Designmuseo
Kuvia kohteesta
Historia
Suomen ensimmäisen yhteiskoulun, yksityinen Läroverket för gossar och flickor perustettiin 1883. Ennen uuden koulurakennuksen rakentamista Korkeavuorenkatu 23:een se ehti toimia muun muassa Bulevardin ja Erottajan kulmassa. Yhteisopetus jakoi alusta asti paljon mielipiteitä jopa koulua perustavan ryhmän sisällä. Jotkut pitivät yhteisopetusta moraalittomana ja toiset olisivat halunneet tytöille sopivammaksi muokatun opetussuunnitelman. Yhteiskoulua puolustettiin vetoamalla siihen, että se vähensi tarvetta perustaa pieniin kaupunkeihin useita kouluja ja tunnusti naisten tasa-arvon. Koulun ensimmäinen rehtori ja yksi perustajista oli pastori K. T. Broberg, jonka mukaan koulua epävirallisesti kutsuttiinkin nimellä Brobergska samskolan eli Broban. Broberg oli omistautunut yhteiskoulun kehittämiseen ja kävi apurahan turvin tutkimassa, millaista opetusta Pohjois-Amerikassa suuressa käytössä olevissa yhteiskouluissa annettiin.
Syksyllä 1973 koulu yhdistyi Laguska skolan kanssa ja alkoi käyttää seuraavana vuonna nimeä Minerva Skolan. 1975 Minerva Skolaniin liittyi myös Tölö svenska samskola. Rakennus oli koulukäytössä vuoteen 1977. Vuonna 1978 tilaan muutti Taideteollisuusmuseo, joka nykyisin tunnetaan nimellä Designmuseo.
Lähteet
Suomen yksityisten oppikoulujen digitaalinen matrikkeli. Helsingfors Läroverk för gossar och flickor 1883-1912.
https://www.yksityiskoulut.fi/yksityiskoulujenmatrikkeli/hellaroverk.htm
Jari Salminen: Alamainen sivistysprojekti, tasa-arvo ja edistys. Suomen yksityisten oppikoulujen rakenteellinen kehitys 1872-1920
https://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/kas/opett/vk/salminen/alamaine.pdf