Uusi konsepti sujuvoittaa poliisien työtä poliisitaloissa
5 min
Hyvästi vanhat ja huonokuntoiset poliisiasemat, tervetuloa muuntojoustavuus, viihtyisyys ja moduulisellit! Poliisi ja Senaatti-kiinteistöt loivat uuden toimitilakonseptin, jossa tilat sopeutuvat poliisin tarpeisiin eikä päinvastoin.
Valtion toimitilastrategian linjaukset, kustannusten kasvun hillintä, 2020-luvun poliisitoiminnan tarpeet sekä kehittyvä kalusto vaativat poliisin toimitiloilta joustavuutta ja uudenlaisia ratkaisuja. Vuoden 2020 lopussa Poliisihallitus, poliisilaitoksien edustajat ja Senaatti päivittivät poliisitalokonseptin ja siihen liittyvän ohjekokonaisuuden ohjaamaan tulevaisuuden poliisitalojen suunnittelua ja rakentamista.
”Nykyinen toimitilakantamme noin 50 paikkakunnalla ympäri Suomen on osin vanhaa ja huonokuntoista, eikä vastaa toimintamme muuttuneisiin tarpeisiin. Uuden konseptin avulla luomme terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat toimitilat. Jatkossa poliisitoiminta ei enää sopeudu saatavilla oleviin tiloihin, vaan päinvastoin”, poliisin ylitarkastaja ja konseptiuudistuksen projektipäällikkö Jarmo Partanen kertoo.
Uutta konseptia käytetään poliisin toimitilojen uudisrakentamisessa sekä peruskorjausten suunnittelussa ja toteutuksessa. Konseptissa määritelty tyyppitalomalli ja modulaariset ratkaisut sopivat joustavuutensa ansiosta sekä suurille että pienemmille poliisiasemille. Ensimmäinen uuden konseptin mukainen poliisitalo valmistui huhtikuussa Äänekoskelle, ja vuoroaan odottavat Vantaan pääpoliisiasema sekä Kuusamon ja Inarin poliisiasemat.
”Poliisitalokonseptin avulla voidaan myös hillitä kustannusten kasvua. Tiedossamme on jo lähes 60 tulevaa toimitilahanketta, joita olisi pikaisesti kyettävä edistämään. Ne ovat omiaan nostamaan poliisin toimitilakustannuksia tulevina vuosina, ja meidän on vastuullisesti tehtävä kaikkemme niiden kasvun hillitsemiseksi. Tämän jälkeenkin hankkeiden rahoitustarpeet ovat merkittävät”, poliisin teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo.
Konseptin pohjana on Senaatin asiantuntijoiden ja sen konsulttikumppaneiden tekemä syväluotaus rikostutkinnan sekä valvonta- ja hälytystoiminnan työprosesseista poliisiasemilla. Varsinaisen konseptin suunnittelussa oli mukana laaja joukko poliisin toiminnallisen puolen edustajia ympäri maata.
”Vaikka toiminnoissa on poliisiasemakohtaisia eroja, pohja-analyysin ansiosta uudet tilaratkaisut tukevat ja yhdenmukaistavat toimintaa eri puolilla Suomea. Konsepti kertoo millaiset kalusteet, käytännöt, turvallisuusvyöhykkeet ja tilojen keskinäiset yhteydet tarvitaan, jotta tilat ovat muuntojoustavia ja monistettavissa erilaisille asemille”, Wasastjerna sanoo.
Nämä neljä toimitilojen ominaisuutta tukevat poliisityötä jatkossa:
1. Modulaarisuus ja muuntojoustavuus
Tiloja voi muokata joustavasti ja tavallista pienemmillä kustannuksilla toisenlaiseen käyttöön.
”Väliseinissä ei kulje lainkaan talotekniikkaa, joten ne on helppo purkaa. Esimerkiksi pukuhuoneiden kokoa voi kasvattaa tai pienentää henkilöstön määrän mukaan. Jokainen asema voi valita tarvitsemansa tilapalikat pääpoliisiasemien tyyppisuunnitelmista ja moduulirakenteista”, poliisin teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo.
”Muunneltavuus koskee myös putka- ja sellitiloja. Jos vapautensa menettäneiden säilytystarve lakkaa jollakin paikkakunnalla, tilan voi purkaa ja siirtää toisaalle. Moduulit voivat myös olla vastaus poliisivankiloiden toimitilahaasteeseen. Toisin kuin toimistoille, poliisivankiloille on lähes mahdotonta löytää väistö- ja väliaikaistiloja. Tarvitsemme kestävän ratkaisun, jolla poliisivankiloita voi pystyttää ja tarvittaessa siirtää nopealla aikataululla.
Tilojen muunneltavuus myös edesauttaa Poliisihallituksen yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Nyt voimme huomioida erilaiset tietoturvaan, turvallisuuteen sekä toimijoiden itsenäisyyteen liittyvät vaatimukset.”
2. Vyöhykkeisyys, yksityisyyden suoja ja turvallisuus
Turvallisuusvaatimukset ja tietosuojasäännökset kiristyvät. Se asettaa ehtoja sille, kuka poliisirakennuksessa saa kulkea ja missä korkean salausluokan aineistoa saa käsitellä.
”Kulunvalvonnalla ja vyöhykkeistyksellä yksityisyyden suoja säilyy ja asiointi poliisitalossa on turvallista. Asiointi palvelupisteissä tapahtuu suljetuissa asiointipisteissä, ja lapsille sekä muille erityissuojatuille ryhmille on omat puhuttelutilansa. Tulevaisuudessa kaikki poliisiasemalle saapuvat turvatarkastetaan. Asiakkailta poistetaan välillä uskomattomia tavaroita, kuten teräaseita. Turvallisuusvaatimukset kattavat sisätilojen lisäksi myös talon ulkokuoren. Aseman ympärille voidaan rakentaa esimerkiksi betonitolppia, jotka estävät ajoneuvojen törmäykset rakennukseen”, Jarmo Partanen kertoo.
3. Avarat autohallit – nopeampi liikkeellelähtö tuo vaikuttavuutta
Osa poliisin rakennuksista on alun perin suunniteltu aivan muuhun käyttöön.
”Mutkaiset käytävät jäävät nyt historiaan. Panostamme sujuvaan työkulkuun ja vasteaikojen toteutumiseen hälytysten sattuessa, eli liikkeellelähtö on aiempaa turvallisempaa ja ripeämpää. Kun erityistehtäviin koulutettujen ihmisten määrä kasvaa, tarvitaan myös suurempia ja laadukkaampia varastoja. Näin välineet ja materiaalit saa käyttöön nopeasti. Pyrimme myös ennakoimaan tulevia tarpeita, kuten ICT-tutkinnan ja videokuulusteluiden yleistymisen”, konseptiuudistuksen projektipäällikkö Jarmo Partanen sanoo.
”Ajoneuvomme ovat aikaisempaa isompia. Ahtaiksi käyneistä autohalleista on nyt turvallisuussyistä tehty avarampia ja pilarittomia. Sähkö- ja hybridiajoneuvot pienentävät hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta, mutta niitä varten meidän on rakennettava oma, koko Suomen kattava ja kaupallisista toimijoista riippumaton latausverkko.”
4. Viihtyisyys ja uudet työtavat monitilaympäristöissä
Monitilaympäristöt kuuluvat poliisin ja valtion toimitilastrategiaan. Perinteiset konttorit korvataan projekti- ja tiimitiloilla, puhelinkopeilla ja vetäytymistiloilla. Henkilökohtaisia työpisteitä ei ole. Paperittomuus ja videoneuvottelut lisääntyvät: osa toimistotyöstä on ajasta ja paikasta riippumatonta.
”Tilojen viihtyisyys luo hyvinvointia. Moderneissa monitilaympäristöissä panostetaan väreihin, akustisiin tauluihin ja mattoihin, joiden materiaali ei allergisoi. Keskitetyssä, hyvin varustellussa taukotilassa voi syödä, kahvitella tai katsella hetken televisiota”, Jarmo Partanen kertoo.