Ylitarkastaja tutuksi – virkamiesvaihdosta jeesiä ja tehoa työhön
4 min
Senaatissa olo on kuin olisi kotiinsa tullut, sanoo ELY-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager. Virkamiesvaihdossa hän haluaa jeesiä kollegoita Senaatissa ja oppia itsekin lisää. ”Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme, sitä tehokkaampaa työmme on.”
Ylitarkastaja Henrik Wager tuli Uudenmaan ELY-keskuksesta virkamiesvaihtoon Senaatin Kiinteistökehityksen ja -myynnin yksikköön alkukeväästä. Millaisena vaihto näyttäytyy hänen työpäivissään? Entä mitä virkamiesvaihtarin tuliaisista tuumivat uudet työkaverit Senaatissa: kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius ja myynnin assistentti Minna Koskinen?
Kolmikko istuutui keskustelemaan vaihdon synnyttämistä ajatuksista ja kokemuksista yhteisen pöydän ääreen Senaatin Sesam-monitilaympäristössä Helsingin Sörnäisissä. He poimivat yhteistyöstä kolme ydinkohtaa.
1. Selkeä pelikenttä
Henrik Wager: ”Senaatissa olo on kuin olisi kotiinsa tullut. Täällä on jopa saman näköistä kuin meillä ELY-keskuksessa Pasilassa. Ilmapiiri on inspiroiva ja kannustava. Uutena tulijana minulle on tärkeää, että tunnen olevani tervetullut ja pääsen nopeasti rytmiin mukaan.
Tämän työpaikan pelisäännöt selvisivät ensimmäisenä päivänä jo tunnissa. Minna on ollut mieletön apu: hän on tehnyt virkamiesvaihtoni helpoksi ja hoitanut minulle kaikki käytännön asiat kuntoon.”
Minna Koskinen: ”Henrik kävi esittäytymässä meillä Kiinteistökehityksen ja -myynnin yksikössä jo etukäteen. Vaihdon alussa maaliskuussa näytin paikat ja opastin, miten täällä Lintulahden monitilatoimistossa Sesamissa ollaan ja liikutaan.
Pidän huolta siitä, että tieto vaihdosta kulkee joka suuntaan. Vaihto-ohjelmaamme varten on luotu sähköinen alusta, ja päivitän sinne tietoa Henrikin vaihdosta ja päivistä, jolloin hän on täällä. Pyrin myös tutustuttamaan hänet mahdollisimman moneen ihmiseen. Siihen tarkoitukseen lounastauot sopivat mainiosti.”
2. Vaihtotilanteesta hyöty irti
Otto Virenius: ”Senaatin kiinteistökehityspäällikkönä minulla on paljon rakennussuojelukysymyksiä ratkaistavana yhteistyössä kaavoittajien ja suojelusta vastaavien viranomaisten kanssa. Henrikillä on rakennussuojelusta huikean laaja työkokemus, ja olen oppinut siitä häneltä paljon jo näiden muutamien viikkojen aikana. Hän tuo meille valvovan viranomaisen näkökulman suojeluprosessiin, ja pyrimme löytämään hyviä toimintatapoja tuleviin hankkeisiin.
Rakennussuojelu saattaa usein lisätä vaikeuskertoimia, kuten isoja korjauskuluja tai pohdintaa siitä, mihin rakennus ylipäätään pystyy taipumaan. Tällaisia asioita on hyvä punnita ja vääntää nyt Henrikin kanssa yhdessä. Hienoa on, että hänen vaihtoon tulonsa ansiosta dialogi on jatkuvaa, eikä sitä tarvitse puristaa tuntiin tai pariin. Itse olen innostunut rakennusalalla käytössä olevasta big room -työskentelytavasta, jossa voi epämuodollisemmin vaihtaa tietoa ja hakea ratkaisuja.”
Henrik Wager: ”Omassa työssäni Uudenmaan ELY-keskuksessa vastaan kulttuuriympäristön hoidosta ja rakennussuojelukysymyksistä sekä edistän kuntien maankäyttöä ja kaavoitusta. Lisäksi valmistelen ja esittelen rakennussuojelupäätöksiä ja ratkaisen rakennusperinnön hoidon avustuksia.
Näihin asioihin liittyviä näkökulmia tuon mukanani Senaattiin. Haluan avata, miksi ELY toimii kuten toimii. Arvokiinteistössä minulle on tärkeintä, että kiinteistöä hoidetaan ja käytetään. Jos rahoituksen takia on tarvetta esimerkiksi lisärakentamiseen arvokkaassa kiinteistössä tai ympäristössä, eri vaihtoehdot pitää tutkia.
Kannatan ratkaisuhakuisuutta ja kaikkien organisaatioiden yhteistyötä. ELY ja kunnat istuvat paljon yhdessä, mutta miksemme kaikki voisi istua kimpassa. Se olisi tehokkaampaakin, kun ei tarvitsisi niin monta erillistä kokousta.
En ole täällä Senaatin mies, mutta jeesimässä ja oppimassa itsekin lisää. Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme, sitä tehokkaampaa työmme on. Löydämme ongelmakohdat ja reagoimme niihin ajoissa. Jälkipuinti hoidetaan jo etukäteen.”
3. Kaikki pelaajat tutuiksi
Minna Koskinen: ”Olen tuntenut Henrikin aiemmin vain nimenä. On ollut mukava tutustua häneen ja huomata, kuinka helppo hänen kanssaan on keskustella ja hoitaa asioita.”
Henrik Wager: ”Työssäni lausunnot on muotoiltava muodollisiksi. Silloin lausunnot antavasta ihmisestäkin tulee muodollinen ja jäykkä vaikutelma. Toivottavasti täällä Senaatissa olostani ja ”löpinöistäni” on tuolta osin hyötyä. Vaihto varmasti madaltaa jatkossa myös yhteydenottokynnystä. Kun tunnen ihmisen, on helpompi soittaa tai piipahtaa pulmatilanteessa käymään. ”
Otto Virenius: ”Tällainen yhteistyö luo lisää uskallusta ja uusia ideoita. Tästä lähtien meillä on entistä parempi keskusteluyhteys ELYyn. Jatkossa itsekin tohdin kysyä asioita spontaanisti, eikä tarvitse aina laittaa virallista kaavaketta menemään. Uskon, että yhteyttä tulee helpommin otettua myös tarpeeksi aikaisessa vaiheessa eikä vasta viranomaisneuvotteluissa.”