Osaavalla siivouksella parempi sisäilma – Kainuun prikaatin alokkaiden koulutusohjelmaan lisättiin siivousoppitunnit hyvin tuloksin
3 min
Puolustuskiinteistöjen siivouspäällikkö Päivi Seppäsen aloitteesta Kainuun prikaatissa otettiin useamman vuoden tauon jälkeen siivousoppitunnit uudestaan alokkaiden koulutusohjelmaan. Tammikuun saapumiserässä palveluksensa aloittaneet varusmiehet on nyt koulutettu taitaviksi kasarmien siivoojiksi. Asenne siivousta kohtaan on Seppäsen mukaan nuorilla kohdillaan.
Siivouspäällikkö Päivi Seppänen, miksi ryhdyit pitämään siivousoppitunteja alokkaille?
Koronapandemian helpottumisen jälkeen aloimme saada kasarmeilta aiempaa enemmän sisäilmaan liittyviä ilmoituksia. Suurin osa ilmoituksista liittyi kasarmien siisteyteen. Tuvissa oli pölyä ja hiekkaa, jopa nuuskaa ja pitsalaatikoita lojui siellä täällä. Sisäilman laatua ei päästy kunnolla tarkistamaan ennen kuin siivous saatiin kuntoon.
Siivous on erityisen tärkeää, koska kasarmeissa on paljon varusmiehiä sekä runsaasti heidän vaatteitaan ja muita varusteita. Ihmisistä sekä varusteista irtoaa pölyä ja muita partikkeleita, lisäksi hiekkaa ja muuta likaa kulkeutuu ulkoa tupiin. Mikäli pintoja ei puhdisteta, ilmaan jää epäpuhtauksia ja se vaikuttaa negatiivisesti sisäilman laatuun. Myös infektiotaudit leviävät likaisilta pinnoilta.
Siivous on myös hyvää tilojen ylläpitoa. Sillä vähennetään pintojen kulumista, ja julkista rahaa säästyy, kun tiloja ei tarvitse kunnostaa ennenaikaisesti.
Miten siivousoppitunnit on Kainuun prikaatissa toteutettu?
Kainuun prikaati lisäsi siivousoppitunnit saapumiserän 1/23 koulutusohjelman käskyyn, mikä tarkoittaa, että jokainen perusyksikkö on velvoitettu sopimaan siivousoppitunnista kanssani. Kaikki 11 oppituntia pidettiin kolmen viikon sisällä alokasjakson alkamisesta.
Kaikkiaan varusmiespalveluksen aloitti Kainuun prikaatissa tammikuussa noin 1 800 varusmiestä. Olen iloinen, että prikaatin käskyn myötä siivouskoulutus on jokaisen varusmiehen ohjelmassa. Suosittelen samaa mallia myös muille joukko-osastoille, mikäli siivouksessa on huomattu puutteita. Olen jo nyt huomannut positiivista muutosta kasarmien siisteydessä.
Mitä varusmiesten ja ammattisiivoojien vastuisiin kuuluu?
Oppitunneilla siivousvastuut käytiin läpi ja kävi ilmi, että niistä on ollut epätietoisuutta ja väärinymmärryksiä.
Kasarmien tuvissa ammattisiivoojat siivoavat vain saapumiserien välissä eli muutaman kerran vuodessa. Muuten tupien siivousvastuu on täysin varusmiehillä ja heidän tulee huolehtia siivouksesta päivittäin. Siivoukseen kuuluu esimerkiksi kosketuspintojen ja tahrojen pyyhkiminen. Muita tiloja, kuten käytäviä ja wc-tiloja, varusmiehet siivoavat päivittäin ja ammattisiivoojat kerran viikossa.
Miten siivous kasarmilla eroaa tavallisesta kotisiivouksesta?
Imuria ei täällä juuri käytetä, mikä herättää varusmiehissä ihmetystä. Lattioilla ei ole mattoja, joten kuivaimilla ja lattiapyyhkeillä lattiapinnat saadaan helposti puhtaaksi.
Siivouksesta on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa ja ympäristöystävällistä. Sen vuoksi pesuaineet on annosteltu valmiiksi tekstiileihin. Erillisiä puhdistusaineita ei tarvita. Eri pinnoille on varattu omat tekstiilinsä.
Millaista palautetta olet saanut varusmiehiltä siivouksesta ja oppitunneista?
Olemme tulleet varusmiesten kanssa tutuiksi, ja välillä yksiköissä minulta kysellään vinkkejä ja neuvoja siivoukseen. Olen saanut heiltä nimityksen Rouva Siivouksen päälliköksi.
Varusmiehet haluavat nähdäkseni hoitaa siivousvelvollisuutensa hyvin ja mielellään mahdollisimman helposti. Oppitunneilla oli hyvää keskustelua, mistä olen positiivisesti yllättynyt. Ryhmänjohtajiltakin olen saanut palautetta, että myös he ovat saaneet tunneilta uutta tietoa.
Varusmiehet ymmärtävät, että siisteys vaikuttaa myös viihtyisyyteen ja tilojen terveellisyyteen. Joillain oppitunneilla on jopa lopuksi annettu kunnon aplodit!
Varusmiesten opetusmateriaaleja
Puolustuskiinteistöt on tuottanut Puolustusvoimien käyttöön sähköisiä opetusmateriaaleja sisäilma-asioista ja siivouksesta. Niitä hyödynnetään varusmiesten koulutuksessa. Koulutuspaketit sisältävät myös videoita.
Nollatoleranssi sisäilmaongelmissa
Puolustuskiinteistöissä on nollatoleranssi sisäilmaongelmiin. Erityisesti panostamme ennakoivaan toimintaan, jossa puutteet huomataan ennen kuin niistä syntyy ongelmaa. Kun ongelmia syntyy, tartumme niihin ripeästi.