Suomen puolustushankinnat suunnitellaan monitilaympäristössä
4 min
Järjestelmäkeskuksen asiantuntijat ovat Puolustusvoimien liikkuvinta henkilöstöä. Tampereella heitä odottaa nyt moderni kotitukikohta, josta löytyy sopiva tila niin kollegojen tapaamiseen kuin arkaluontoisten töiden hoitamiseenkin.
Uusi työ- ja oppimisympäristökonsepti myllää uusiksi paitsi kasarmeja ja koulutustiloja, myös Puolustusvoimien toimistokohteita. Ensimmäiset uuden mallin mukaiset, joustavat ja muunneltavat toimistotilat otettiin käyttöön joulukuussa 2019 Puolustusvoimien Järjestelmäkeskuksen Tampereen Aitovuoren toimipisteessä. Sen 300 työntekijää vastaavat muun muassa Suomen puolustushankinnoista ja armeijan materiaalin teknisestä hallinnasta.
Järjestelmäkeskuksen henkilökunta liikkuu työtehtävissään paljon eri yhteistyökumppanien luona ja tulee omalle toimistolle tekemään erityisesti turvaluokitellut työt sekä tapaamaan kollegoja. Uusi monitilaympäristö on jaettu tehtävien ja niiden vaatiman turvaluokituksen mukaan – ei siis enää yksittäisille työntekijöille. Kukin valitsee tarvitsemansa tilan kulloisenkin tehtävänsä mukaan.
”Suurimmalle osalle ei ole nimettyä työpistettä, koska tavoitteena on työskennellä paikkariippumattomasti ja monimuotoisesti. Se vaatii alussa uutta asennetta ja toimintatapoja, mutta siihen oppii nopeasti. Monitilaympäristö yhdistää uuden ajattelun ja toimintatavan”, tiivistää Senaatti-kiinteistöjen investointipäällikkö Vesa Rakkola.
Rakennuksen A-osa toimii ”vanhaan tyyliin” eli perinteiset toimistohuoneet on vain pintaremontoitu. Työntekijät voivat valita työpisteen uudelta puolelta tai pitäytyä vanhassa. Yhä useampi haluaa siirtyä uuteen tai ainakin käydä kokeilemassa siellä.
Aitovuoren kiinteistö toimi aiemmin Finavian lennonjohtokeskuksena, ja Senaatti osti sen 2017 nimenomaan Järjestelmäkeskuksen käyttöön. Pari vuotta kestäneen kunnostushankkeen aikataulu oli tiukka, mutta Järjestelmäkeskus pääsi muuttamaan uusiin tiloihinsa suunnitellussa aikataulussa.
”Suunnittelimme yhdessä Puolustusvoimien kanssa, kuinka työtiloissa yhdistetään henkilökunnan suuri liikkuvuus ja toisaalta tarve vuorovaikutukseen. Tulos näkyy esimerkiksi avarina, lasiseinäisinä yhteistiloina sekä tehokkaina pieninä neuvottelutiloina”, Vesa Rakkola kertoo.
Uudistuksessa oli sama tavoite kuin muissakin valtion monitilaympäristöratkaisuissa: saada aikaan kokonaisuus, joka tukee juuri kyseisen yksikön työskentelyä ja mahdollistaa tilojen muuntamisen tarvittaessa.
”Tämä on Puolustusvoimien toimistotiloissa merkittävä uudistus. Pilottihankkeen kokemuksia ja tuloksia seurataan monessa paikassa. Täällä on toteutettu täysverinen monitilatoimisto, jonka erityispiirteenä ovat erilliset turvaluokitellut tilat. Toinen erityispiirre on sotilashenkilökunnan tarve suuriin varustekaappeihin.”
Järjestelmäkeskuksen johtaja, eversti Reima Kuutsa on tyytyväinen, että uusiin työtiloihin saatiin useita pieniä neuvotteluhuoneita, joita henkilökunta tarvitsee työssään. Asiantuntijan on tärkeää voida neuvotella kumppaninsa kanssa turvallisella videoyhteydellä tai kokoontua muutaman kollegan kanssa pohtimaan erityiskysymyksiä. Turvaluokiteltuihin tiloihin tullaan myös hoitamaan työt, joita ei saa etänä tehdä.
”Puolustusvoimissa jokainen voi tehdä osan töistään etänä, kun on sopinut siitä etukäteen esimiehensä kanssa. Meillä Järjestelmäkeskuksessa henkilöstö tekee paljon etäpäiviä. He tapaavat myös yhteistyökumppaneitaan muualla, koska ulkopuoliset eivät voi tulla tiloihimme”, Reima Kuutsa kertoo.
Järjestelmäkeskus on kiinnittänyt uusien tilojen käyttöönotossa huomiota erityisesti viestintään ja palautteen keräämiseen. Tietojen jakamisesta ja palautteen hyödyntämisestä vastaa laatupäällikkö Harri Tilvis.
”Töistä lähtiessään voi antaa palautteen päivän tunnelmista yksinkertaisella hymynaama-automaatilla. Lisäksi keräämme yksityiskohtaisempaa palautetta esimerkiksi huonekalujen toimivuudesta. Teimme myös henkilökunnallemme ennen muuttoa laajan kyselyn yhdessä Senaatin ja Tampereen yliopiston kanssa. Se on tarkoitus toistaa noin vuoden kuluttua, jotta tiedämme miten odotukset ja käytäntö kohtaavat”, Tilvis kertoo.
Järjestelmäkeskuksen monitilaympäristöä kehitetään palautteiden perusteella entistä paremmin toimivaksi paitsi omalle henkilöstölle, myös Puolustusvoimien seuraaville tilaprojekteille.
”Pyrimme yhdessä hakemaan parhaita mahdollisia ratkaisuja aina kuhunkin tarpeeseen. Pilottimme tuottaa tietoa myös Puolustusvoimien muille yksiköille. Siirtyminen monitoimitilaan on sitten helpompaa seuraaville joukoille”, Reima Kuutsa sanoo.
Uudet tilat ovat saaneet jo kiitosta valoisuudestaan ja monipuolisuudestaan. Eversti Kuutsa korostaa, että tilat eivät ole vielä täysin valmiit, vaan niitä kehitetään ja personoidaan edelleen. Henkilökunta pääsee esimerkiksi ideoimaan nimikilpailussa tiloille nimiä. Uusiin puhtaisiin tiloihin ei tuoda vanhaa sotilasrekvisiittaa tai muutakaan pölyä keräävää tavaraa, mutta sisustussuunnittelijan kanssa on tarkoitus kehitellä aiheen mukaista kuvastoa seinille.
Hyvää sisäilmaa on tuettava monin tavoin
Hyvä sisäilma oli isossa roolissa, kun Järjestelmäkeskuksen tiloja remontointiin entiseen lennonjohtokeskukseen.
”Sisäilma otettiin meillä vakavasti. Tähtäämme hyvään sisäilmaan käyttämällä apuna kaikkia mahdollisia keinoja”, Puolustusvoimien Järjestelmäkeskuksen laatupäällikkö Harri Tilvis kertoo.
Rakennusmateriaaleiksi valittiin sisäilman kannalta laadukkaimmat vaihtoehdot ja niitä käsiteltiin vain kuivissa oloissa. Rakennuksen ilmanvaihto uusittiin kokonaan ja remontin jälkeinen siivous tehtiin huolella. Remontin ja uusien kalusteiden tuoksuja poistetaan neljän kuukauden ajan erillisillä ilmanpuhdistimilla ja siivous tehdään muutenkin huolella.
”Halusimme heti alusta asti korostaa, että nämä ovat turvalliset työtilat myös sisäilmaolosuhteiden kannalta”, Järjestelmäkeskuksen johtaja eversti Reima Kuutsa sanoo.
Uuden toimistotilan sisäilman laatua mitataan jatkuvasti.
”Tavoitteenamme on pyrkiä ennakointiin, jotta sisäilma pysyy koko ajan kunnossa. Toteutimme yhdessä Senaatin kanssa kolmivaiheisen alkupuhdistuksen, jonka avulla pystymme vähentämään sisäilmasta haitallisia yhdisteitä yli 30 prosenttia” Tilvis kertoo.
Sisäilmaa suojellaan myös työtavoilla. Järjestelmäkeskus on paperiton toimisto. Päivän päätteeksi jokainen jättää työpisteen puhtaaksi seuraavalle käyttäjälle ja vie tavaransa omaan kaappiin.
Järjestelmäkeskuksen sotilashenkilökunta on usein maastossa testaamassa esimerkiksi panssarivaunuja tai muita puolustusjärjestelmän osia. Sotilashenkilökunnalla onkin yhtä paljon varusteita kuin varusmiehillä eli iso kaapillinen. Siksi niille pitää olla paljon säilytystilaa – mutta varustekaapit eivät enää sijaitse toimiston yhteydessä, kuten aiemmin. Varusteet vaihdetaan toimistovaatteiksi ja sisäkengiksi ennen toimistoon tuloa.
”Tämä on uutta Puolustusvoimien hallintoyksiköissä. Aiemmin niissä ei ole juurikaan ohjeistettu sisäilman kannalta varusteiden säilytyksestä. Tänne teimme tarkat ohjeet, jotta uusi työtilamme saadaan pidettyä hyvässä kunnossa”, Reima Kuutsa sanoo.
Katso videot – esittelyssä Puolustusvoimien uuden työ- ja oppimisympäristökonseptin mukaiset tilat: