Senaatti-kiinteistöjen julistama nollatoleranssi sisäilmaongelmille koskee nyt myös Puolustusvoimien käytössä olevia rakennuksia, tärkeimpänä niistä kasarmit. Kunnianhimoisen tavoitteen toteuttamisesta vastaa Senaatin tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöt, joka sekä omistaa Puolustusvoimien rakennukset että vastaa niiden kunnosta ja palveluista.
”Nollatoleranssin idea on, että sisäilmaongelmat ensisijaisesti ehkäistään ennalta. Toimimme systemaattisesti ja teemme valtavasti töitä, jotta ongelmia ei pääsisi syntymään”, Puolustuskiinteistöjen toimitusjohtaja Matias Warsta kertoo.
Puolustuskiinteistöillä on PTS kunnossapitoon, se tekee rakennuskatsastuksia ja investoi peruskorjauksiin mittavasti.
”Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana armeijan rakennuksiin on investoitu pitkästi toista miljardia euroa. Nyt olemme nostaneet kunnossapitoon käytettäviä euroja kahden vuoden takaisesta 19 miljoonasta eurosta tämän vuoden 35 miljoonaan”, Warsta sanoo.
Puolustuskiinteistöihin on palkattu omat sisäilma-asiantuntijat, jotka voivat hyödyntää myös Senaatin ison sisäilmatiimin osaamista. Jos sisäilmaongelmia epäillään tai ilmenee, asiaan reagoidaan nopeasti.
”Näitä asioita saa ja pitää tuoda esille. Henkilökunnan ja varusmiesten terveys ja turvallisuus ovat ykkösprioriteetti Puolustusvoimille. Me Puolustuskiinteistöissä otamme jokaisen sisäilman laatuun liittyvän epäilyksen tosissamme. Takaamme asiakkaalle, että meillä asiat eivät jää byrokratian rattaisiin ja pöydille pyörimään.”
Kaikki korjattu tämän vuosikymmenen aikana
Vuosien mittaan varuskuntien epäillyt sisäilmaongelmat ovat saaneet paljon julkisuutta. Esillä ovat olleet niin sisäilmaongelmat, kosteusvauriot, päänsäryt kuin nuhakierteetkin.
Warsta sanoo, että jo nyt korjauksia on tehty lähes kaikissa varuskunnissa. Osa on peruskorjattu kokonaan. Tämän vuosikymmenen aikana kaikki Puolustusvoimien majoitus-, työskentely- ja opiskelurakennukset peruskorjataan.
Samaan aikaan Puolustusvoimilla on tavoitteena pienentää kustannuksia tilakantaa vähentämällä. Sekä Puolustuskiinteistöt että Puolustusvoimat tehostavat toimintaansa. Tätä kautta korjauskustannukset vähenevät.
”Rakennuksia ei kannata korjata, jos niitä ei tulla käyttämään. Kuten valtion toimistotiloissa, myös Puolustusvoimien tiloissa tiivistämispotentiaali on merkittävä. Asia ei koske vain kasarmeja vaan Puolustusvoimien tilakantaa yleensä.”
Puolustusvoimissakin työnteon tavat muuttuvat ja tehokkuutta esimerkiksi haetaan joustavilla tilaratkaisuilla.
Varusmiespalveluksen alku on haasteellinen hetki
Aiemmin puolustusministeriössä työskennellessään Matias Warsta sai toisinaan pöydälleen kirjeitä äideiltä, jotka kertoivat poikiensa oireista ja epäilivät syyksi sisäilmaa.
”Suhtaudun palautteisiin vakavasti. Varusmiespalveluksen aloittaminen on nuorille miehille ja naisille rankkaa aikaa. Heillä on uusi, haastava elämäntilanne. Moni asuu ensimmäistä kertaa lapsuudenperheensä ulkopuolella ja vieraassa ympäristössä. Kun varusmiehille ja -naisille tulee nuhia ja yskää, alkaa liikkua huhuja sisäilmaongelmista ja tilanne helposti eskaloituu”, Warsta kuvailee.
Varusmiehet aloittavat palveluksensa kaksi kertaa vuodessa, ja Puolustuskiinteistöt viestii kaikille alokkaille myös sisäilma-asioista.
”Kerromme, että palvelusympäristössä terveelliseen sisäilmaan on panostettu ja näytämme, miten jokainen voi vaikuttaa hyviin sisäolosuhteisiin. Kansakunta antaa sotilaalliseen maanpuolustustoimintaan lainaksi niin sanotusti parhaassa iässä olevan ikäluokkansa. Kyllä meidän on taattava nuorille terveet ja turvalliset olosuhteet.”