Puolustusvoimien kansainvälisten tukikohtien rakennuttaminen ja ylläpito Puolustuskiinteistöille
2 min
Puolustusvoimien kansainvälisten tukikohtien rakennuttaminen ja ylläpito siirtyi Puolustusvoimilta Puolustuskiinteistöille joulukuussa 2021 allekirjoitetulla sopimuksella.
– Me menemme rakentamaan tukikohtia sinne, minne Puolustusvoimat antaa meille toimeksiannon ja toimitusjohtajamme niin päättää, sanoo Puolustuskiinteistöjen kansainvälisestä toiminnasta vastaava erityisasiantuntija Kai Kaltiainen.
– Tavoitteenamme on pilotoida tukikohdan ylläpitoprosessi vuoden 2023 alusta alkaen puolustusvoimien kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-Idässä. Tämän vuoden aikana suunnitellaan skaalautuva tukikohtakonsepti, valmistellaan omat prosessit, valitaan henkilöt kansainväliseen henkilöstöpooliin ja koulutetaan heidät kansainvälisiin tehtäviimme. Pooliin rekrytoidaan yhteensä kymmeniä henkilöitä suunnittelu-, rakennuttamis- ja ylläpitotehtäviin.
Puolustushallinnon rakennuslaitos on jo aiemminkin rakennuttanut kriisinhallintakohteiden tukikohtia, muun muassa Irakiin. Toiminta on ollut kuitenkin tapauskohtaista.
– Jatkossa toiminta on suunnitelmallisempaa ja pitkäjänteisempää. Suunnittelemme tukikohtakonseptin, jota voidaan muokata vaatimusten mukaan ja skaalata joukon koon sekä tehtävän perusteella.
– Turvallisten ja terveellisten tukikohtien rakentamisen lisäksi on tarkoitus saada aikaan säästöjä ja vähentää päästöjä esimerkiksi korvaamalla osa voimakoneiden dieselöljyllä tuottamasta energiasta aurinkoenergiaan, Kaltiainen kertoo.
Tukikohta koostuu suojarakenteista, majoitus- ja peseytymistiloista, toimistoista, vapaa-ajantiloista sekä tarvittavista sähkö-, vesi- viemäri- ja tietoliinneverkoista.
Työnjohto Suomesta – rakentajat paikallisia
Rakentamisen aikana kohteessa työskentelee 1–5 Puolustuskiinteistöjen henkilöä työnjohtajina ja rakentajat ovat lähialueen turvallisuushyväksytyistä yrityksistä.
Rakentaminen on kustannustehokkainta tehdä paikallisin voimin. Myös majoituskontit pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä kohdetta kuljetuskustannusten minimoimiseksi.
Rakentamisvaiheessa suomalainen työnjohto valvoo, että rakentaminen tapahtuu suunnitelmien mukaan. Työnjohtajien työkomennuksen pituus on pari kuukautta. Puolustuskiinteistöt vastaa jatkossa myös rakennuttamiensa tukikohtien ylläpidosta. Ylläpitotehtävissä työskentelee 1–2 Puolustuskiinteistöjen henkilöä kerrallaan. Työkomennuksen pituus on 6–12 kuukautta.
– Puolustuskiinteistöjen henkilöstöllä on paljon osaamista ja kokemusta kriisinhallintakohteiden rakentamisesta. Kyselyn mukaan kiinnostus lähteä kansainvälisiin tehtäviin on korkea.
Henkilökohtainen keskustelu henkilöstöpooliin liittymisestä käydään jatkossa kehityskeskustelujen yhteydessä. Sopivien henkilöiden irrottamisesta kansainvälisiin tehtäviin keskustellaan aina henkilön oman organisaation kanssa ja pyritään löytämään sopiva ajankohta muun muassa sijaistamiseen liittyen, Kai Kaltiainen kuvaa.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?