THL:n Tilkanmäen kampukselle noussut K-rakennus ei paranna pelkästään oikeuslääketieteen toimintaedellytyksiä ja ammattilaistensa työoloja, vaan säteilee hyvää koko yhteiskuntaan. Rakennustöihin ryhdyttiin vasta, kun hankkeen hyödyt oli analysoitu vaikutusarvioinnissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääketieteen K-rakennus on noussut kuin vaivihkaa vilkasliikenteisen Mannerheimintien varteen Helsingissä. Keväällä 2021 valmistunut rakennus on ulospäin varsin huomaamaton – siitä huolimatta, että ruosteenpunaisen tulokkaan koko on massiiviset 5 700 bruttoneliömetriä, perinteisenä kerrosalana ilmaistuna 4 200 neliötä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työympäristöjohtaja Mikko Nissinen iloitsee K-rakennuksen valmistumisesta.
”Vuosien odotuksen jälkeen kaikki Helsingin toimintomme on saatu kampuksellemme. Ensimmäistä kertaa kaikki oikeuslääketieteelliset tutkimukset tehdään nyt samassa talossa, eikä tutkijoiden ei tarvitse lähetellä toisilleen näytteitä ja postia edestakaisin eri osoitteisiin. Aiemmin toimintoja oli useissa eri paikoissa, ja esimerkiksi ruumiinavaustoiminto sijaitsi 1970-luvun talossa, jossa ilmastointi ei ollut nykyaikaisella tasolla.”
Uudessa talossa tapahtuva toiminta liittyy usein ihmisten elämän traagisiin käänteisiin – ja toisaalta kansalaisten oikeusturvan toteutumiseen. K-rakennuksessa tehdään noin 3 000 oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta vuodessa. Oikeuslääkärit selvittävät kuolinsyitä ja yhdessä oikeushammaslääkärien kanssa tukevat poliisia vainajien tunnistamisessa. Oikeustoksikologit tutkivat muun muassa rikoksiin ja vainajiin liittyvää päihteiden käyttöä ja tekevät myrkkyanalyysejä. Histologian laboratorio valmistelee kudosnäytteitä. Oikeusgenetiikan tiimi tekee DNA-näytteiden avulla koko Suomen isyys- ja perhesidetutkimukset sekä avustaa Suomen sotien aikaisten sotavainajien tunnistamisessa.
Rakennuksessa on viisi laboratoriota ja kliinisen oikeuslääketieteen päivystyspiste.
Vaikutusarvioinnin pilottihanke
Senaatti ei ole koskaan aiemmin rakennuttanut tällaista erityisrakennusta, ja siksi hanke tutkittiin poikkeuksellisen perinpohjaisesti ennen rakentamispäätöstä. Itse asiassa lopputuloksena ei syntynytkään pelkästään uutta taloa THL:lle, vaan myös vaikutusarvioinnin toimintamalli ja Senaatin historian ensimmäinen perusteellinen vaikutusarviointi.
Perinteisesti rakennusprojekteissa painottuvat hinta ja kustannukset, jotka pystytään esittämään numeroilla. Vaikutusarvioinnissa sen sijaan analysoidaan myös rakennukseen sijoittuvan toiminnan laadulliset hyödyt koko yhteiskuntaan. Kun vaikutukset pisteytetään, ne konkretisoituvat selkeäksi kokonaisuudeksi.
”Yhteistyössä tunnistimme toimitilahankkeen seurauksena syntyvät keskeiset muutokset THL:n toimintaan. Näin pystyimme kuvaamaan pelkkiä suoria toimitilakustannusten muutoksia laajemmin hankkeen kokonaisvaikutukset rahallisesti ja laadullisesti päätöksentekoa varten”, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoo.
”Vaikutusarvioinnin avulla syntyy kokonaiskuva hankkeen hyödyistä euromääräisesti ja laadullisesti esitettynä. Päätöksentekijä voi sitten punnita investointikustannusten ja hyötyjen suhdetta. Tavoitteena tietysti on, että hankkeella on rakentamiskustannuksiaan suurempi vaikutus yhteiskuntaan.”
K-rakennuksen arvioinnin lopputulos oli, että uuden talon rakentamisella on merkittäviä positiivisia vaikutuksia THL:n palveluja tarvitseville muille viranomaisille ja kansalaisille. Samalla THL:n oikeuslääkinnän toiminnan edellytykset paranevat ja toimintaa voidaan kehittää.
Säästöä 1,7 miljoonaa euroa vuosittain
THL maksaa uudesta talostaan vuokraa kolme miljoonaa euroa vuodessa. Laadullisia kustannushyötyjä kuitenkin syntyy 1,7 miljoonaa euroa joka vuosi verrattuna vanhoissa tiloissa toimimiseen. Säästöt muodostuvat laboratoriotoimintojen keskittämisestä, yhteisten palvelujen käyttämisestä ja henkilöstön uudenlaisesta synergiasta.
Tuomas Pusa painottaa, että oikeuslääketieteen toimintoja ja toimintatapoja ei siirretty vanhoista tiloista uuteen taloon sellaisinaan. Kun vaikutusarviointia tehdessä työntekijät keskustelevat suunnittelijoiden kanssa ja kertovat oman näkemyksensä, se sysää heidät miettimään tuttuja prosesseja uudesta näkökulmasta.
”Vaikutusten arviointi nostaa esiin mahdollisuuksia kehittää prosesseja ja toimintaa toimitilahankkeen yhteydessä. Kun käynnistelimme arviointia THL:n henkilökunnan kanssa, sieltä tuli osuva kommentti: Ihan hyvä, että tänne tulee joku, joka ei ymmärrä tuon taivaallista patologiasta ja alkaa kysellä asioista.”
Arkkitehti ratkaisi vainajaliikenteen hienovaraisesti
Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikölle Timo Juoleville talo oli mielenkiintoinen projekti.
”Vaatimuksiltaan rakennus on osittain sairaalatasoa. Lisäksi laboratoriot asettivat tiukat vaatimukset ilmanvaihdolle, tiiviydelle ja puhtaudelle. Siksi järjestimme rakennuksesta suunnittelukilpailun.”
Rakentamisessa oli odotettavissa runsaasti haasteita alkaen siitä, että kallioiselta paikalta oli aluksi purettava pois vanha rakennus.
”Suunnittelukilpailun avulla saimme aidosti erilaisia, toisistaan riippumattomia suunnitteluratkaisuja. Valitsimme niistä parhaan yhdessä THL:n kanssa”, Juolevi kertoo.
Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy. Voittaneessa ehdotuksessa oli ratkaistu mainiosti muun muassa liikenteeseen liittyvät haasteet. Hautaustoimistot tuovat vainajia taloon vuoden jokaisena päivänä kaikkina vuorokauden aikoina. Liikennettä lisää oikeuslääkinnän päivystyspiste, jonne poliisi kuljettaa rikosten uhreja ja epäiltyjä jopa 4 000 kertaa vuodessa. Talossa vierailee myös vainajien omaisia. Lisäksi K-rakennuksessa on koko Tilkanmäen kampuksen logistiikkakeskus ja huoltoliikennettä.
”Liikenne on eriytetty eri toimijoiden mukaan. Osa siitä on onnistettu sijoittamaan näkösuojaan kahden pihakannen alle. Logistiikka on sujuvaa ja hienovaraista”, Timo Juolevi sanoo.
Asiakkaille lisää yksityisyyttä ja työntekijöille lisää valoa
”Vanhassa oikeuslääkinnän päivystyspisteessämme saattoi käydä niin, että rikoksen tekijä ja uhri joutuivat samaan odotushuoneeseen. Nyt epäkohta on korjattu ja molemmille on oma odotushuoneensa”, työympäristöjohtaja Mikko Nissinen kertoo.
Hän vastasi rakennushankkeessa erityisesti siitä, että tutkijoiden ja työntekijöiden tarpeet ymmärrettiin.
Suunnittelijat perehtyivät oikeuslääkinnän arkeen, varusteisiin ja tekniikkaan. Nyt ruumiinavauksia tekevät työntekijät ovat saaneet säädettävät tutkimuspöydät ja kallistuvat vainajien kuljetusalustat. Ratkaisut helpottavat fyysisesti raskasta työtä. K-rakennuksessa on myös kaksi saunaa, jotka on tarkoitettu lähinnä avaustoiminnon työntekijöille.
”Halusimme valoisat ja avarat tilat. Olipa töissä sitten avaussaleissa tai laboratorioissa, täällä näkee taivasta ja aurinkoa. Tällaiset seikat kohentavat työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista fyysisesti ja henkisesti raskaissa tehtävissä”, Nissinen kuvailee.
Energiaa myös aurinkopaneeleista
Tilkanmäen kampuksella THL:n työntekijöillä on yhteiset kokoustilat, lounasravintola ja muita palveluita.
”Valtion toimitilastrategian mukaisesti yksiköiden sisällä kaikki huoneet ovat yhteiskäyttöisiä. Vapaamuotoisemmilla alueilla eri yksiköiden työntekijät voivat kohdata ja vaikka juoda yhdessä kupposen kahvia”, Mikko Nissinen kertoo.
Uudisrakennuksen myötä THL:n energiatehokkuuskin kasvaa entisestään. Kampukselle jo olevien aurinkopaneelien jatkoksi myös uuden rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit vielä tämän vuoden aikana.
”Suunnittelussa painotettiin alusta lähtien tilojen muunneltavuutta ja energiatehokkuutta, jotta ratkaisut olisivat pitkäaikaisia ja ympäristön kannalta kestäviä”, Timo Juolevi sanoo.
Lähde videon avulla tutustumiskierrokselle uuteen rakennukseen.
Hankkeen merkittävimmät laadulliset hyödyt yhteiskunnalle
Henkilöstön työturvallisuuden parantuminen
Tutkimusten virheettömyys
Kansalaisten oikeusturvan parantuminen
Epäiltyjen ja uhrien yksityisyyden parantuminen
THL:n oikeuslääketieteen erikoisrakennus
135 työntekijän työpaikka
Toteutus allianssimallilla NCC Suomen kanssa
Suunnittelu Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit
Koko 4 200 m² ja 5 700 brm²
Hinta noin 39 miljoonaa euroa
Sijainti THL:n kampus, Tilkanmäki, Helsinki
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?