Virkamiesvaihto virkistää ja lisää tietoa ja ymmärrystä
4 min
Senaatin ensimmäinen virkamiesvaihto-ohjelma on startannut vauhdilla ja onnistuneesti. Senaatin Mauri Sahi ja ELY-keskuksesta vaihtoon tullut Henrik Wager ovat innoissaan. ”Tämä ei ole pakkopullaa, vaan halua kehittää ja tehdä yhteistyötä.”
Senaatin pääkonttorin viidennessä kerroksessa istuu tyytyväinen kaksikko, jolla lentää ideoita, tavoitteita ja kiitoksia. Kiinteistökehityksen ja -myynnin johtaja Mauri Sahi ja hänen ”vaihtarinsa” ylitarkastaja Henrik Wager, ovat Senaatin ensimmäisen virkamiesvaihto-ohjelman pilotoijat.
Wager tuli Senaattiin vaihtoon maaliskuun 2018 alussa Uudenmaan ELY-keskuksesta, jossa hän hoitaa rakennusten kulttuuriperinnön asiantuntijatehtäviä.
”Lamppu syttyi viime syksynä”, avaa Sahi vaihtopilotin alkujuuria. Wager oli vetänyt hihasta Sahin alaista, työasioissa usein tapaamaansa myyntipäällikkö Marjaana Bergeriä ja kysynyt, mitäköhän Senaatilla ajateltaisiin virkamiesvaihdosta. Berger vei viestin Sahille, joka innostui.
”Siinä ei kauan nokka tuhissut. Meillä Senaatissa tuetaan vahvasti kokeilukulttuuria ja sen kehittämistä. Lisäksi me touhuamme koko ajan eri viranomaisten kanssa, kehitämme ja myymme kiinteistöjä. Aloin pohtia, millaista hyötyä mahtaisi syntyä, kun lähtisimme parantamaan yhteistyötä virkamiesten kanssa”, Sahi kertoo.
Wageria puolestaan kiinnosti perehtyä tarkemmin Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin toimintaan.
”Mietin esimerkiksi, mitä kaikkea ja miksi on ehtinyt tapahtua ennen kuin kauppakirjat Senaatin hallinnoimien arvokiinteistöjen myynnin jälkeen ovat pöydälläni.”
Lisäksi Wager oli kiinnostuneena kuunnellut kollegoidensa virkamiesvaihtokokemuksia Finaviasta ja Maanmittauslaitokselta.
Vaihtelu virkistää, ja toiseen organisaatioon tutustuminen estää urautumista
Kevyttä byrokratiaa
Käytännössä virkamiesvaihtoon tarvittiin yksi A-nelonen. Wager kiikutti siirtoluvan esimiehelleen ja kysyi onnistuisiko työkierto. Sen jälkeen paperi lähti Mauri Sahille.
Sahi ja Wager kiittelevätkin valtion kevyttä byrokratiaa ja vaihto-ohjelman selkeyttä. Valtion työntekijät voivat hakea virkamiesvaihtoon mihin tahansa valtion virastoon. Perusperiaatteena on, että vaihtohalun tulee olla virkamiehestä itsestä lähtöisin.
”Tämä ei saa olla mitään pakkopullaa, vaan vaihdon täytyy perustua ihmisen omaan vahvaan tahtoon sekä haluun kehittää ja tehdä yhteistyötä”, Sahi toteaa.
Vaihtoa helpotti myös Senaatin yhteistyötilan aukeaminen Lintulahdenkadulla Helsingissä. Sesam-monitilaympäristössä saavat työskennellä kaikki valtiolla olevat työntekijät.
Wager pystyy vaihtonsa aikana käyttämään omia työvälineitään – puhelinta ja kannettavaa tietokonetta. Hänen tarvitsee vain näyttää vastaanotossa henkilöllisyystodistuksensa ja ELY-keskuksen henkilökorttinsa. Niillä saa kulkuluvan, ja ovi vaihtotyöpaikkaan aukeaa.
Selkeät tavoitteet
Wager on vaihdossa kolmen kuukauden ajan 1–3 päivää viikossa eli käytännössä yhteensä kuukauden. Muina päivinä hän hoitaa omia ELY-keskuksen töitään. Hän on koko vaihdon ajan ELYn palkkalistoilla, sijaista hänelle ei täksi ajaksi otettu.
”En tee varsinaisesti Senaatin töitä tai ELYn työtä. Vaihtoajan työnkuva on hybridi.”
Vaihto ei myöskään aiheuta ylitöitä, vaan kaikki tehdään normaalina työaikana.
”Se on hyvä. Tästä ei saa tulla vääntämistä muiden tehtävien ohessa. Ei pidä olla mikään paine tai hoppu”, Wager toteaa.
Sahin mukaan vaihdolle asetettiin heti alusta lähtien selkeät tavoitteet.
”Haluamme, että vaihtoon tuleva virkamies perehtyy toimintaamme, ymmärtää paremmin haasteitamme ja kaavoituksesta saatavaa arvoa. Me taas saamme Henrikiltä tärkeää tietoa historiallisista suojelluista arvokiinteistöistä ja niiden vaatimuksista kiinteistökehittämiselle”, Sahi luettelee.
Pilotin tavoitteena on myös luoda ”Virkamiespolku kiinteistökehityksessä” – asiakirja, eli käytännön tiekartta. Se hahmottelee, mistä asiasta kukin viranomainen vastaa ja mihin kullakin on oikeudet puuttua, kun myynnin yhteydessä historiallisen arvokiinteistön käyttötarkoitusta muutetaan – yleensä asemakaavamuutoksella.
Asiakirjan valmisteluvaiheessa Museovirastoa, Senaatin kiinteistömyyntiyksikön juristeja, ELY-keskuksen maankäytön asiantuntijoita ja lakimiestä sekä muita asian kanssa painivia päälliköitä pyydetään kommentoimaan sitä. Syksyllä Sahi ja Wager esittelevät tuloksia kiinteistöalan ammattilaisille järjestettävässä Senaatin Tori 2018 -tapahtumassa.
Pilottiohjelman jälkeen myös ELYn ja Senaatin väki kokoontuu yhteen ja käy läpi, mitä on opittu ja miten pilottia jatketaan.
Kuin lottovoitto
Henrik Wager on silminnähden tyytyväinen vaihtoon. Hän on tuntenut itsensä tervetulleeksi Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin yksikköön.
”On ollut mukava saada Senaatin organisaatiolle kasvoja ja huomata, kuinka samankaltaista työtä me molemmissa paikoissa teemme.”
Myös Mauri Sahi on innoissaan. Wagerin jo nyt tekemiä havaintoja pysytään hyödyntämään laadittavassa tiekartassa.
Sahista olisi hienoa, jos virkamiesten halukkuutta vaihtoon ilmenisi laajemminkin. Hän pitää vaihtoa suorastaan lottovoittona, sillä sen ansiosta tieto ja ymmärrys lisääntyvät. Jatkossa vaihtoon osallistuvia olisi yksi keväällä ja toinen syksyllä.
”Näen tämän virkamiesvaihtopilotin niin tärkeänä, että olen asettanut sen yksikössäni kaikkien työntekijöiden tulostavoitteeksi tuloskortteihin. Eli jokainen yksiköstämme muun muassa osallistuu Henrikin perehdytykseen sekä käy hänen kanssaan läpi käsillä olevien kiinteistökehitysprojektien problematiikkaa”, Sahi kertoo.
Lue lisää vaihdon kokemuksista:
Seuraamme Henrik Wagerin virkamiesvaihtoa kevään aikana. Seuraavassa osassa hän sekä kollegat Senaatissa kertovat, mitä vaihto on tuonut jo tullessaan.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?