Vaikutusarviointi toi selkeästi esiin GTK Mintecin uudistuksen hyödyt
4 min
Vähemmän hukkaa, tehokkaampaa työtä, parempaa ergonomiaa, houkuttelevampi työpaikka. Näin monia laadullisia hyötyjä syntyy, kun GTK Mintecin tilat Outokummussa uudistetaan, paljasti Senaatin ja Geologian tutkimuskeskuksen tekemä vaikutusarviointi.
Outokummussa luodaan kaivosalan globaalia tulevaisuutta. Geologian tutkimuskeskukseen kuuluva GTK Mintec on yksi maailman johtavista mineraalialan tutkimusyksiköistä, jossa ratkotaan raaka-aineiden kestävään käyttöön liittyviä ongelmia. Mintecissä kehitetään uutta osaamista mineraalien jauhatus- ja rikastusprosesseihin sekä tuotetaan tutkimuspalveluja esimerkiksi kaivos-, kemian- ja metalliteollisuuden tarpeisiin siten että ekologisuus huomioidaan prosessin kaikissa vaiheissa.
GTK:n suunnitelmissa on uudistaa Mintecin toimisto- ja laboratoriotilat sekä samalla parantaa niiden toiminnallisuutta vuosien 2020–2025 aikana. Ennen rakennusurakan käynnistämistä GTK ja Senaatti-kiinteistöt tekivät suunnitelluista muutostöistä vaikutusarvioinnin. Siinä arvioidaan tilamuutoksen hyötyjä ja mahdollisuuksia toiminnallisesta näkökulmasta.
Vaikutusarvioinnin tulokset olivat rohkaisevia Outokummussa.
”Koko prosessi sujui jouhevasti. Vaikutusarviointi on hyvä työkalu, jolla saadaan esiin suunniteltujen muutosten kustannus- ja laatuhyödyt. Oli myös hienoa, että senaattilaisilla oli aikaa perehtyä aiheeseen ja että he ottivat huomioon kokemuksemme ja näkemyksemme. Näin pystyimme yhdessä löytämään oleelliset muutos- ja hyötykohdat”, kertoo GTK:n Kiertotalouden ratkaisut -yksikön päällikkö Jouko Nieminen.
”Vaikutusarviointi oli hyvin silmiä avaava tapa katsoa koko toimintaamme erillisinä prosesseina. Yhdessä Senaatin asiantuntijoiden kanssa pohdimme, kuinka voimme käyttää resurssejamme ja tilojamme tehokkaammin. Lopputulema oli, että uudistushanke parantaa toimintamme tehokkuutta ja tuottaa kustannussäästöjä.”
Uusien toimitilojen arvioidaan valmistuvan entisten viereen vuonna 2022.
Toimivat tilat tukevat hyvinvointia
Vaikutusarviointi keskittyi tarkastelemaan Mintecin mineralogian laboratorion ja rikastuslaboratoriontiloja ja toimintaa. Kemian laboratorion automatisointia suunnitellaan omana hankkeenaan.
”Vaikutusarvioinnin perusteella saamme uudistuksesta selkeitä kustannushyötyjä noin 200 000 euroa vuodessa. Suurin osa hyödyistä muodostuu aikahukan poistumisesta työprosessien kulussa ja työn tehostumisesta, jolloin työntekijöiden aikaa säästyy muihin, tärkeämpiin tehtäviin”, Jouko Nieminen kertoo.
1980-luvulla rakennetun tutkimusyksikön uudistaminen tuo myös merkittäviä laadullisia hyötyjä.
”Tämä arviointi antoi kokonaiskuvan, kuinka esimerkiksi Mintecin näytteiden käsittelyprosesseja voi uudistaa Lean-ajattelun mukaisesti niin, että järjestelmä ohjaa tekemään oikein. Meille saapuu nyt näytteitä moneen eri paikkaan – ja turhiin työvaiheisiin tuhlautuu paljon aikaa. Uudessa tilassa voimme suunnitella selkeämmän kulun koko sisälogistiikalle. Näin näytteiden käsittely nopeutuu ja työergonomia paranee. Hyvin toimivilla ja moderneilla laboratoriotiloilla on vaikutusta myös työtyytyväisyyteen, ja paikka on houkuttelevampi uusille työntekijöille.”
Panostukset GTK Mintecin tilojen ja toiminnan kehittämiseen tehostavat paitsi toimintaa, vauhdittavat myös kiertotaloutta ja mineraalialaa yleisemminkin.
”Globaalit raaka-ainetarpeet muuttuvat jatkuvasti ja tällä hetkellä korostuu etenkin akkumineraalien ja kriittisten mineraalien tarve. Se aiheuttaa puolestaan maailmanlaajuisen haasteen raaka-ainelähteiden riittävyydestä. Vastaamme haasteeseen digitalisoimalla toimintaamme, uudistamalla tutkimusinfrastruktuuria sekä kehittämällä innovaatioita yhdessä alan parhaiden tekijöiden kanssa ympäri maailmaa”, Jouko Nieminen sanoo.
Vaikutusarviointi vaatii Senaatissa syvällistä perehtymistä asiakkaan toimialaan. Mintecin vaikutusarvioinnissa mukana ollut GTK:n asiakaspäällikkö Sonja Nybonn oppi myös paljon uutta kaivosalasta.
”On mielenkiintoista päästä näkemään, mitä tiloissa oikeasti tapahtuu ja miten toiminta vaikuttaa myös yhteiskunnallisella tasolla. Akkumineraaleja tarvitaan sähköautoissa ja kännyköissä kaikkialla. Kun menetelmät kehittyvät, voimme Suomessa tuottaa mineraaleja kestävämmin ja eettisemmin kuin muualla maailmassa. Se on tärkeää myös kansalaisen ja veronmaksajan näkökulmasta”, Nybonn pohtii.
Vaikutusarviointi on toimitilahankkeen ensimmäinen askel
Senaatti tekee vaikutusarviointeja yhdessä toimitilojen käyttäjien kanssa ennen erilaisia tilamuutoshankkeita. Arviointien tuloksia hyödynnetään investointien perusteluissa ja jatkosuunnittelussa.
Vaikutusarviointi on toimitilahankkeen ensimmäinen askel. Sitä seuraavat tilatarpeiden määrittely, hankesuunnittelu, päätöksenteko ja toteutussuunnittelu. Vasta sen jälkeen alkavat varsinaiset muutostyöt.
”Tilamuutosten suunnittelu vaatii meiltä hyvää perehtymistä asiakkaan toimintaan ja muutosten vaikutuksiin. Vaikutusarvioinnissa voimme yhdessä asiakkaan kanssa tunnistaa, mihin kaikkiin asioihin tiloilla voi vaikuttaa. Mintecissä tavoitteenamme on saada mahdollisimman modernit ja joustavat tilat nykyiseen ja tulevaisuuden tutkimuskäyttöön”, asiakaspäällikkö Sonja Nybonn kertoo.
Mintecin vaikutusarvioinnin tulokset
Vaikutusarviointi keskittyi mineralogian laboratorion ja rikastuslaboratorion tarkasteluun. Kemianlaboratorion automatisointia on suunniteltu erikseen, ja sen tulokset on esitetty eriteltyinä.
Kustannushyödyt
Toiminnalliset kustannushyödyt yhteensä noin 210 000 euroa vuodessa.
Suurin osa kustannushyödyistä muodostuu työvaiheiden poistumisesta, kapasiteetin kasvamisesta, prosessin paranemisesta ja laitesäästöistä.
Kemianlaboratorion automatisoinnin kanssa hyöty on noin 550 000 euroa vuodessa.
Laadullisia hyötyjä
Nykyaikaiset laboratoriotilat houkuttelevat uusia tutkijoita ja muita työntekijöitä.
Tilat mahdollistavat aiempaa laajemman yritysyhteistyön.
Uudet tutkimustilat parantavat työergonomiaa ja työtyytyväisyyttä.
Näytteiden käsittelyprosessi nopeutuu sekä selkenee ja työturvallisuus paranee.
Uudet puhtaammat tilat nopeuttavat näytteiden analysointia ja parantavat tulosten luotettavuutta.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?