Senaatti-kiinteistöt on julistanut strategiassaan nollatoleranssin sisäilmaongelmille. Ennakoinnin ja nopean reagoinnin lisäksi kunnianhimoisen tavoitteen ytimessä on rakentavan ja ratkaisukeskeisen keskustelukulttuurin luominen usein tulehtuneena käyvän väittelyn tilalle.
Syksyn 2019 Senaatti-areenan teemana olikin Suuri tuuletus – raikasta keskustelua parempien sisäolosuhteiden puolesta. Puheenvuorojen ja keskustelun lomassa kutsuvieraat pääsivät jakamaan oman näkemyksensä kolmesta sisäolosuhteisiin liittyvästä väitteestä. Näin palautetta ja käymiään keskusteluja summaavat Senaatin asiantuntijat Anne Korpi, Juuso Anttonen ja Risse Koponen.
”Yhteistyö vaatii viestintää ja kuuntelua”
Väite: Suomessa tehdään sisäolosuhteisiin liittyvää yhteistyötä kiinteistön käyttäjien ja kiinteistönomistajien kesken.
Asteikko: Riittävästi – liian vähän
Sisäolosuhteiden erityisasiantuntija Anne Korpi: ”Pyykkipoikien mukaan yhteistyötä tehdään, mutta ei riittävästi. Oli mukava kuulla, että meillä Senaatissa yhteistoimintaa kiinteistön käyttäjien kanssa on keskimääräistä enemmän – kaikki kiinteistönomistajat eivät nimittäin vielä pidä asiaa niin tärkeänä.
Valtion uunituoreen sisäolosuhdetoimintaohjeen tehtävä on varmistaa, että työympäristössä on laadukas sisäilma. Ohjeen tehtävä on auttaa ennaltaehkäisemään sisäilmasta johtuvaa oireilua ja vakiinnuttaa kaikkiin valtion virastoihin yhtenäiset menettelytavat, jos oireita tai haittoja ilmenee.
Tämän päivän selvä viesti oli, että hyvässä yhteistyössä korostuu viestintä ja kuuntelu. Yhteisen sisäilmaohjelman avulla jokainen tietää oman roolinsa ja tehtävänsä sekä toimii sen mukaisesti. Kaikki tietävät, miten tiloja käytetään asiallisesti ja ylläpidetään hyviä sisäolosuhteita.
Rakennusten kunnon ja hyvän sisäilman ylläpitämiseen pitää myös varata rahaa ja asiantuntijoita. Keskusteluissa nousi esiin, että kunnissa ja etenkin yksityisissä kiinteistösijoitusyhtiöissä sisäilma-asioiden hoitoon liittyvässä käyttäjäyhteistyössä on vielä tehtävää, vaikka toimintamallit alkavat olla jo tuttuja. Jos vastuunkantajia ei ole nimetty selkeästi, asioiden selvittely saattaa venyä ja yhteydenpito mutkistuu.”
Lue myös: Senaatin kuusi tekoa hyvän sisäilman puolesta
”Arvioi kuntoa ja korjaa systemaattisesti”
Väite: Suomessa rakennusten kuntoa tutkitaan.
Asteikko: Ennakoivasti ja perusteellisesti – liian myöhään ja pintapuolisesti.
Ylläpidon asiantuntija Juuso Anttonen: ”Vastaajien enemmistö oli sitä mieltä, että rakennusten kuntoa tutkitaan liian myöhään ja pintapuolisesti. Kiinnostava huomio keskusteluissa oli, että kaikkia arvioita ja tutkimuksia ei suoriteta säännöllisesti, jos ne eivät ole lakisääteisiä tai viranomainen ei ole niihin velvoittanut. Sellaisia ovat esimerkiksi tietyt ilmanvaihtoon liittyvät tarkastukset.
Tässä on siis meillä Suomessa vielä parannettavaa, vaikka kuntoarviotoiminta onkin yleistä esimerkiksi rakennusalalla. Käytännöksi olisikin otettava rakennusten kunnon systemaattinen, ennakoiva ja riittävän hyvä arviointi. Myös arvioissa havaitut asiat on laitettava kuntoon järjestelmällisesti.
Koko rakennuksen elinkaaresta on pidettävä hyvää huolta. Korjausten siirtäminen rahan puutteessa altistaa riskeille. Toisaalta rakennusta ei kannata pitää myöskään ylikunnossa. Jokaisella rakennuksen osallakin on elinkaari, jonka päätteeksi ne kannattaa vasta uusia. Tunnista siis asiat, priorisoi ja toimi parhaan tietämyksesi mukaan.
Me Senaatissa olemme kehittäneet oman rakennusten katsastusmallin, jotta voimme pureutua asioihin juuri ennakolta ja säännöllisesti. Teemme ennakoivat katsastukset kolmen vuoden välein. Niissä arvioidaan, miten rakenteet ja ilmanvaihto vaikuttavat sisäolosuhteisiin. Tulosten perusteella tehdään tarkempia tutkimuksia ja kohdennetaan huoltoja, kunnossapitoa ja investointeja.”
Lue myös: Ennakointi on paras keino torjua sisäilmaongelmia
”Selvitämme asioita kaikin mahdollisin keinoin”
Väite: Suomessa on osaamista ja välineitä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi.
Asteikko: Esimerkillisen paljon – liian vähän.
Sisäolosuhteiden erityisasiantuntija Risse Koponen: ”Osaaminen ja välineet näyttäisivät meillä Suomessa olevan kunnossa, sillä pyykkipoikia ripustettiin erityisesti narun positiiviseen päähän.
Sisäilman tutkiminen ja tulosten tulkinta ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteistä, sillä tutkimustavat eivät ole vielä tarpeeksi luotettavia. Emme esimerkiksi pysty yhdistämään sisäilmatutkimuksia ja niiden aiheuttamiksi epäiltyjä sairauksia, joten emme tiedä vielä tarkasti, mitä pitäisi mitata. Mittaustuloksemme ovat suuntaa-antavia, mutta jos niiden avulla selviää, että rakennuksessa on vaurio, se korjataan.
Olemme Senaatissa jo tähän mennessä tehneet kovasti töitä paremman sisäilman puolesta: meillä on sisäilma-asiantuntijat, nopean toiminnan joukot sekä sisäolosuhteiden mittaukset ja sisäolosuhdekoirat. Selvitämme asioita kaikin mahdollisin keinoin.
Koirat ovat suosituin ’tutkimusvälineemme’. On niiden ansiota, että mikrobiperäisiä rakennevaurioita etsittäessä osumisprosenttimme on hieman parempi kuin alalla yleensä. Suomi on sisäilmakoirien käyttämisen kärkimaita. Se näkyy myös näissä osallistujien vastauksissa.”
Lue myös: Sisäilmakoirien K9-ryhmä nuuhkii ongelmat esiin
Raikasta keskustelua sisäolosuhteista:
Senaatti-areenan kaikki puheenvuorot
Sisäolosuhteet-teemasivu