Vuonna 1998 rakennettuun Jyväskylän oikeustaloon toteutetaan noin 7 700 bruttoneliön perusparannus ja 800 bruttoneliön laajennusosat. Uudisosaan rakennetaan sisäänkäynti turvatarkastuksineen sekä kuusi istuntosalia, jonka jälkeen oikeustalossa on istuntosaleja yhteensä 16. Kaikki salit varustetaan uusilla laitteilla ja järjestelmillä, joka mahdollistaa täysimääräiset sähköiset oikeudenkäynnit. Tavoitteena on toteuttaa toimivat, terveelliset ja turvalliset oikeushallinnon työympäristö- ja toimitilakonseptin ja valtion toimitilastrategian mukaiset työympäristöt.
Hankkeen myötä tyhjillään olevat tilat Jyväskylän oikeustalossa saadaan oikeusministeriön hallinnonalan pitkäaikaiseen käyttöön. Toimijoiden kokoaminen samaan taloon ja tilojen sijoittuminen välittömästi poliisiaseman yhteyteen luo synergiaetuja, vähentää siirtymiä ja pienentää hiilijalanjälkeä. Oikeustalon kiinteistössä toimii myös Sisä-Suomen poliisiasema.
Panostuksia yhteiskuntavastuullisuuteen
Hankkeessa noudatetaan Senaatti-kiinteistöjen ohjeita hiilijalanjäljen pienentämiseksi, ja tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 15 % tavanomaiseen tasoon nähden. Olemassa olevan kohteen korjaaminen uudisvaihtoehdon sijaan sekä kestävien ratkaisujen painottaminen suunnittelussa ja toteutuksessa vähentää kohteen rakentamisen ja käytönaikaista hiilijalanjälkeä.
Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota rakennuksen sisäolosuhteiden hallintaan niin rakennusaikana kuin tilojen käytön aikana. Hankkeen suunnittelun ohjauksessa käytetään RT-ympäristötyökalua, jossa tavoitellaan korkeaa ympäristön laadun tasoa eli neljää tähteä. RTS on Suomen oloihin kehitetty ympäristösertifiointijärjestelmä, joka auttaa rakennushankkeiden tilaajia toteuttamaan ja ohjaamaan ympäristötietoista rakentamista.
Kustannukset
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on yhteensä noin 21,9 miljoonaa euroa.