Senaatti rakentaa kestävää työelämää yhdessä WWF:n kanssa
3 min
Senaatin kaikki 11 toimipistettä käyttävät WWF Green Office -ympäristöjärjestelmää, ja kannustamme myös asiakasverkostoamme tekemään samoin. Tavoitteenamme on, että suomalaisilla työpaikoilla edistetään luonnon ja ympäristön hyvinvointia.
Green Office, Senaatti ja WWF, Anniina Virta-Toikka ja Katri Kallio-Koski
Puolet suomalaisista viettää kolmanneksen jokaisesta arkipäivästään työn touhussa. Siksi toimistoissa tehtävät valinnat vaikuttavat oleellisesti myös ympäristön hyvinvointiin.
WWF Green Office -ympäristöjärjestelmämallin avulla työpaikat voivat tunnistaa ja hallita ympäristökuormitustaan aiempaa paremmin. Senaatti on käyttänyt järjestelmää vuodesta 2009 lähtien, ja tällä hetkellä kaikki 11 toimipistettämme ovat mukana Green Officessa.
”Lähdimme Green Officeen mukaan, koska näimme, että tämä on hyvä mahdollisuus kehittää ympäristöystävällisempiä käytäntöjä jokapäiväisessä toimistotyössä yhdessä työntekijöidemme, kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa”, Senaatti-kiinteistöjen yhteiskuntavastuuasiantuntija Katri Kallio-Koski kertoo.
Vastuullisuus on tärkeää Senaatin asiakkaille
Kaikkia Senaatin toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia hallitaan sertifioidun ISO 14001 -ympäristöasioiden johtamisjärjestelmän avulla. Senaatti on laajentanut järjestelmän toimenpiteet kattamaan myös muut yhteiskuntavastuun osa-alueet. Green Officen avulla ympäristöasiat tuodaan lähelle toimiston arkea.
Senaatti pyrkii pitämään asiakkaidensa Green Office -verkoston aktiivisena esimerkiksi järjestämällä ympäristöaiheisia tapahtumia. Tällä hetkellä mukana verkostossa on 12 Senaatin asiakasta. Näihin lukeutuvat muun muassa ympäristöministeriö, Verohallinto ja Tulli, joilla on useita toimipisteitä ympäri Suomea.
Senaatin asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan 92 prosenttia Senaatin asiakkaista pitää vastuullisuusnäkökulmia erittäin tärkeinä tai tärkeinä toimitiloja koskevissa päätöksissä.
”Tavoitteenamme ovat terveelliset, turvalliset ja tehokkaat tilat, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa. Green Officen esitteleminen asiakkaillemme tukee varsinkin energiatavoitetta. Mitä enemmän toimistoja lähtee mukaan, sitä enemmän voimme vaikuttaa yhdessä”, Kallio-Koski summaa.
Hyvät tavat kulkeutuvat tuliaisina töistä kotiin
Green Officen projektipäällikkönä toimiva Anniina Virta-Toikka kertoo, että WWF pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta työpaikoilla, koska niissä hyvät käytännöt yleistyvät herkästi.
”Usein töissä tavataan paljon muita ihmisiä. Siksi hyvät toimintatavat tarttuvat toimistoissa helposti ihmiseltä toiselle, ja kenties niitä viedään töistä tuliaisena kotiinkin.”
Työpaikan on noudatettava kymmentä minimikriteeriä, jotta se saa WWF Green Office -ympäristösertifikaatin käyttöönsä. Näiden lisäksi työpaikalla tehdään vähintään kolmen vuoden välein itsearviointi, jonka pohjalta ympäristöohjelmaan valitaan teemoja, joita halutaan kehittää. Ympäristöohjelma päivitetään vuosittain.
Kerran kolmessa vuodessa WWF:n asiantuntija käy tarkastamassa kunkin toimipaikan. Viimeksi Virta-Toikka tarkasti Senaatti-kiinteistöjen pääkonttorin keväällä 2018.
”Silloin ehdotin, että rakennuksessa aletaan kierrättää muovia ja kartonkia. On hienoa nähdä, että muovia ja kartonkia alettiin kerätä nopeasti tarkastuksen jälkeen.”
Senaatti on laskenut energiankulutustaan 30 prosentilla
Katri Kallio-Kosken mukaan Senaatin keskeisin keino hillitä hiilidioksidipäästöjä on kiinteistöjen tilatehokkuuden parantaminen ja energiatehokkuuteen vaikuttaminen. Senaatti vastaa yli 9 000:sta valtion rakennuksesta.
”Erityisesti tiloista luopuminen, tilojen tiivistäminen ja käyttöasteen parantaminen sekä rakennusautomaation optimoiminen vaikuttavat hiilijalanjälkeen. Näihin keskittymällä olemme pystyneet pienentämään energiankultustamme 30 prosentilla omissa toimitiloissamme neljän viime vuoden aikana. Lisäksi käytämme 100-prosenttisesti vihreää sähköä ja pääkaupunkiseudulla kiinteistömme lämpiävät pääosin uusiutuvalla kaukolämmöllä”, Kallio-Koski kertoo.
Lisäksi Senaatti tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden tehdä etätöitä, huollattaa polkupyöränsä keväisin ammattilaisella ja matkustaa lyhyitä matkoja työpäivän aikana yhteiskäyttöpyörillä.
Senaatti myös palkitsee kiinteistönhoitajia laadukkaasta kiinteistönhoidosta, johon lukeutuvat muun muassa kiinteistön energiankulutuksen hallintaan liittyvät toimenpiteet.
”Energiankulutukseen pohjautuva palkkiomalli on edistyksellinen. Sen lisäksi Senaatti palkitsee työntekijöitään aloitteista ympäristön hyväksi”, WWF:n Virta-Toikka sanoo.
WWF:n Anniina Virta-Toikka poimii 3 vinkkiä, miten ilmastonmuutokseen voi työpaikoilla vaikuttaa:
1) Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen
Toimiston energiatehokkuutta voi parantaa tehostamalla kiinteistöautomaatiota. Työpaikan lämpötilaa voi pudottaa yöksi, valot voi säätää syttymään ja sammumaan liikkeentunnistuksen avulla ja valot voi vaihtaa ledeihin. Keskeistä on myös tilojen käyttäjien perehdyttäminen energiansäästöön – esimerkiksi sähkölaitteet tulee sulkea, kun niitä ei käytetä.
2) Hankintoihin liittyvät linjaukset
Ympäristön kannalta parasta tietysti on, jos jokin tuote tai palvelu voidaan jättää kokonaan hankkimatta. Silloin kun jotakin oikeasti tarvitaan, tuotteen tai palvelun vaikutukset ympäristöön on punnittava mahdollisimman tarkkaan ja on valittava ympäristöystävällisin vaihtoehto.
3) Kestävän liikkumisen tukeminen
Joukkoliikenne on parempi kuin oma auto. Kun työntekijät polkevat yhteiskäyttöön hankituilla polkupyörillä, ainoat päästöt syntyvät pyörien valmistuksesta. Liikkumisen aiheuttamia päästöjä voidaan laskea myös mahdollistamalla etätyö ja hoitamalla osa tapaamisista modernia tietotekniikkaa hyödyntäen.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?