Oulun asemakeskuksen suunnitelmat edistyvät
Oulun asemakeskuksen aiesopimuksessa sovituille tavoitteille haetaan parhaillaan rakennetta ja konseptia Senaatin Asema-alueet Oy:n ja Oulun kaupungin johdolla.
Oulun asemakeskuksen aiesopimuksessa sovituille tavoitteille haetaan parhaillaan rakennetta ja konseptia Senaatin Asema-alueet Oy:n ja Oulun kaupungin johdolla.
Oulun asemakeskuksen aiesopimuksessa sovituille tavoitteille haetaan parhaillaan rakennetta ja konseptia Senaatin Asema-alueet Oy:n ja Oulun kaupungin johdolla. Aiesopimus allekirjoitettiin Senaatin Asema-alueet Oy:n, Senaatti-kiinteistöjen ja Oulun kaupungin välillä lokakuussa 2019. Työtä tehdään yhteistyössä alueella tälläkin hetkellä operoivien toimijoiden Matkahuollon, Väyläviraston ja VR-Yhtymän kanssa. Samalla tutkitaan erilaisten vaihtoehtojen kautta toimivinta maankäytön ratkaisua ja tehdään selvityksiä kaavoituksen tueksi. Oulun asemaseudusta on tavoitteena luoda toiminnallisesti, kaupunkikuvallisesti sekä arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja monipuolinen, useita eri toimintoja sisältävä asemakeskusalue.
Senaatin Asema-alueet Oy ja kaupunki järjestävät yhteistyössä avoimen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun, jonka kautta haetaan alueen kehittäjäkumppanit. Tavoitteena on määritellä kaupungin kanssa asemakeskuksen suunnittelutavoitteet ja käynnistää suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu vuoden 2020 aikana.
Alueelle halutaan syntyvän hyvin toteutettu liikenteellinen keskus sekä kaupungin keskustan ja Raksilan yhdistävä, toiminnoiltaan monipuolinen osa elinvoimaista kaupunkia. Tavoiteaikataulu on, että ensimmäisen osa-alueen asemakaavan muutos on hyväksytty 2022.
”Erityisen tärkeää on, että asema-alueen suunnittelu ja toteutus tukevat Oulun kaupungin strategiaa sekä edistävät kaupungin tavoitteita kaupunkirakenteen eheyttämisessä ja keskustan elinvoimaisuuden tukemisessa,” sanoo Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen.
Alueelle on julkisuudessa ehdotettu myös yliopistoa ja monitoimiareenaa.
Yliopiston mahdollisella siirtymisellä pois Linnanmaalta olisi erittäin suuri vaikutus koko Oulun kaupunkirakenteeseen, ei pelkästään asema-alueeseen. Mikäli Oulun kaupunki näkee yliopiston sijoittumisen asemakeskukseen strategisesti tärkeänä ja maankäytöllisesti toimivana ratkaisuna, on Senaatin Asema-alueet Oy valmis neuvottelemaan tämän mahdollistavan asemakaavoituksen edistämisestä Oulun kaupungin kanssa.
Monitoimiareenakonsepti on kokonaisuudessaan vaativa ja edellyttäisi Oulun kaupungilta merkittävää taloudellista sitoutumista. Senaatti-kiinteistöt ja Senaatin Asema-alueet Oy eivät osallistu areenahankkeen rahoitukseen eikä toteuttamiseen. Mikäli Oulun kaupunki näkee areenahankkeen sijoittamisen asemakeskukseen maankäytöllisesti toimivana ratkaisuna ja sitoutuu siihen taloudellisesti, on Senaatin Asema-alueet Oy valmis neuvottelemaan hankkeen mahdollistavan asemakaavoituksen edistämisestä Oulun kaupungin kanssa.
Senaatin Asema-alueet Oy, Senaatti-kiinteistöt ja Oulun kaupunki solmivat loppuvuodesta 2019 aiesopimuksen Oulun asemakeskuksen kehittämisestä. Aiesopimuksella sovittiin asema-alueen asemakaavan muutosten aikaansaamiseen tarvittavan yhteistoiminnan tavoitteista ja periaatteista sekä maankäytön ja liikenteen yleissuunnittelun kustannusjaosta.
Lisätiedot:
Senaatti-kiinteistöt
Kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen
+358 40 867 4667, janne.marttinen@senaatti.fi
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
Senaatti-areenassa keskusteltiin hallitusohjelman mukaisesta julkisen sektorin tilaohjelmasta, jonka tavoitteena on tehostaa tilakustannuksia ja hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien tilakysymyksiin. Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa valotti puheenvuorossaan valtion toimitilakustannuksista saatuja…
Turun Pihlajaniemen alueelle on laadittu asemakaavamuutos, jonka tavoitteena on rakentaa aluetta ympäröivään kaupunkirakenteeseen liittyvä uusi kaupunginosa ilmastoviisaasti ja luontoarvot huomioiden.
Senaatin kiinteistökehitys- ja myynti loi jälleen uutta elämää kymmenille valtion käytöstä poistuneille kiinteistöille ympäri Suomea. Isot kiinteistökehityshankkeet elävöittävät ja tiivistävät kaupunkikuvaa Helsingistä Ouluun.
Kun valtiolta vapautuu keskeisiä maa-alueita ja arvorakennuksia uuteen käyttöön, alkaa jopa vuosien kiinteistökehitystyö. Sitä ohjaavat niin ekologiset, taloudelliset kuin kulttuurisetkin arvot, kertoo Senaatin kiinteistökehitysryhmän päällikkö Elias Rainio.
Kun valtion käytöstä poistuneille kiinteistöille kehitetään uutta elämää uusille omistajille, se tehdään vastuullisesti ja tehokkaasti. Käyvän hinnan lisäksi vaakakupissa painavat ostajan tausta ja resurssit, kertoo Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin johtaja…
Kun Oulu aloittaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2026, sen keskusta on saanut rutkasti uutta ilmettä. Asemakeskuksen alueen suunnittelukilpailussa etsitään sujuvia arjen ratkaisuja kestävän kehityksen hengessä.
Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin vuosi 2021 on ollut täynnä merkittäviä tapahtumia. Kiinteistöjä on myyty ja alueita kehitetty yhdessä muiden toimijoiden kanssa – ja samalla uudistettu koko Suomea. Lue tuhti paketti…
Suomen alueet ovat jakautumassa voittajiin, sinnittelijöihin ja häviäjiin. Työntekijät eivät aio palata pysyvästi toimistoihin, mutta toimistokiinteistöjen rakentaminen ja niihin sijoittaminen jatkuvat paikoitellen voimakkaina. Senaatin Tori -tilaisuudessa nousi esiin viisi vahvaa…
Glimsin tilan omistaja halusi tyttäriensä pääsevän kouluun Helsinkiin, joten hän anoi rautatiehallitukselta seisaketta Grankullaan. Nyt, yli 110 vuotta myöhemmin, Kauniaisten asemanseutu on palaamassa jälleen ihmisten käyttöön. Saman muutoksen edessä ollaan…