Mihin kuntien toimitilajohtamisen kysymyksiin kuntien tilatietopalvelut vastaa?
3 min
Senaatti-areenassa keskusteltiin hallitusohjelman mukaisesta julkisen sektorin tilaohjelmasta, jonka tavoitteena on tehostaa tilakustannuksia sekä hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien tilakysymyksiin. Kuntien näkökulmaa tilakustannuksiin ja mahdollisia vastausehdotuksia kuntien tilakysymyksiin tarkasteli tilaisuudessa Senaatti-kiinteistöjen kuntien tilatietopalveluyksikön päällikkö Marko Suomela.
Kunnilla on käytössään tiloja noin 47 miljoonaa bruttoneliömetriä. Kuntien vuosittaiset tilakustannukset ovat noin neljä miljardia euroa, joista valtiovarainministeriön arvion mukaan olisi mahdollista säästää 400–600 miljoonaa euroa.
Kuntien tilankäyttöä on pyritty selvittämään ja tehostamaan useissa hankkeissa 2000-luvun aikana. Senaatti-kiinteistöjen kuntien tilatietopalveluyksikkö jatkaa vuonna 2020 Kuntien tilatieto -hankkeessa aloitettu työtä, jossa kuntien tilatietoja kerätään ensimmäistä kertaa yhteen tietojärjestelmään.
”Ajatuksena on, että tiedot tiloista olisivat kunnilla yksissä kirjoissa ja kansissa. Yhteen paikkaan kootut ajantasaiset ja täsmälliset tilatiedot helpottavat esimerkiksi rakennusten korjaustarpeiden määrittelyä, investointien suunnittelua sekä kustannusten ja energiankulutusten seuraamista”, Senaatti-kiinteistöjen kuntien tilatietopalveluyksikön päällikkö Marko Suomela totesi puheenvuorossaan.
Suomela korosti myös, että kunnille tarjottavat tilatietopalvelut on rakennettu ja räätälöity yhteistyössä kuntien kanssa, jotta ne vastaisivat kuntien tarpeisiin mahdollisimman hyvin. Laakereillaan kuntien tilatietopalveluyksikkö ei ole seisonut eikä seiso nytkään, sillä palveluita kehitetään koko ajan kuntien toiveita ja ideoita kuunnellen. Lisäksi kunnilla on ollut merkittävä rooli kuntien tilatietopalveluiden kokonaisuuden muodostumisessa.
”Teemme tällä hetkellä yhteistyötä yli 200 erikokoisen ja eri puolilla Suomea sijaitsevan kunnan kanssa. Yhteistyö kuntien tilatietopalveluyksikön kanssa on kunnille vapaaehtoista, ja toivotamme kaikki kunnat mukaan.”
Työkaluja tilatietojen hallintaan
Kuntien tilatietopalveluyksikkö tarjoaa kunnille tehokkaita tilajohtamisen työkaluja, kuten Skenarios-tilatietopalvelun ja johtamisen koontiraportit, sekä asiantuntijatukea kuntien arjen tilahallintaan. Tiedon kokoamisessa olennaista on paitsi tiedon määrä myös sen laatu. Yksikkö kehittääkin tilatiedon laatua ja määrää yhdessä kuntien kanssa, mikä auttaa rakentamaan myös valtakunnallista kokonaiskuvaa kuntien käytössä olevista tiloista. Valtakunnallinen vertailutieto esimerkiksi samankokoisista tai saman alueen kunnista tukee kuntia päätöksenteossa.
”Tuemme kuntia myös strategisessa tilajohtamisessa kuntakohtaisilla toimitilajohtamisen kehittämisohjelmilla. Ohjelmassa kunta rakentaa yhdessä asiantuntijoidemme kanssa kokonaiskuvaa kunnan toimitilajohtamisesta ja laatii kunnan toimintaympäristön muutoksiin reagoivan pitkän aikavälin toimitilaohjelman. Ohjelman kehittämisvaiheessa pilotoimme sitä viiden kunnan kanssa ja havaitsimme suuntaviivoja muun muassa kuntien tiloissa piilevässä laajassa säästöpotentiaalissa”, Suomela kertoi.
Ajantasaisen ja täsmällisen tilatiedon merkityksen Suomela tiivisti toteamalla, että sen avulla voidaan parantaa mahdollisuuksia arvioida sekä koko kuntatalouden että yksittäisen kunnan talouden kehitysnäkymiä ja kehittää kuntien tilankäyttöä säilyttäen tilat turvallisina ja tarkoituksenmukaisina.