Vuosi 2022 toi uutta elämää kulttuurikohteille ja kasvaville kaupunkikeskuksille
6 min
Senaatin kiinteistökehitys- ja myynti loi jälleen uutta elämää kymmenille valtion käytöstä poistuneille kiinteistöille ympäri Suomea. Isot kiinteistökehityshankkeet elävöittävät ja tiivistävät kaupunkikuvaa Helsingistä Ouluun.
Vaikka 2022 jatkoi poikkeuksellisten vuosien jatkumoa, valtion käytöstä poistuneille kiinteistöille ja alueille luotiin onnistuneesti uutta elämää tänä vuonna. Uuden omistajan sai kaksi valtakunnallisestikin merkittävää kulttuurikohdetta – Kulttuuritalo ja Aleksanterin teatteri – ja isot aluekehityshankkeet etenivät ympäri Suomea.
Tänä vuonna varautuminen ja energiatehokkuus nousivat entistäkin vahvemmin Senaatin toiminnan keskiöön. Samalla inflaatio ja korkojen nousu loivat epävarmuutta kiinteistömarkkinoille. Näissäkin olosuhteissa yhteistyömme asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa jatkui määrätietoisena ja hyvänä. Yhdessä kehitimme tulevaisuuden Suomea.
Valtion tilatarpeet pienenevät sitä mukaa, kun virastoille tulee yhä enemmän yhteiskäyttöisiä tiloja. Uusia kiinnostavia kohteita vapautuu uuteen käyttöön tulevaisuudessakin. Siksi olemme kehittäneet uuden nopeutetun myynnin mallin, jolla voimme vastata tilatarpeiden äkillisiinkin muutoksiin ja myydä kiinteistöjä uusille omistajille ilman turhia viivytyksiä välttäen rakennusten tyhjillään pitämistä.
Kulttuuripyhätöt saivat arvoisensa omistajat
Legendaarisena konsertti- ja kongressipaikkana tunnettu Helsingin Kulttuuritalo säilyy jatkossakin tärkeänä kohtaamispaikkana. Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin Kulttuurihub Oy allekirjoittivat osakekaupan Kulttuuritalosta ja siihen liittyvästä entisestä kotitalousopettajaopistosta.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että löysimme Kulttuuritalolle ostajan, jolla on kyky, into ja resurssit tällaisen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan sekä tapahtumatoiminnallisesti merkittävän kohteen omistamiseen ja kehittämiseen. Uuden omistajan myötä Kulttuuritalo on varmasti täynnä elämää ja tapahtumia myös jatkossa”, Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius sanoo.
Myös toinen kulttuurihistoriallisesti arvokas kulttuurirakennus vaihtoi omistajaa vuonna 2022. Helsingin Bulevardin maamerkki Aleksanterin teatteri myytiin kotimaisen BOA Groupin omistamalle BME10 Property Oy:lle. Myyntiprosessi oli haastava ja monivaiheinen, ja neuvotteluja käytiin useiden ostajaehdokkaiden kanssa.
”Innostuimme Aleksanterin teatterin historiasta sekä kiinteistön tulevaisuuden mahdollisuuksista. Rakennus on Helsingissä aivan keskeisellä paikalla ja arkkitehtuurisesti upea. Aleksanterin teatteri on ollut monipuolisesti Helsingin kulttuurin keskiössä ja pyrimme kunnioittamaan tätä kehittäessämme kiinteistöä tästä eteenpäin. Tulevaisuuden suunnitelmissamme on kehittää teatteri- ja muun kulttuurikäytön rinnalle esimerkiksi museo- ja hotellitoimintaa”, BOA Groupin hallituksen jäsen Arto Martonen kertoo.
Isot aluekehityshankkeet harppoivat eteenpäin ympäri Suomea
Oulun Asemakeskuksesta tulee valmistuttuaan arkkitehtonisesti vaikuttava kokonaisuus, joka muodostuu asunnoista, toimistotiloista sekä asemapalvelukeskuksesta. Alueen kehittäminen helpottaa kaupunkilaisten ja matkustajien päivittäistä liikkumista ja lisää Oulusta lähtijöiden ja tulijoiden matkustusmukavuutta.
”Tämä on yksi Suomen merkittävimpiä muutoskohteita näin keskellä kaupunkia”, kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen Senaatista kertoo.
Vuonna 2022 allekirjoitettiin hankkeen yhteistoimintasopimus ja käynnistettiin tontinluovutus- ja suunnittelukilpailu.
”Tavoitteena on, että ensimmäiseksi rakennetaan matkakeskustoiminnot, joihin kuuluvat bussiterminaali, asemakeskus ja liityntäpysäköinti. Näin luodaan hybridikortteli, johon rakennetaan mahdollisesti myös hotelli, asumista, toimistoja ja liiketilaa.”
Espoon Otaniemessä sijaitsevien Biologin ja Meritekniikan alueiden suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimeltä Superpositio. Senaatti-kiinteistöjen ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voittaneen kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastuivat L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy ja Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy. Biologin ja Meritekniikan alueille suunnitellaan uutta rakentamista asumista, työpaikkoja ja Aalto-yliopiston käyttöä varten. Lisäksi alueelle on tulossa liiketilaa ja päiväkoti.
”Yliopistolle on tärkeää ylläpitää Superposition edustamaa korkeinta kansainvälistä laatutasoa kaupunkisuunnittelussa. Ehdotus pohjautui Otaniemen tarkkaan analyysiin ja sen edelläkävijyys, yhdistävä vaikutus isossa mittakaavassa, kaupunkitilat ja asumisen olosuhteet olivat erinomaiset”, kilpailutuomariston puheenjohtaja, Aalto-yliopiston kampuskehittämisen avustava vararehtori Antti Ahlava kertoo.
Senaatti-kiinteistöt, HGR Property Partners Oy ja Wihanto Oy allekirjoittivat syyskuussa esisopimukset Helsingin Liisankadulla sijaitsevista Uudenmaan kasarmin rakennuksista ja piha-alueesta. Tällä hetkellä väliaikaisesti pysäköintikäytössä olevalle kasarmin piha-alueelle rakennetaan iso suojaisa piha päiväkodille sekä asuinrakennus pihoineen.
”Yhtiömme näkee Uudenmaan kasarmissa loistavan kehityspotentiaalin ja odotamme innolla, että pääsemme viemään suunnitelmiamme eteenpäin yhteistyössä kaupungin kanssa. Tavoitteena on avata korttelia kaupunkilaisille ja tuoda Kruununhakaan lisää palveluita ja työpaikkoja”, toteaa HGR Property Partners Oy:n toimitusjohtaja Mika Alanko.
Senaatti on kehittänyt Puolustusvoimien käytöstä vapautunutta Hennalan varuskunta-aluetta yhdessä Lahden kaupungin kanssa. Alueen lähes kaikki vanhat rakennukset on myyty ja suurimpaan osaan on jo muuttanut uudet asukkaat ja käyttäjät.
Ensimmäisen uuden asuinrakennuskorttelin Senaatti myi TA-Yhtymä Oy:lle ja TA-Asumisoikeus Oy:lle.
”Hennalan alue on kehittymässä todella monipuoliseksi uudeksi kaupunginosaksi. Uudet omistajat ovat saaneet korjattua lähes kaikki alueen vanhat kasarmirakennukset uuteen käyttöön ja nyt on vuorossa uusien asuinkerrostalojen rakentaminen. TA-Yhtiöt on erinomainen ostaja ensimmäiselle isolle korttelille. He rakentavat laadukkaita ja monipuolisia asuntoja eri ikäisille ja kokoisille talouksille pitkäaikaiseen omistukseensa”, kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius kertoo.
Pasilan Ratapihakortteleiden alueella sijaitseva keskustatoimintojen korttelialue vaihtoi omistajaa 22 miljoonalla eurolla. Ostajana oli Avain Yhtiöt ja kauppa ratkesi 2022 käydyn tarjouskilpailun pohjalta.
”Nyt tehdyn kiinteistökaupan myötä Ratapihakorttelien alue alkaa olla suurimmaksi osaksi myyty. Kilpailuttamatta on enää kaksi pohjoisinta korttelia. Olemme iloisia, että jälleen yhden korttelin omistus on siirtynyt osaavan toteuttajan käsiin. Kiitämme myös Helsingin kaupunkia hyvästä ja tiiviistä yhteistyöstä Ratapihakorttelien alueen toteutuksen edistämiseksi”, Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Leena Palokangas sanoo.
Senaatti aloitti energiansäästöohjelman kaikissa valtion kiinteistöissä. Sen tavoitteena on vähentää energiankulutusta jopa 75 000 megawattituntia ja säästää kymmenen miljoonaa euroa valtion varoja. Säästöt syntyvät etupäässä sähkön- ja lämmönkulutusta säätämällä. Esimerkiksi toimistojen lämpötilaa lasketaan. Myös sähkön kysyntäjoustoa hyödynnetään, jotta kulutusta voidaan ohjata nopeasti pois tunneilta, jolloin sähköpulan riski on suurin ja sähkön pörssihinta korkein.
”Haluamme osaltamme kantaa vastuuta siitä, että me Suomessa selviämme tulevasta, haastavasta talvesta. Isona toimijana meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja yhdessä asiakkaiden kanssa on varmasti mahdollisuus löytää uusiakin säästökeinoja”, Senaatin energiaohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.