Luontotyö ei ole aina helppoa. Luonnoltaan monimuotoisten alueiden muodostaminen vaatii osaamista, työtä ja joskus myös rahaa. Kärsivällisyyskin on tarpeen, sillä luonto kehittyy hitaasti ja niittykasvitkin kukkivat kunnolla vasta toisena tai kolmantena vuonna kylvämisestä.
Kiinteistöjen käyttäjiltä on tullut palautetta keskeneräisistä ja hoitamattoman näköisistä pihoista. Palkintona kuitenkin odottavat kauniit, monimuotoiset ja helppohoitoiset ulkoalueet kodiksi monipuoliselle lajistolle ja pölyttäjille – mutta vasta muutaman vuoden päästä.
Haitallisten vieraslajien torjunta on yksi suurimmista haasteista. Levitessään hallitsemattomasti ne muodostavat monokulttuureja ja tukahduttavat alleen kotoperäiset kasvi- ja eläinlajit. Torjunta on työlästä ja vaatii myös jälkiseurantaa onnistumisen varmistamiseksi. Kaiken lisäksi on muistettava hävittää torjunnasta syntyvä kasvijäte oikein, koska vieraslajit leviävät herkästi pienistäkin kasvinosista ja jopa työvälineiden mukana.
Tyypillisimpien vieraslajien, kuten lupiinin, kurtturuusun ja jättiputken tunnistaminen on uusi kansalaistaito, joka kannattaa opetella.
Onneksi on myös helppoja ja edullisia toimenpiteitä. Jättämällä nurmi ajamatta puustoryhmien ympäriltä luodaan helposti tilaa monipuolisemmalle kasvustolle. Lykkäämällä nurmen ensimmäistä ajokertaa pidemmälle kesään luodaan tilaa kevätkukkiville lajeille ja pölyttäjille. Lahopuun jättäminen metsiköihin sujuu melkein itsestään.
Näistä on tulossa yhä suurempi osa kiinteistönhoidon arkea. Samalla säästyy vaivaa ja kustannuksia. Jos luontotyö tuntuu vain vaikealta ja kalliilta, on mietittävä, tehdäänkö oikeita asioita. Luonto hoitaa myös itse itseään, jos sille annetaan mahdollisuus.
Meistä jokainen voi myös omilla toimillaan tukea monimuotoisuutta. Pienetkin parannukset omalla pihalla, mökillä tai parvekkeella merkitsevät ja niiden vaikutukset kertaantuvat nopeasti.
Itse olen kylvänyt kotipihaan niittylaikkuja, pitänyt vieraslajit poissa ja jättänyt lähimetsään risukasoja pesä- ja suojapaikoiksi eläimille. Ei se sen vaikeampaa ole!
Lue lisää: 5 vinkkiä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen