Upinniemen varuskuntaa kehitetään mittavilla investoineilla ja ennakoivalla kunnossapidolla
4 min
Rannikkoprikaatin päätukikohta on Upinniemen varuskunta Kirkkonummella. Se on eteläisen Suomen suurin varuskunta, joka kouluttaa vuosittain noin 2000 varusmiestä ja palkattua henkilöstöä on noin 300. Varuskunta-aluetta kehittäminen yhteisen suunnitelman mukaisesti etenee hyvällä vauhdilla.
– Suurin osa rakennuksista on valmistunut 1960-luvulla eikä täällä ole tehty isompia peruskorjauksia kymmeniin vuosiin. Nyt on korjattu paljon, rakennettu uutta ja purettu vanhaa, kertoo prikaatin huoltopäällikkö komentajakapteeni Mika Karvonen tyytyväisenä.
– Uuden Puolustuskiinteistöjen organisaation myötä toiminta on selkeytynyt ja tehostunut huomattavasti. Rakennushankkeet edistyvät entistä nopeammin ja tiedonkulku on parantunut. Yhteistyömme Puolustuskiinteistöjen kanssa on sujuvaa, oli sitten kysymys normaaliaikojen tai poikkeusolojen suunnittelusta, Karvonen jatkaa.
Isoja investointeja
Varuskunnassa on vastikään valmistunut uusi päävartio, kaksi kivikasarmia on peruskorjattu, esikunnalle on valmistunut uudet tilat peruskorjattuihin suojatiloihin ja polttoaineen jakelupaikkoja on uusittu. Muita hankkeita ovat olleet varuskunnan aluevalaistuksen uusiminen LED-valaisimilla ja aluepaloilmoitinjärjestelmän uusiminen.
– Seuraavaksi alkaa kolmannen kivikasarmin peruskorjaus ja sen valmistuttua on vuorossa neljännen kasarmin peruskorjaus. Näiden hankkeiden jälkeen korjauslistalla ovat ruokala ja sotilaskoti, kertoo Karvonen.
Varuskunnan kuntotalo, joka peruskorjattiin 2010-luvulla, on sen sijaan erinomaisessa kunnossa ja sitä käyttävät ahkerasti muun muassa Upinniemessä koulutettavat sukeltajat.
Koulutus 2020 -ohjelmaan soveltuvat kasarmit
Huoltopäällikkö Karvosen mukaan sekä varusmiehiltä että kouluttajilta on saatu hyvää palautetta nykyisistä koulutustiloista ja tuvista.
– Palautekyselyn mukaan varusmiehet ovat viihtyneet hyvin uusituissa kasarmeissa. Raskaan koulutuspäivän jälkeen tuvat ovat rauhallisia lepopaikkoja, Karvonen sanoo.
Kasarmien peruskorjauksessa on otettu huomioon Puolustusvoimien Koulutus 2020 -ohjelma ja sen tarpeista kehitetty kasarmikonsepti. Koulutustiloihin on saatu muuntojoustavuutta liikuteltavilla väliseinillä ja kouluttajilla on konseptin mukaiset monityötilat.
Tuvissa varusmiesten uusissa sängyissä on enemmän näkösuojaa sekä hylly ja pistorasia laitteiden lataamiselle. Tupakaapit ovat isommat, joten niihin mahtuu varusmiesten nykyinen varustus oikein hyvin. Kasarmin peruskorjauksen yhteydessä pihalle rakennettiin erillinen rakennus, jonne joukkuekohtaiset varusteet kuten teltat viedään kuivumaan.
– Sisäilman kannalta iso uudistus oli se, että enää koulutuksen jälkeen ei tupiin viedä likaisia ja märkiä ulkovaatteita, vaan ne jätetään alakerran kuivatustiloihin. Vielä ei ole kuitenkaan menty siihen, että sisätiloissa kuljettaisiin sukkasillaan, Karvonen hymähtää.
Uudelle kalustolle asianmukaiset tilat
Varastojärjestelmän kehittäminen on osa tulevan vuosikymmenen varuskuntasuunnittelua.
– Kun hankitaan kallista kalustoa, sitä pitää pystyä myös säilyttämään asianmukaisesti. Vanhojen varastojen käyttö ei ole aina järkevää ja kustannustehokasta, toteaa prikaatin huoltopalvelu-aliupseeri, ylikersantti Kalle Kajan.
Uudet Pohjanmaan-luokan alukset sijoitetaan sekä Upinniemeen että Turun Pansioon.
– Pansiossa uusia aluksia varten tarvittavat rakennustyöt ovat jo pitkällä ja Upinniemessä rakentaminen alkaa kuluvana vuonna. Uusien alusten laituri- ja varastorakentaminen on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2025 mennessä, kertoo Puolustuskiinteistöjen Upinniemen paikallisyksikön kiinteistöpäällikkö Marko Hirvonen.
– Rakentamisen kustannuksia on viime aikoina lisännyt muun muassa teräksen hinnan nousu. Samoin inflaatio aiheuttaa markkinahäiriöitä. Nämä pitää ottaa huomioon uusia investointeja suunniteltaessa, Karvonen ja Hirvonen pohtivat huolestuneina.
Entinen Neuvostoliiton laivastotukikohta
Upinniemen varuskunnan lähtökohtana oli Neuvostoliiton vuosina 1944–1956 rakentama laivastotukikohta. Porkkalan eli Kallabådan majakalta on vain 31 kilometriä Tallinnan edustalla olevan Naissaaren rantaan. Kapeikko on ollut strategisesti merkittävä ja sen avulla on voitu katkaista koko Suomenlahden meriliikenne.
Neuvostoliiton luopuessa Porkkalan vuokra-alueesta sinne jäi laajan luontoalueen keskelle perusinfraltaan valmis tukikohta. Varuskuntaa ryhdyttiin täydennysrakentamaan 1960-luvulla työllisyysvaroilla ja alueella oli töissä parhaimmillaan lähes tuhat henkilöä.
Neuvostoliiton laivastotukikohdan ajoilta varuskunnassa on edelleen käytössä viisi puukasarmia. Mika Karvonen kertoo, että puukasarmeja on vuosien varrella korjattu, mutta niitä ei kuitenkaan pystytä kovin paljon nykyaikaistamaan. Suunnitelmissa onkin purkaa puukasarmit seuraavan kymmenen vuoden aikana ja rakentaa tilalle isompi koulutuskeskus.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?