Myllymäen torppa
Kuvia kohteesta
Historia
Myllymäen torppa on ainutlaatuinen kokonaisuus 1800- ja 1900- lukujen vaihteen pientilasta. Muita vastaavia ja yhtä autenttisena säilyneitä kohteita ei Suomessa ole. Tilalla on asuttu ainakin vuodesta 1825 alkaen. Tutkitusti vanhin säilynyt rakennus on 1850-luvulla valmistunut asuinrakennuksen vanha puoli. Muun muassa sauna saattaa kuitenkin olla vieläkin vanhempi.
Vuonna 1873 torppaan muuttanut pariskunta laajensi asuinrakennusta kaksiosaiseksi, josta muistona on ulko-ovessa vuosiluku 1881. Pariskunta myös uusia piharakennuksia, kuten vaateaitan ja vanhan tallin. 1900-luvulla rakennettuja rakennuksia ovat vanha ja uusi pihatto, sikakoppi, akanakoppi, uusi talli ja makasiini. Tilan viimeinen asukas oli Kalle Myllymäki, jolle sydämenasiana oli hoitaa ja säilyttää tila mahdollisimman alkuperäisenä. Tilan hoidossa ajatuksena on pitää se sellaisena, että Kalle sen vielä tunnistaisi kodikseen.
Kohde oli Museoviraston omistuksessa vuosina 1976-2014 ennen siirtymistään Senaatti-kiinteistöille. Museoviraston aikana tilan rakennuksia pyrittiin suojelemaan ojituksilla, kyllästämällä hirsiä lahonestoaineilla ja asentamalla rakennuksiin profiilipeltiset katteet. Saunan suojelussa kokeiltiin myös sen ympärille rakennettua säältä suojaavaa lasikuiturakennusta, josta kuitenkin luovuttiin 90-luvulla. Lisäksi rakennusten lattioita ja kattoja on korjattu, ja huonokuntoisimpia hirsiä vaihdettu uusiin.
Malka- tai pärekattoisten hirsirakennusten alkuperäiset materiaalit ovat pääasiassa tilalla itse valmistettuja. Jopa tiilet on tehty itse tilalla. Senaatin aikana tehtävien korjausten periaatteena on säilyttää tilan autenttisuus. Tämä tarkoittaa, että korjauksissa pyritään olemaan käyttämättä muualta tuotuja uusia tai kierrätettyjä materiaaleja. Esimerkiksi tarvittava puu hankitaan tilan omasta metsästä, aivan kuten torpan ollessa asuttu. Pihapiiri on metsän ympäröimä. Maisemanhoidon tavoitteena on pitää pellot ja niityt avoimina.
Riihen kunnostustyöt on tarkoitus aloittaa keväällä 2019.
Vuonna 2018 Uuden pihaton ja pihattoladon malkakatto uusittiin lukuun ottamatta aluslautoja ja osaa tuohituksesta.
Vuonna 2017 Sauna nostettiin, oikaistiin ja sen katto uusittiin. Katon uudet päällysmalat tehtiin tilan omista puista vanhojen valokuvien mallin mukaan. Lisäksi savupiippuja korjattiin ja asuinrakennuksen tuvan koillisen puoleiset ikkunat kunnostettiin. Pienen niittyladon vesikatto uusittiin lähes täysin. Alapellon oja padottiin pellon soistamiseksi.
Keväällä 2016 umpeen kasvavilla pelloilla ja niityillä suoritettiin hakkuut. Tavoitteena oli palauttaa maisema alkuperäiseen tilaan. Pienen niittyladon perustukset ja permanto uusittiin. Myös aitoja, haasioita ja portteja uusittiin.
Vuonna 2015 asuinrakennuksen kuistin askelmalaudat uusittiin. Kammarin lattia korjattiin paikkaamalla ja sen alle kaivettiin lisää tuuletustilaa. Lisäksi kammarin kaakkoissivun ikkunat kunnostettiin ja maalattiin. Asuinrakennuksen ja suuren niittyladon pärekatot uusittiin. Lisäksi niittylatoa oikaistiin ja se nostettiin uusien nurkkakivien päälle. Myös ruokakomeroa oikaistiin, sen runko korjattiin ja vesikatto uusittiin. Makasiinin ja akanakopin pärekatot uusittiin.
Vuonna 2014 Uuden tallin kehikko oikaistiin ja päätykolmiot vedettiin pystyyn. Tallin vesikatto jäykistettiin. Uuden pihaton ja pihattoladon malkakattoa korjattiin. Joitain katon vuotoja jouduttiin paikkaamaan vielä seuraavanakin vuonna. Halkoliiterin päätyräystäät huollettiin. Akanakoppi oikaistiin ja nostettiin uusille päätykiville.
Lähteet
Restaurointikirja.
Livady Oy: Myllymäen torppa. Kärkölä, Lohja‒Restaurointikirja.
Luontoselvitys.
Faunatica: Luontoselvitykset Myllymäen torpan alueella Lohjan Nummi-Pusulassa vuonna 2018.
Museovirasto restauroi: Myllymäen torppa.
https://museovirastorestauroi.nba.fi/muut-kohteet/myllymaen-torppa
Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt: Myllymäen torppa.