavartijoita, joilla on vartijan oikeudet ja joiden tehtävänä on tukea kiinteistön tilojen ja siellä vierailevien henkilöiden turvallisuutta.
”Aulavartijan työssä keskeistä on luonnollisesti tilojen ja niiden käyttäjien turvallisuudesta huolehtiminen, mutta koen, että valtaosa työstäni on asiakaspalvelua. Yhdeksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkeimmäksi tehtäväkseni voisin nimetä asiakkaan kohtaamisen”, kymmenen vuotta Joensuun Metla-talossa aulavartijana työskennellyt Ritva Tarkkonen toteaa ja jatkaa:
”Toimin ikään kuin käyntikorttina: olen ensimmäisenä tulijaa vastassa ja voin luoda hyvän kuvan heti alkuun. Esimerkiksi tervehtimällä sisääntulijaa jokainen toivotetaan ja toivottavasti jokainen myös tuntee itsensä tervetulleeksi, olipa hänen asiansa mikä tahansa.”
Työn suola on sen vaihtelevuudessa
Tarkkosen työpäivä alkaa aamukahdeksalta. Aamupäivät ovat yleensä kiireisintä aikaa ja iltapäivät pääasiassa rauhallisia. Aulapalvelun työtehtäviin sisältyy muun muassa kulunvalvontaa ja kulkutunnisteiden laatimista, avaintenhallintaa, postin käsittelyä, kokoustiloista ja niiden laitteiden toimivuudesta huolehtimista sekä huoltopyyntöjen tekemistä. Oma lukunsa ovat yllättävät ja ennalta arvaamattomat tilanteet ja niiden ratkaiseminen.
”Aulavartijan työssä ei ole kahta samanlaista päivää, mikä on ehdottomasti tämän työn suola. Vaikka teen paljon tuttuja ja jo rutiineiksi muodostuneita tehtäviä, oikeastaan päivittäin tulee eteen myös odottamattomia kysymyksiä”, Tarkkonen kertoo.
Yllättävien tilanteiden selvittämisessä aulavartijaa auttaa kiinteistön erinomainen tuntemus ja sitä koskevien asioiden tiivis seuraaminen. Tarkkonen kehottaakin erityisesti uransa alussa olevia mutta myös jo kokeneempia aulavartijoita liikkumaan aktiivisesti työskentelemässään kiinteistössä, katselemaan ympärilleen ja tutustumaan perusteellisesti tiloihin. Kysymysten vastaukset on hyvä kirjata muistiin.
”Olipa ala tai työtehtävä mikä tahansa, kannustan jokaista kehittämään omaa osaamistaan koko ajan ja tutustumaan aktiivisesti uusiin asioihin.”
Molemminpuolinen luottamus on kaiken a ja o
Asiakkaan huomioiminen ja kuunteleminen sekä ongelman tai tilanteen ratkaiseminen ovat Tarkkosen mukaan paitsi aulavartijan myös laajemmassa perspektiivissä kaiken asiakaspalvelun kolme tärkeintä tehtävää.
”Asiakaspalvelutyössä on tärkeää luoda molemminpuolinen luottamus asiakkaiden kanssa – tässä tapauksessa sekä kiinteistössä asioivien ja siellä työskentelevien että Senaatin kanssa. Asioiden hoitaminen huolellisesti, nopeasti ja asiantuntevasti on tämän luottamuksen tärkeä rakennuspalikka. Pienetkin asiat voivat kasvaa suuriin mittasuhteisiin, jos niiden hoitaminen jää puolitiehen”, Tarkkonen sanoo.
Vastatessaan kysymykseen, millainen hyvä aulavartija on, Tarkkonen mainitsee yllättävän elementin – muovailuvahan. Hän nimeääkin aulavartijan tärkeimpiin ominaisuuksiin muovautuvuuden ja mukautumisen tilanteeseen kuin tilanteeseen, joustavuuden, ripeän reagointikyvyn sekä rauhallisuuden.
”Hyvä aulavartija on valmis laittamaan itsensä ja osaamisensa päivittäin likoon taatakseen jokaiselle erinomaisen asiakas- ja palvelukokemuksen sekä tietysti myös turvallisuuden”, Tarkkonen tiivistää.