”Sesamissa yhteisöllisyys tarkoittaa enemmän kuin omaa tiimiä tai organisaatiota. Se tarkoittaa koko valtiota”, kertoo Sesamin suunnitteluun osallistunut työympäristökehittämisen asiantuntija Katri Korhonen.
”Monet valtionhallinnon organisaatiot ovat jo siirtyneet monitilaympäristöön, mutta osalle se on vielä uusi tuttavuus. Sesamiin voikin tulla saamaan uusia ideoita työympäristöstä ja monipaikkaisesta työskentelystä. Siellä voi myös tutustua kollegoihin muualta valtionhallinnosta. Sesamiin ovat tervetulleita aivan kaikki, joiden työnantajana on valtio.”
Sesam sijaitsee Helsingin Sörnäisissä Lintulahdenkuja 4A:ssa.
”Näyttämällä valtionhallinnon henkilökorttia ja henkilöllisyystodistusta tulija saa henkilökohtaisen vierailijakortin ja kulkuavaimen, jotka avaavat ovet viidennen kerroksen Sesamiin”, Korhonen opastaa.
Henkilökohtaiset tavarat voi säilyttää lukittavissa kaapeissa.
Sesam on nykyaikainen monipaikkainen työympäristö, jossa työpiste valitaan tekeillä olevan tehtävän mukaan. Tuoleja ja pöytiä on heti Sesamin sisäänkäynnin vieressä eli Aimo Saarisen aukioksi nimetyssä tilassa.
Yhteistyölle varatuissa paikoissa saa mielellään vaihtaa ajatuksia naapurin kanssa ja kysyä tarvittaessa neuvoa. Puhelimeen voi halutessaan puhua työpisteilläkin, mutta sitä varten on myös omia äänieristettyjä vetäytymistiloja. Vain hiljainen tila Vieno on rauhoitettu keskusteluilta ja puheluilta.
Uusissa työtiloissa on myös kahvila, Café Sesam. Tilat on suunniteltu niin, että Sesamissa ensimmäistä kertaa vierailevakin osaa niitä käyttää. Opasteiden selkeyteen on kiinnitetty huomiota ja esimerkiksi kahvikuppi löytyy laatikostosta kuvan perusteella.
Tietotyö on usein monimutkaista ja vaativaa, mutta siitä ei onneksi tarvitse selviytyä yksin. Monitilaympäristö kannustaa kohtaamisiin ja yhdessä tekemiseen.
”Meistä jokaisella on omat tarpeemme ja mieltymyksemme – onnistunut työtila joustaa niiden mukaan. Ennen palaveria voi istua läppärin kanssa hetken sohvalla tai nojatuolissa. Pidempikestoisen päätetyön moni hoitaa mielellään ergonomisesti omien mittojen mukaan säädettävän sähköpöydän ja erillisen näytön ääressä”, Katri Korhonen korostaa.
Keskittymistä vaativaan työhön tarvitaan toisinaan täyttä hiljaisuutta. Hiljaisessa työtilassa Vienossa ei saa puhua ja kännykätkin pidetään äänettömällä. Puhelut puhutaan Vienon ulkopuolella sijaitsevissa muissa tiloissa tai puhelinkopeissa.
”Alkujaan meillä oli myös tila, jossa sai kuiskata. Ihmisillä oli kuitenkin erilaisia käsityksiä kuiskaamisesta, mikä koettiin hankalaksi, joten muutimme käytäntöä. Nyt meillä on pelkästään hiljaisia huoneita sekä tiloja, joissa keskustelut ja puhelut ovat sallittuja”, Korhonen kertoo.
Välillä työnteko hoituu kätevästi vuorovaikutteisessa yhteistyötilassa. Parinkymmenen hengen ryhmätyötila Väläys kutsuukin yhteistyöhön. Ohjeet Väläyksen varaamiseen löydät tästä.
”Sesamin ovet ovat nyt auki, mutta kehitämme tiloja jatkuvasti palautteen perusteella.”